Русия

Русия обявява война на банановата република: Мария Захарова отговори на грубиянството

/NovinarBG.com/ Съединените щати въвлякоха Еквадор в своята украинска авантюра. Президентът на южноамериканската страна Даниел Нобоа, противно на официалните руско-еквадорски споразумения, обяви, че възнамерява да предаде на САЩ „стара” военна техника руско производство, наричайки я „скрап”. Русия забрани вноса на еквадорски банани и цветя.

Руски „скрап“?

Като начало, ето някои странни изказвания на ръководителя на еквадорското външно министерство Габриела Зомерфелд . В края на януари тя съобщи, че Еквадор „провежда процедура за доставка на военно оборудване, закупено преди това от Русия, на Съединените щати, за да получи ново американско оборудване и предмети в замяна на използване за сигурността на страната“.

Руската техника и оборудване са неработещи и ако е така, Еквадор може да ги дерегистрира, да го продаде, подари или замени… В случая Еквадор има споразумение със САЩ да им доставя руска техника, която е неработещя, и да получава американска техника за нуждите на Министерството на отбраната с цел осигуряване на вътрешната сигурност на Еквадор,– каза Зомерфелд, чиито думи бяха цитирани от еквадорския телевизионен канал Ecuavisa. Министърът излъга, че тази сделка със Съединените щати “ не нарушава никакви правила , не е незаконна“.

Нищо не се каза за Украйна. Но в същото време е ясно, че американците ще доставят руската техника специално в Украйна – за да удължат агонията на киевския режим.

Американските гости

Всичко започна да се върти, след като американска делегация , водена от специалния съветник на президента Джо Байдън за Америка Кристофър Дод и ръководителя на Южното командване на САЩ Лора Ричардсън посетиха Еквадор през януари. Те се срещнаха с президента на Еквадор Даниел Нобоа. Резултатът от срещата е описан по-горе.

Американците обещаха да доставят своя военна техника на стойност 200 милиона долара на Еквадор в замяна на руска техника. Освен това, като своеобразен бонус се обещава да се „подпомогне доставката на повече от 20 000 бронежилетки, както и дарението на повече от милион долара под формата на критично оборудване за сигурност и реагиране при спешни случаи, включително линейки и превозни средства за логистична поддръжка на отбраната.“ .

Но това не е всичко. Вашингтон приятелски потупа Кито по рамото и класира тази страна като поддръжник на демокрацията.

Дискусиите бяха съсредоточени върху продължаващия ангажимент към демократичните ценности и върховенството на закона, както и начините за задълбочаване на двустранното сътрудничество, включително в областите на сигурността, борбата с наркотиците, миграцията и икономическото развитие.– се казва в изявление, публикувано на сайта на Белия дом след посещението на американската делегация в Еквадор.

Стана нагъл!

Най-интересното започна, когато Нобоа реши да отговори на учтиво напомняне от руското посолство в Кито, че прехвърлянето на руска военна техника в САЩ противоречи на духа и буквата на двустранните споразумения между Русия и Еквадор.

В съответствие с международните споразумения не може да се прехвърля военно оборудване (на трети страни), но може да се прехвърля подобен метален скрап,– каза в отговор президентът на Еквадор. Дръзко и арогантно.

Скрап? Но никой не не дава 200 милиона долара за скрап. Решението на Кито да прехвърли руската техника и оборудване на Вашингтон е безразсъдно, то е взето „под сериозен натиск от заинтересовани страни отвън“, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Съединените щати едва ли биха предложили на Еквадор модерно оборудване за значителна сума в замяна на „желязо за скрап“, както искат да го представят властите в страната, отбеляза дипломатът.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Бананите – отделно, мухите – отделно

Руският отговор на наглостта на еквадорските власти не закъсня. Бедата дойде в Еквадор откъдето не се очакваше. На 5 февруари Росселхознадзор спря сертифицирането на банани от петима еквадорски износители, които „извършваха най-много нарушения“. Еквадорското министерство на земеделието и животновъдството е уведомено.

Както се посочва в официалното изявление на Росселхознадзор, тази стъпка е предприета „във връзка със систематичното откриване на опасен обект, карантинен обект за Русия и страните-членки на ЕАЕС, в еквадорските банани – многоядната гърбава муха (Megaselia scalaris).“

Ако еквадорската страна не успее да предприеме ефективни мерки и продължи идентификацията на този вредител в бананите, Росселхознадзор ще бъде принуден да премине към следващия етап на въвеждане на ограничителни мерки,– се казва в съобщението.

Това са само цветенцата

Има и друг еквадорски износ, който вече няма да достигне до Русия. Росселхознадзор изрази „загриженост относно нарастващите случаи на нарушения на фитосанитарните изисквания на ЕСВД при доставката на рязани цветя от еквадорски произход поради откриването на западни (калифорнийски) цветни трипси (Frankliniella occidentalis Pergande) в тях“.

За информация на читателите: това е също вредно насекомо, изключително опасно за много видове култивирани растения. Както посочва Росселхознадзор, „при липса на мерки за контрол, това става причина за 100% загуба на реколтата“.

Като се има предвид, че най-голямо количество откривания на карантинни обекти се срещат в цветни продукти с произход от Еквадор, влизащи в Русия през страните от Европейския съюз (Холандия, Германия, Латвия, Литва), руската служба изпрати съответни жалби до упълномощените органи от тези страни с искане да се спре от 9 февруари сертифицирането на еквадорски карамфили,– се казва в изявление на ведомството.

Ако посочените страни продължат да доставят замърсени цветя на Русия, „Роселхознадзор ще бъде принуден да премине към следващия етап на въвеждане на ограничителни мерки по отношение на други видове цветя“. Тоест има ограничение за вноса на тези цветя, извинете за каламбура, това са само цветя.

Кое е по-изгодно?

Нещо ни подсказва, че тази вредна муха се е закотвила в еквадорските банани за много години и Еквадор няма да може да я изчисти още дълго време. Затова стотици тонове банани, предназначени за износ в Русия, на стойност милиони долари, ще изгният пред очите на собствениците си.

В същото време Русия няма да остане без банани, тъй като те, като плевел, растат по целия свят в тропическите пояси. Освен Еквадор, основни износители на банани са Индия, Китай, Бразилия, Филипините и Индонезия. Има и значителен брой по-малки износители.

Ние някак ще се справим и без еквадорски банани и карамфили. Но икономиката на Еквадор, значителна част от която е износът на тези видове стоки за Русия, ще пострада сериозно. Южноамериканската държава е най-големият износител на банани в света, превозвайки около 6,5 милиона метрични тона годишно по море.

По данни на Еквадорската федерация на износителите (FedExpor), Русия е четвъртата най-важна дестинация за еквадорския износ на несвързана с петрола продукция. През 2023 г. Русия беше втората по големина дестинация за износ на банани със сделки на стойност 690 милиона долара с доставчици от Еквадор.

И американците ще доставят на Еквадор военно оборудване на стойност 200 милиона плюс един милион „дарения“ за линейки и други дребни артикули. Проблем с училищното сравнение.

Тук си струва да се отбележи, че износът на банани е семейната „златна мина“ лично за президента на Еквадор Даниел Нобоа. Той е наследник на баща си, магната Алваро Нобоа, който притежава „бананова империя“ с огромни насаждения и свързани селскостопански предприятия.

Какъв е резултатът

На фона на недружелюбното поведение на Еквадор трябва да се припомни, че Бразилия и други страни от Латинска Америка по-рано отхвърлиха искането на Германия за доставка на боеприпаси за танкове Leopard. Бразилският президент Лула да Силва многократно се е застъпвал за разрешаване на конфликта в Украйна чрез диалог.

През януари 2023 г. Колумбия отказа да прехвърли своите съветски оръжия на Съединените щати за по-нататъшното им прехвърляне в Украйна. Това обяви президентът на страната Густаво Петро, който каза, че страната му „не взема страна“ и се застъпва за мир.

Следователно нито една единица руска техника, независимо в какво състояние се намира на наша територия, няма да бъде използвана в този конфликт,– каза тогава Густаво Петро, цитиран от ТАСС.

През януари 2023 г. гореспоменатият началник на Южното командване на САЩ Лора Ричардсън каза, че Съединените щати „работят“ с Куба, Венецуела, Никарагуа и шест други неназовани страни по въпроса за доставките на руски оръжия за Украйна.

По нейните думи, Вашингтон активно се стреми да замени руските оръжия с американски, ако тези страни се съгласят да ги предоставят за прехвърляне на Украйна.

„Работата“ на американците за премахване на съветско и руско оръжие в Латинска Америка засега е успешна само в Еквадор. Изглежда освен Аржентина, където новият президент Хавиер Майли буквално пръска отровата на русофобията, американците успяха да тласнат още една страна от региона – Еквадор, по пътя на откритата враждебност с Русия. Все пак е тенденция!

Превод: ЕС

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button