Русия

Русия пълни хазната и резервите

/NovinarBG.com/ Приходите от петрол и газ на Русия продължиха да растат в началото на годината. Появилите се допълнителни пари позволиха да се възобнови попълването на резервите на страната. Ситуацията обаче стана двусмислена и рисковете за спад на доходите в страната не са изчезнали. Защо доходите на Русия растат и какво може да попречи на това?

Министерството на финансите отчете ръст на бюджетните приходи в началото на годината. Изчислиха, че през февруари федералният бюджет може да получи 195,4 милиарда рубли допълнителни приходи от петрол и газ. На фона на тези очаквания Министерството на финансите планира да отдели 73,2 милиарда рубли за закупуване на чуждестранна валута/злато в рамките на бюджетното правило от 7 февруари до 6 март, дневният обем на транзакциите ще бъде еквивалент на 3,7 милиарда рубли.

През януари приходите в бюджета за нефт и газ вече са се увеличили 1,6 пъти в годишно изражение до 675,2 милиарда рубли в сравнение с 425,5 милиарда рубли през януари 2023 г. В същото време данъчните приходи през януари са намалели до 675,2 милиарда рубли срещу 970 милиарда рубли през декември 2023 г., въпреки че миналата година бюджетът е получил почти два пъти повече приходи от данъци върху производството и износа на нефт и газов кондензат (MET, експортно мито и данък добавен доход от добив на въглеводороди) – 770,8 милиарда рубли (спрямо 2022 г.).

„Ръстът на приходите от петрол и газ на руския бюджет през януари 2024 г. до голяма степен се обяснява с ниската база от миналата година. Цената на барел петрол миналия месец беше средно малко над 6000 рубли, докато през януари миналата година беше с 32% по-ниска от тази стойност“, обяснява Владимир Евстифеев, ръководител на аналитичния отдел на “Зенит Банк”.

През първото тримесечие на миналата година приходите в бюджета рязко намаляха. Това беше логична реакция на спада на цените на петрола и, разбира се, на санкциите срещу руския петрол и петролни продукти. Отне време за пренасочване на потоците от суровини от европейски към азиатски посоки – промяна на логистиката, формиране на специален флот за транспортиране на нашите ресурси, координиране на детайлите с купувачите, уреждане на финансови и застрахователни подробности. Всичко това се отрази на износа ни и съответно на приходите в бюджета през първото тримесечие на миналата година.

Що се отнася до намалението на данъчните приходи през януари спрямо декември, това може да се дължи на сезонността. „През декември обемът на дължимите осигуровки и данъци върху доходите на физическите лица е традиционно по-висок. Освен това през декември значителен дял от данъчните приходи заема данъкът върху доходите поради разликата между реалната и обявената печалба на организациите. През януари има по-малко работни дни и като правило бизнес активността е значително по-малка от другите месеци“, казва Евстифеев.

Друга причина за увеличението на приходите от петрол и газ през първите два месеца на тази година е намаляването на отстъпката на руския петрол.

„Увеличението на допълнителните приходи от петрол и газ през февруари 2024 г. очевидно се дължи на стесняващата се отстъпка в цената на “Уралс” спрямо основните сортове. В момента отстъпката на “Уралс” спрямо “Брент” е около 12 долара“, обяснява Николай Дудченко, анализатор.

Наталия Милчакова, водещ анализатор във “ФрийдъмФинанс”, обаче има двойствени оценки за януарските данни за приходите от петрол и газ. „От една страна, 675,2 милиарда рубли приходи от нефт и газ, които бюджетът получи през януари тази година, е успешен резултат, който надвишава с почти 60% обема на приходите от нефт и газ в бюджета през януари 2023 г. и с 4% същата цифра през декември 2023 г. Но, от друга страна, обемът на приходите от износ на нефт и газ се оказа под плана със 122 милиарда рубли, или 38%. Намаляването на данъчните приходи добавя към относително негативната страна. Затова не може да се говори за рязко увеличение на бюджетните приходи, по-скоро приходната част на бюджета се възстановява бавно и недостатъчно стабилно“, смята Милчакова.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Експертът посочва спад на цената на петрола сорт “Брент” през януари с почти 6%, което вероятно е един от факторите за недостига на бюджетните приходи спрямо плана.

„Цените на руския петрол, като вземем предвид не само “Уралс”, но и ЕСПО, който се продава практически без отстъпка спрямо “Брент”, през януари, според нашите оценки, са били приблизително 13-15% по-ниски, отколкото през декември. Средно през януари руският петрол се е продавал по 65-70 долара за барел. ъм това се добавя планирано намаляване на производството на петрол и вероятно намаляване на индийския внос на руски петрол поради затягане на санкциите. Затова бюджетът не получи достатъчно приходи от нефт и газ“, казва Милчакова.

През 2023 г. обаче средната цена на петрола “Уралс” беше почти 63 долара за барел (което е над ценовия таван от 60 долара). Това е по-ниско от цената на петрола през януари 2024 г.

Въз основа на първите месеци на годината е много трудно да се каже дали руският бюджет като цяло ще се справи с разходите и приходите през тази година и какъв ще бъде дефицитът. Първото тримесечие не винаги може да е показателно. Миналата година през първото тримесечие имаше ужасен бюджетен дефицит. Но след това ситуацията се стабилизира толкова много, че в края на 2023 г. федералният бюджет беше изпълнен с дефицит от 1,9% от БВП, докато планът беше 2% от БВП.

„В бюджета за 2024 г. е заложена цена в рубли на барел петрол от 6,4 хиляди рубли, което е с 16% по-високо от 2023 г. При спад на цените на петрола и средносрочно отклонение в цената на барел в рублата бюджетният дефицит може да надхвърли планираните 1,6 трилиона рубли“, казва Евстифеев.

Всъщност не много благоприятната ценова среда, която се очертава на енергийния пазар, е един от основните рискове за бюджета в момента, отбелязва Николай Дудченко.

„Виждаме, че редица страни активно се стремят да увеличат производството, като по този начин изравняват споразумението на ОПЕК+ за намаляване на производството на петрол. Това води до факта, че цената на петрола е под натиск“, казва експертът.

Вторият риск според него е засиленият санкционен натиск върху Русия. Той припомня, че миналата година е имало трудности с доставката на руски петрол „Сокол“ до индийските пристанища. През януари тази година руските доставки на петрол за Индия намаляха с 9%, но това все още не е критично: Русия продължава да бъде най-големият доставчик на петрол за Индия.

Както и да е, през януари Русия получи неочаквани печалби от нефт и газ – от цената на петрола над 60 долара за барел, поради което Министерството на финансите се върна към закупуването на валута за попълване на Фонда за национално благосъстояние, т.е. резерви. „Това може да отслаби донякъде рублата през февруари, въпреки че не очакваме силен срив и покачване на долара до 100 рубли, докато изискването износителите да продават валутни печалби е в сила тази зима“, заключва Милчакова.

Превод: В. Сергеев

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button