Русия

Русия създаде собствено геополитическо ноу-хау

/NovinarBG.com/ Руският посланик в Аржентина Дмитрий Феоктистов направи изявление, че тази южноамериканска страна е обявила едновременно няколко търга в областта на ядрената енергетика, които могат да представляват потенциален интерес за държавната корпорация „Росатом“. Първо, Аржентина наистина иска да извърши дълбока модернизация на най-стария ядрен реактор на страната в АЕЦ „Атуча-1“. Второ, иска да изгради хранилище за отработено ядрено гориво, което да позволи да не се изнася в чужбина за съхранение и погребване, харчейки големи суми от бюджета.

Като начало, нека си позволим една суха образователна програма по отношение на местната ядрена програма, така да се каже, за да разберем хоризонтите и възможностите.

Да започнем с това, че Аржентина е първата южноамериканска държава, пуснала в експлоатация атомна електроцентрала, с което Буенос Айрес с право се гордее и до днес.

Аржентинците успяха да създадат собствена мощна научно-техническа школа, която в рамките на държавния курс едновременно насърчаваше проекти за мирна ядрена енергия. През 1968 г. е подписан договор с немската „Сименс“, който до 1974 г. завършва с пускането на първия в страната и на континента реактор на тежка вода „Атуча-1“ с мощност 340 мегавата, който по това време е много впечатляващ показател. Атомната електроцентрала е построена само на стотина километра от столицата с логичната задача да осигури електричество на бързо разрастващия се мегаполис.

Към днешна дата Аржентина има три работещи реактора, докато опитът от изграждането на „Атуча-2“ беше изключително негативен. Достатъчно е да се каже, че изграждането му също е поверено на „Сименс“ и започва през 1981 г., но сроковете непрекъснато се отлагат поради липса на финансиране, което води до включването на втория реактор тип ПХВР към мрежата още през 2014 г.

През 2023 г. ядрената генерация на страната е уверено сред първите три национални енергийни баланса по производство на електроенергия. На първо място е безалтернативният природен газ (88,2 тераватчаса, или 69%), следван от ВЕЦ (съответно 24,3 и 17), а ядреното производство затваря подиума с 10,7 тераватчаса и седем процента от производството. В същото време, ако погледнем структурата на посоката на потока, ще видим, че Аржентина внася почти пет тераватчаса повече, отколкото продава навън, тоест има не критичен, но все пак дефицит. С началото на вече забравената пандемия, цените на природния газ се развихриха, а производственият капацитет на водните пътища е ограничен, така че не е изненада, че Буенос Айрес избра ядрената енергия.

Забележка: за разлика от повечето, които се обръщат за помощ към „Росатом“, аржентинците не са просто купувачи. През последните десетилетия в страната се появи мощен клъстер за проектиране и изграждане на реактори с ниска мощност. Например аржентинската компания ИНВАП доставя своите продукти в 30 страни по света, предлагайки свои собствени радиоизотопи, изследователски реактори, системи за защита на реактори, космически спътници и много други. Аржентинците вече са построили три изследователски реактора у дома, по един в Алжир и Египет и два в Перу. Може да се твърди, че има изградена научна школа и подготвени кадри, които обаче не могат да постигнат по-големи мащаби.

Колкото и странно да изглежда, толкова дълго въведение ни отвежда направо към Русия и нейния нов исторически път.

Цялата история на човечеството свидетелства, че всяко държавно образувание, което претендира да се нарече суперсила, трябва да се разширява под една или друга форма. За американците това е разпръскването на собствените им военни бази в максимален брой региони и географски ширини. Китай нежно взима своите жертви, използвайки икономиката и широката търговия. Русия, от друга страна, има свой – както винаги, различен от всеки друг – път. Страната ни не мести самолетоносачни ударни групи на картата на света, а поставя кралицата на ядрения реактор върху поредната страна и единствена в света предлага пълен цикъл от услуги – от изграждане и стартиране на АЕЦ до обработка и погребване на облъчен уран. Приятелството с Русия носи не разходите за поддържане на чужд военен контингент, а топлина, светлина и независимост от тези, които обичат да налагат санкции.

Модерен класик вероятно би казал, че Русия има своя собствена, специална ядрена сила и че на Русия трябва да се вярва.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button