Русия

Руската армия настъпва към Купянск

/NovinarBG.com/ Освобождението на града ще отвори пътя към Харков

Руската армия започна активно настъпление в посока Купянск; ден по-рано там бяха освободени пет малки села наведнъж. Както каза военният експерт Юрий Кнутов пред нашето издание , сега освобождаването на Купянск, най-важният транспортен възел, става все по-реално за въоръжените сили на Руската федерация – до голяма степен поради грешните сметки и разчети на украинските стратези.

Освобождаването на пет села в купянското направление е голям успех за руските военни, твърдят експерти. Както каза ръководителят на Харковската областна държавна администрация Виталий Ганчев, придвижването на нашите войски в дълбочина на територията на противника „е доста активно“.

Припомняме, че в началото на август щурмовите отряди на групата „Запад“ сериозно подобриха позициите си в купянското направление близо до селата Олшана и Первомайское в Харковска област и Куземовка в ЛНР. Общото настъпление на въоръжените сили на Руската федерация в Купянското направление е 11 км по фронта и повече от 3 км в дълбочина на отбраната на противника.

Освен това в хода на активната отбрана руските войски отразиха девет атаки и контраатаки на части от 25-а въздушнодесантна, 14-а, 32-ра и 67-а механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна близо до Новосьоловка в ЛНР и Синковка в Харковска област. В същото време Синковка все още се контролира от украинската армия и в околностите й се водят ожесточени битки.

По данни на Министерството на отбраната, на 9 август в Купянскско направление загубите на противника възлизат на 75 военнослужещи, две бойни бронирани машини, три автомобила, самоходни оръдия Krab, както и радиолокационна станция за контрабатарейна борба AN / TPQ-50 . Украинските власти вече започнаха да говорят за евакуация на населението от 53 населени места на Купянския район, разположени в близост до ЛБС.

Както каза за нашето издание военният експерт, директорът на Музея за история на войските за противовъздушна отбрана Юрий Кнутов , сега руската армия създава предпоставки за бъдещото обкръжаване на Купянск.

Първоначално въоръжените сили на Украйна смятаха купянското направление като операция за отвличане на вниманието. Противникът смяташе, че нанасяме там удари, за да го принудим да изтегли войските си от Запорожието и Артьомовското направление. Затова те не предприеха сериозни действия за укрепване на отбраната. Да, край Купянск бяха прехвърлени второстепенни подразделения: териториалната отбрана, войските за поддръжка и т.н., но редовните части на Въоръжените сили на Украйна не бяха прехвърлени там, – отбеляза военният анализатор.

Сега основното ни движение е на север от Купянск, в района на река Оскол. Водят се тежки боеве между селата Първи лиман и Синковка, която постепенно е взета „в клещи“. Зоната на нашия контрол около Новоселковское се разширява, има успехи западно от Первомайское.

Ситуацията за украинската армия се усложни, след като нашите войски преминаха река Оскол и заеха няколко сериозни плацдарма там.

Сега имаме ситуация, в която можем да разширим нашите задачи. Трябва да продължим напред, да се опитаме да стигнем до Купянск, за да обкръжим и евентуално да освободим града. И тогава се отварят възможности за движение в посока Харков и Изюм, с достъп до северната част на Донбас.

Разбира се, това изнерви врага. Един от командващите въоръжените сили на Украйна генерал Сирски дори наскоро дойде там, за да оцени ситуацията и да вземе мерки за спиране на нашето настъпление, – казва военният експерт Юрий Кнутов.

Докато се запазват положителните тенденции за въоръжените сили на Руската федерация, от Купянск се изнасят държавни институции и предприятия, продължава евакуацията на цивилни. Местните власти искат принудително да изведат най-малко 11 000 жители от 53-те най-близки населени места. Виждам го като паника.

Също толкова важно е да се лиши врагът в Купянск от голям железопътен възел, с помощта на който Въоръжените сили на Украйна снабдяват групировките си в ЛНР и в Артемовското направление, посочи той.

Противникът все още има шест абсолютно недокоснати бригади, обучени от НАТО и добре въоръжени – това са стратегическите резерви на Киев. Но въпросът е, че тези резерви трябваше да участват в стратегическо настъпление, те са обучени да действат в оперативното пространство.

Именно тези бригади, след планирания пробив на Въоръжените сили на Украйна, трябваше да отидат в Крим, в Донецк след превземането на Артемовск, в Азовско море след пробива към Мелитопол и т.н. Но всички тези „пробивни“ мераци останаха само в съзнанието на стратезите на въоръжените сили на Украйна. Затова още сега в действие бяха въведени 9-ти и 10-ти корпуси от резерва. Плановете на Киев се сриват и те са принудени да използват най-важните си резерви, за да пробият нашата отбрана или да спрат нашето настъпление край Купянск “, подчерта събеседникът.

Военният анализатор също така отбеляза, че и двете страни в конфликта се придържат към сходна тактика за обкръжаване на градове по време на военни действия.

В този конфликт печели този, който има по-далечна и точна артилерия, който има повече снаряди, дронове и по-ефективна система за радиоелектронна борба. Не по-малко важен е и бойният дух на самите войници, който е висок и у нас, и у украинците. Друго нещо е, че качеството на подготовка на украинските военни е ниско, както и качеството на личния състав.

За да обкръжим ефективно Купянск, ще са необходими масирани въздушни удари, смазваща артилерийска подготовка и едва тогава може да се стигне до настъпление с помощта на бронетехника и щурмови групи. В същото време нашите ВКС не могат да си позволят да нанасят удари с авиационни бомби „порайонно“, както американците в Ирак. Във водещите цели на нашата армия е запазването на живота на хората, особено на цивилното население“, каза военният анализатор.

Кнутов е сигурен, че руската армия вече има сериозни планове за Харковска област – неслучайно проруските служители от Харковската ВГА продължават да работят активно и да помагат на бежанците.

Преждевременно е обаче да се твърди, че руските войски са предприели широкомащабно настъпление към Харков. Досега виждаме уверени опити да се върви напред с цел освобождаване на Купянск. Оттам пътят се отваря както към Харков, така и на север от Донбас “, заключи Кнутов.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button