ПОСЛЕДНИ

Руската рубла се увеличи до най-високите си нива от повече от седем години

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руската рубла се увеличи до най-високите си нива от повече от седем години, достигайки малко над 50 рубли за 1 долар – за първи път от май 2015 г., съобщава „Ройтерс“.

От началото на годината рублата се превърна в най-добре представящата се валута в света. Тя поскъпна вследствие на ограничителните мерки на Москва, предприети с цел предпазване на финансовата система на страната от западните санкции, наложени заради инвазията ѝ в Украйна.

Други фактори за високата стойност на валутата са постъпленията от износ на стоки, резкият спад на вноса и предстоящите данъчни плащания в рубли от експортно ориентирани руски компании.

Към 7.24 часа по Гринуич рублата се повиши с над 3% спрямо долара до 50,01 рубли за долар. Спрямо еврото рублата се увеличи с 3% до 52,89 рубли за евро, което е първо поскъпване над нивото от 53 рубли за евро, отчетено последно през април 2015 г.

„Капиталовият контрол позволи на валутата и да отхвърли това, което Белият дом и рейтинговата агенция Moody’s заявиха в понеделник, че е първото неизпълнение от страна на Русия от повече от век насам на нейните международни облигации.

Кремъл, който разполага с твърда валута от приходите от петрол и газ, за ​​да извърши планираните плащания по дълга, обаче отхвърли това твърдение, наричайки гоизкуствено и създадено от западните санкции.

Силната рубла възпрепятства приходите в страната от продажбата на стоки в чужбина срещу долари и евро. По-рано вицепремиерът Андрей Белоусов заяви, че за индустрията ще бъде по-добре, ако рублата спадне до 70-80 рубли за долар.

На този фон финансовия министър Антон Силуанов отбеляза, че единственият начин да се въздейства върху курса на рублата, е Централната банка или финансовото министерство да възобновят валутните си операции.

Миналия месец Министерството на финансите на САЩ прекрати способността на Русия да изплаща своите милиарди дълг на международните инвеститори чрез американски банки. В отговор руското финансово министерство заяви, че ще изплати деноминирани в долари дългове в рубли и ще предложи „възможност за последващо конвертиране“.

Русия дължи около 40 милиарда долара в чуждестранни облигации, около половината от тях за чужденци. Преди началото на войната Русия имаше около 640 милиарда долара в чуждестранна валута и златни резерви, голяма част от които се държаха в чужбина и сега са замразени.

Коментари

Коментара

loading…

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button