Русия

Руски медии: Политолог за решението на София за БТР-ите: Европейските страни постепенно се отказват от доставките на оръжия за Киев

/NovinarBG.com/ Президентът Румен Радев върна за обсъждане в парламента закона за ратифициране на споразумението за безвъзмездно предаване на Украйна на сто изведени от въоръжение бронетранспортьори.

Депутатите не бяха достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги лишава от възможността да преценят обективно дали предоставената техника вече не е необходима“, се казва в съобщение на сайта на българския лидер. По думите му при вземането на решението за прехвърляне на бронетехника в Киев не са взети предвид нуждите на българските граничари, пожарникари и служители на реда.

Воден съм от убеждението, че безопасността, здравето и животът на българските граждани трябва да са на първо място“, подчерта Радев.

На 22 ноември българският парламент одобри споразумение между Министерството на вътрешните работи на страната и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на партида стари бронетранспортьори на Киев.

По радио Sputnik вицепрезидентът на Фондацията за развитие на съвременната дипломация, политологът Дмитрий Перлин коментира ситуацията.

Ситуацията е много интересна, разкрива много по въпроса за подкрепата на Украйна и отбранителните способности на европейските държави. Още първата фраза, че трябва да се предадат изведените от въоръжение бронетранспортьори – под каква форма е трябвало да бъдат предадени на Украйна? Под формата на скрап? Това е изведено от експлоатация оборудване, което не е необходимо на никого.

Второ: как протича процедурата по вземане на решение. Изведнъж се оказва, че няма експертна оценка на тази техника. Това е как се извършват бюрократичните процедури, свързани с оръжията в Европа. И трето. Честно казано, фразата за безопасността на българското население звучи много смешно. Какво, със стари БТР-и ли щели да се бранят? Казват, че ще прехвърлят бронетранспортьора на пожарната. Да носят кофи с вода? Това е абсолютно несериозна формулировка“, каза експертът.

По негово мнение, въпросът е друг.

Все още клоня към друга версия. След като Съединените щати дадоха зелена светлина за спиране на доставките на оръжие за Украйна, европейските страни постепенно също започнаха да се отказват от тези безкрайни безсмислени доставки на скрап. Това изявление всъщност разкрива, че вече никой не иска да помогне на Украйна, всички искат да откажат да взаимодействат с нея. Украйна се превърна в супер токсична страна“, заключи Перлин.

Превод: ЕС

Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button