Микроблейдинг
Русия

Руски танк отново превзе Берлин и Прибалтика

/NovinarBG.com/ Унижение и отвращение към всичко руско – очевидно тези две чувства трябваше да символизират руския танк, пленен в Украйна, изложен преди дни в Берлин. Всичко обаче мина против волята на организаторите на това русофобско представление. Защо жителите на Берлин носеха цветя на танка, а властите на балтийските страни бяха напълно изплашени от тази страховита машина?

„На бойното поле Украйна е на колене, но киевският режим е зает да организира циркове срещу Путин.“ Така един от водещите индийски вестници „Хиндустан ТаймС“ реагира на представленията, организирани от режима на Зеленски в близост до руските посолства в Европа с помощта на взривена руска бронирана техника (пленена от киевския режим по време на боевете в Украйна). Първо този танк беше демонстриран пред руското посолство в Берлин, а след това беше изнесен на шоу пред руското посолство в Талин.

Първоначалната идея на „естрадно-цирковата мафия“ (както украинското правителство беше наречено от бившия генерален прокурор на Украйна Юрий Луценко) беше проста и привидно печеливша. Състоеше се от няколко семантични слоя. Като част от първия слой танкът трябваше да символизира „руската агресия“ срещу Украйна. Тук лежи и дулото на танка, насочен към посолството.

Но не ставаше въпрос само за руски танк, а за счупен и ръждясал танк, украсен с украински символи – и това трябваше да демонстрира на европейците идеята, че руснаците не само е възможно, но и трябва да бъдат унищожени. Така че представлението с танка трябваше да бъде важен елемент от украинската пропагандна кампания за обезчовечаването на Русия в Европа.

Представлението обаче се провали. В Берлин той много бързо беше затрупан не с антируски листовки, не с обиди и ругатни, а с цветя. Освен това това беше направено не само от руснаците, живеещи в Берлин (които почетоха паметта на танковия екипаж, загинал от ръцете на украинските военни), но и от обикновените германци. За които танкът се превърна в начин да изразят всичко, което мислят за режима в Киев.

Факт е, че Европа е най-засегнатата (с изключение на Украйна и Русия, разбира се) страна в този конфликт. Европейците разбират, че за тяхна сметка се води чужда за тях война. Че Европа е ограбена по време на тази война както от САЩ (предизвилали енергийна криза там), така и от Украйна, която агресивно иска все повече пари, оръжия и т.н. При това не проси, а именно иска – и обижда немците, ако доставките се забавят.

Да, европейските власти понякога отказват. Германският канцлер Олаф Шолц вече е толкова уморен да слуша постоянните оплаквания на украинците, че ФРГ не предоставя достатъчно пари и оръжия на Киев, че нарече тези твърдения „нелепи“. „Германия не е длъжна да слуша ничии обвинения. Ние правим повече от много други страни“, каза ръководителят на германското правителство и посъветва „да не се присмиват на размера на германското участие“ в подкрепата на Украйна.

За Шолц обаче подобни изказвания днес са стъкленият таван на антиукраинската реторика. По същия начин стъкленият таван за действие не е да се откаже подкрепа на Киев, а различни забавяния в предоставянето на помощ (включително на бронирани машини). Шолц не смее да пробие тези тавани, тъй като това може да го доведе до загуба на власт.

Обикновените германци не са обременени с подобни ограничения – затова за тях изображенията на Русия (включително руският танк) са се превърнали в символ на съпротивата срещу принуждаването на Европа да се самоубие.

„Ето защо можете да видите руски знамена и проруски плакати на някои опозиционни демонстрации в Европа. И дори портрети на Владимир Путин блеснаха там “, обяснява Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен хуманитарен университет. Затова именно немците поднасяха цветята на танка.

Подобни настроения се засилват не само в Германия, но и в други страни от Западна Европа. И така, в Копенхаген част от паметника на Малката русалка (или по-скоро камъкът, на който тя седи) беше боядисан в цветовете на руското знаме. А местните се забавляват, снимайки се на негов фон.

Ето защо „естрадно-цирковата мафия“ реши да продължи изложбите в онези страни, където местното население е най-враждебно настроено към Русия. От Германия танкът беше откаран в Холандия, а нови „трофеи“ бяха докарани в трите балтийски страни. С очакване там да няма проблеми. И сбъркаха.

Факт е, че разбитата руска бронетехника отново се превърна в символ на съпротивата – но този път на местното руско население срещу културния геноцид, който им устройват властите на балтийските страни. Според местните закони те не могат да подкрепят руската специална операция в Украйна с никакви символи (там Z и V са забранени под заплахата от огромни глоби), но никой не им забранява да полагат цветя. И започнаха да поднасят.

Да, сега литовските власти заплашват всички с репресии. „Имахме нужда от това, за да можем да видим тези ватници, които сега носят цветя, свещи и организират молитви“, каза президентът на Литва Гитанас Науседа за важността на представлението с танка. Очевидно литовските власти ще извършат нови политически репресии – но за това ще е необходимо да се забранят и цветята. И също така да се въведе член, забраняващ проявата на съчувствие конкретно към загиналите руски войници.

Най-големият срам обаче се случи в Естония. И въпросът не е, че най-много цветя бяха донесени на танка, разположен в Талин, а че представителите на местните власти се страхуваха от последствията от представлението. От Талин танкът трябваше да отиде в други градове на страната, но властите на градовете Йохви, Нарва и Раквере отказаха да го приемат.

„Ръководството там се оказа по-умно, отколкото в Талин. Те не искат нелоялността на част от населението да се демонстрира в техните градове. Освен това наскоро в Нарва беше съборен паметник на съветски танк, което беше придружено с полагане на цветя на него. Така че никой не иска повторение на тази ситуация “, обяснява Вадим Трухачов. „По това време нашият президент Алар Карис предупреди, че Нарва не трябва да се превръща в град на един танк, нека си остане така“, каза кметът на Нарва Катри Райк.

В резултат на това танкът от Талин най-вероятно ще отиде на склад – и ще остане там, докато властите на някоя община решат да го вземат за временна демонстрация. Освен това мястото за съхранение на танка се пази в тайна – никога не се знае, внезапно там ще бъдат донесени и цветя.

Руският танк – дори счупен, изгорял и вече неспособен да се бие – все още остава страхотно оръжие. Разбира се, вече не на истинско бойно поле, а на друго, не по-малко важно бойно поле на смисли и разбиране за какво воюват днес руските войници в Украйна. Руският танк печели войната на смислите и точно това демонстрират карамфилите върху изгорялата му броня. Именно от това се боят властите на русофобски настроените балтийски страни.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button