Русия

Руските дронове прогресират стремително

/NovinarBG.com/ В областта на СВО руските военни започнаха да използват аналог на известния дрон “Ланцет”. „Скалпелът“ е сходен по характеристики, но има редица предимства, включително цената. Последните иновации, според експертите, са ясно доказателство за еволюцията на сектора на БПЛА в Русия. Какви са основните тенденции в областта на дроновете и какви други промени могат да се очакват в това направление?

Войниците на руските подразделения започнаха да използват новите управляеми боеприпаси „Скалпел“, съобщи конструкторското бюро „Восток“. До момента в зоната за специална операция е изпратена една партида от 15 бройки.

От бюрото отбелязаха, че са готови да разширят производството си, тъй като в момента произвеждат 20 продукта на месец. Военните отбелязва добрата управляемост и лекота на използване на продукта. Устройството е лесно за управление по време на снижаване за удар, то е стабилно и леко.

Платформата “Скалпел” се превърна в евтин аналог на руския дрон камикадзе “Ланцет”. Но “Скалпелът, освен цената, има още едно предимство: той е камера за система за прицелно улавяне.

Междувременно самите „Ланцет“ в полетата на СВО са се превърнали в нещо като легенда. Представителите на ВСУ са възмутени, че тези дронове показват „чудеса на техническото усъвършенстване“. В американската преса новата версия на “Ланцет” дори се нарича сериозна заплаха. А британското министерство на отбраната твърди, че “Ланцет” са най-доброто оръжие на Русия.

По-рано американският вестник The “Вашингтон Пост” писа, че руските въоръжени сили печелят конфронтацията между безпилотни самолети в Украйна. „Москва изглежда има повече резерви. Руските екипи поразяват второстепенни цели или използват два дрона едновременно“, подчертава изданието. „На фронтовата линия Русия ограби Украйна от първоначалното ѝ предимство три към едно в тактическите дронове“, пише “Економист”.

Както се отбелязва в експертната общност, тези и други примери показват, че Русия сериозно се е заела с развитието на областта на безпилотната авиация. Така авторите на канала в “Телеграм” “Гледната точка на мъжа в пагони” пишат: „Еволюцията на безпилотните системи се случва пред очите ни. Новини за началото на бойното използване на аналог на “Ланцет”, БПЛА “Скалпел” говорят именно за това. Но тази еволюция се случва по парадоксален начин. Парадоксът е, че движението напред, напредъкът в безпилотната авиация е в обратна посока от това, което се случи с пилотираната авиация.”

„Първите, най-примитивни самолети са сравнително евтини – и затова са произведени в гигантски количества. Например, произведени са десетки хиляди Ил-2. Прогресът обаче изисква увеличаване на бойните способности на ВВС. Заедно с нарастването на техническото съвършенство, цената на бойните апарати също нараства. Цената от своя страна ограничава производството им. Невъзможно е да се произвеждат десетки хиляди изтребители по сто милиона долара всеки (като Ф-35 например) – просто няма кой да ги купи“, отбелязват експертите.

„С развитието на дроновете се случва точно обратното. Първите сериозни военни дронове – например познатият ни МКу-9 “Рийпър” – бяха много скъпи. Десетки милиони долари бройката. След това турските “Байрактари” струваха няколко милиона долара на брой и бяха смятани за законодател в модата на безпилотните апарати, макар и за кратко. Днес бойното поле в Украйна е доминирано от устройства, струващи десетки хиляди долари всяко“, казват анализаторите.

„И сега на арената излиза “Скалпелът”, чието основно предимство в сравнение с вече легендарния “Ланцет” е неговата цена, която е няколко пъти по-ниска. И това е със сравними характеристики. И целта на разработчиците са устройства, струващи десетки хиляди рубли, а не долари“, добавят авторите.

„Само най-мощното индустриално предприятие, няколко от най-големите корпорации в света, могат да проектират, камо ли да построят, модерен боен самолет. Но дронът е съвсем различен въпрос. Десетки и стотици руски любителски колективи, включително мънички, конструкторски бюра, работилници, едва ли не в гаражи, сглобяват огромен брой БПЛА“, подчертават специалистите.

„Връщаме се във времената на десетки хиляди летящи бойни машини, само че на нов етап, в тяхното безпилотно въплъщение. И колкото по-скоро, повече и по-евтино създадем такива устройства, толкова по-бързо ще дойде нашата победа в Украйна“, подчертават анализаторите.

Военният експерт Юрий Кнутов споделя подобна гледна точка. „Скалпел“ се позиционира като дрон, който в много отношения е подобен на „Ланцет”“, но в същото време дори го превъзхожда в редица аспекти. По-специално, говорим за обхват и бойно натоварване. Той е маневрен и незабележим. И това, което е изключително важно е, че е сравнително евтино“, казва той.

„Сега въпросът за разработването на дронове е под контрола на държавата, има пълномащабна програма. Това дава възможност за активно развитие както на гражданския, така и на военния сектор. Създават се различни типове самолети“, посочва събеседникът. Анализаторът също така обръща внимание на факта, че Русия успешно успява да замени вносните компоненти с местни в производството на дронове.

„Свидетели сме на колосален пробив в областта на безпилотните летателни апарати. Това е еволюция в реално време”, подчертава той. „Една от най-важните тенденции днес е способността за бързо адаптиране на дроновете към нуждите на армията. Нашите войници редовно предават информация за ефективността на определени устройства. Когато се натрупа известно количество информация, доста бързо се появява нова машина“, смята Кнутов.

„Броят на произведените дронове също играе сериозна роля. Веднага щом успеем да достигнем малко по-високи нива на насищане на фронта, настъплението на руската армия в зоната на СВО ще стане много по-активно, но всичко това трябва да върви в съчетание, например със станции за радиоелектронна борба“, е уверен анализаторът.

„Бих отбелязал и разнообразието от видове дронове в Русия. В крайна сметка имаме не само малки хеликоптери, които буквално се побират в дланта , но и доста големи машини. Така наскоро беше представен дронът “Алтаир”, посочва експертът. „Това е БПЛА със сериозен набор от оръжия, оборудван с модерна електроника и има способността да пуска управляеми бомби и да комуникира чрез сателит. Определено трябва да развиваме в бъдеще и това направление“, уверен е източникът.

„Що се отнася до малките хеликоптери, трябва да се обърне внимание на основната конфигурация. Говорим за окачването за бомби. В крайна сметка сега тези скоби често се правят в малки работилници и се превръщат в допълнение към вече произведено устройство. Ако устройството бъде произведено в нов формат, това ще спести поне много време“, казва Кнутов. Военният експерт Максим Климов допълва:„Скалпелът” има редица сериозни предимства, когато става въпрос за използването му в СВО. И един от основните е крайната цена на устройството. Дронът е доста ефективен, но в същото време цената му е значително по-ниска от високотехнологичния, но много скъп “Ланцет”.

„Като цяло наблюдаваме динамично развитие в областта на безпилотните летателни апарати. Това става чрез нови технологии. Така с течение на времето имаме двигатели с малък размер, микроконтролери, модерни комуникации и сензори. Всичко това ни позволява да създаваме дронове с много по-малки размери от преди, но изключително ефективни“, продължава събеседникът.

„Също така важни фактори при разработването на БПЛА са техният масов характер и способността да предоставят нови възможности на малки части и артилерия. За последното, по-специално, вероятността и броят на успешните поражения на целта се увеличават“, отбелязва анализаторът.

„В същото време трябва да продължим да се развиваме и да вървим към превеждане на нови технически възможности в нови организационни форми, които гарантират ефективното използване на дронове. От историята знаем, че танковете придобиват силата си във война едва след като се превърнаха в танкови дивизии. Същото е и с дроновете – който пръв разбере това, ще получи решаващо предимство на бойното поле“, подчерта Климов. На свой ред Денис Федутинов, специалист в областта на безпилотните самолети, отбелязва: „Цената на продукта, разбира се, играе важна роля. Но този проблем не може да се сведе само до крайната цена на устройството.“

„Ако погледнете нискоточните оръжия, те ни изглеждат евтини. От друга страна виждаме колко изстрела трябва да бъдат произведени, за да се уцели целта. Но всеки залп струва пари. И така икономисването става абсолютно разточително”, подчертава специалистът.

„И ако просто преследваме евтини дронове, тогава не знаем колко пари ще бъдат похарчени за намиране и поразяване на целта. Тук е необходим рационален баланс между цена и качество“, отбелязва анализаторът.

„Заслужава да се отбележи, че само преди няколко години можеше да се каже, че тенденциите в областта на военното дело се определят от развитието на технологиите. Например виждаме подобрения в микроелектрониката или радиоелектрониката и след това имаме възможност да поберем цялата функционалност в по-малка обвивка“, казва експертът.

„От друга страна, сега много зависи от това как точно ще се използва това или онова устройство. И тук възниква въпросът – как се развива военната мисъл по отношение на тактиката и стратегията за използване на оръжието. Ако знаете как правилно да използвате наличните ресурси, можете да задминете дори технологично превъзхождащия противник“, заключи Федутинов.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button