СВЯТ

Руските тръбопроводи в Азия са изправени пред редица препятствия

/NovinarBG.com/ Докато Европейският съюз крои планове за постепенно спиране на руския петрол и газ, Москва търси начини да пренасочи доставките на въглеводороди. Традиционният начин за Русия да доставя петрол и газ е чрез тръбопроводи. Къде и какви тръби ще може да положи Русия, за да замени европейския пазар?

На срещата на ШОС в Самарканд Владимир Путин определи накъде Русия възнамерява да пренасочи енергийните си потоци от европейската посока. Става въпрос преди всичко за Китай, Пакистан и Индия. Какви проекти са планирани?

Русия се стреми да намери нови пазари за своя нефт и газ на международните пазари. ЕС ще откаже руския петрол в края на тази година и обещава да откаже руския газ след две-три години. Възможно е петролът да се пренасочи към други пазари, без да се строят тръбопроводи, защото петролът може лесно да се транспортира по море. Въпреки че има проблеми с цената на превоза, наличието на танкери за транспортиране, застраховането на кораби, превозващи руски петрол и петролни продукти.

При газта ситуацията е друга. За да се транспортира газ по море, той трябва първо да бъде втечнен и след това изпарен в точката на пристигане. За целта е необходимо да се изградят инсталации за транспортиране и терминали за получаване на втечнен газ. Санкциите лишиха Русия от достъп до технологии за изграждане на заводи за ВПГ с голям капацитет, но технологиите за изграждане на завод със среден капацитет се развиват.

Друг начин за пренасочване на обемите газ от европейския пазар е изграждането на нови газопроводи към Азия. Именно Путин сподели плановете си в тази посока на срещата на ШОС.

Една такава тръба вече е в експлоатация – 20 милиарда кубически метра газ ще бъдат доставени в Китай тази година по „Силата на Сибир“, въпреки че първоначално беше планирано тази година да бъдат доставени само 15 милиарда кубически метра. Но търсенето от Китай расте, така че капацитетът расте по-бързо. Това създава предпоставки Русия и Китай да подпишат нов договор и да започнат изграждането на втора „Силата на Сибир-2“ през Монголия (тук тръбата се нарича „Союз-Восток“). Този проект се обсъжда отдавна, но руско-китайските преговори се проточиха.

„Това е най-разработеният проект в техническо отношение. Трасето е проучено, има готово предпроектно проучване. Единственият проблем е липсата на търговски договор с Китай. Невъзможно е да започнем да строим тръбопровод без него, в противен случай Китай окончателно ще ни притисне и ще купува нашия газ за три копейки“, казва Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Въпреки това вицепремиерът Александър Новак наскоро каза, че Русия очаква да постигне окончателни споразумения с Китай относно „Силата на Сибир-2“ в близко бъдеще. Той намеква, че страните са близо до компромис, който да устройва и двете страни.

Според Новак новият газопровод ще има капацитет от 50 милиарда кубически метра газ годишно, което ще му позволи да стане де факто заместител на газопровода „Северен поток-2“, който е с капацитет от 55 милиарда кубически метра газ на година.

„Не бих казал, че сме пред подписване на договор. Основният проблем е цената. И можем да се блъскаме с него дълго време. Китай е изключително твърд преговарящ. Вярва, че времето е на негова страна. Колкото по-зле стават нещата за „Газпром“ в Европа, толкова по-приказлив ще бъде той в диалога с Пекин. Следователно Китай може да преговаря още година-две. Задачата на Русия е да покаже на Китай рисковете. Първо, че Китай ще бъде следващият, който ще бъде санкциониран от САЩ. В крайна сметка Съединените щати не смятат Русия, а Китай за стратегически конкурент, претендиращ за глобално лидерство. Второ, Европа взема ВПГ от Азия и цената му се повиши. Готов ли е Китай да купува ВПГ за хиляда долара или е по-добре да преговаря с Русия за закупуване на газ на достъпна цена?“, пита Юшков.

Според него в изявлението на Новак се казва само, че преговорният процес се е засилил, но това не гарантира, че скоро ще бъде подписан търговски договор. Освен това Русия трябва да покаже на Европа, че загубата на европейския пазар не е фатална история за нас, че имаме алтернатива. И Новак демонстрира това“, отбелязва събеседникът.

Любопитното е, че Монголия заяви, че иска не само газопровод, но и петролопровод през своя територия, който да доставя петрол на Китай. Монголия предложи да проучи този въпрос от технически и икономически разумна гледна точка.

„Звучеше доста неочаквано. Не е съвсем ясно защо ще се строи този тръбопровод и какъв петрол ще тече там. Това изглежда като дърпане на одеялото над „Роснефт“, за да покаже докъде е стигнал в преговорите с Китай. Защо да не разширим ЕСПО и да доставяме петрол през него? В крайна сметка е по-евтино да се разшири стар нефтопровод, отколкото да се построи нов“, каза Юшков.

На срещата на високо равнище на ШОС Русия също прояви интерес към доставките на енергийни ресурси за Индия и Пакистан. По-специално беше изразена идеята за доставка на руски газ по газопровод през Казахстан до Пакистан.

Експертът на ФНЕС обаче нарича тази история фантастична. „Не бих я приел на сериозно. Казахстан и Пакистан не граничат помежду си. Това означава, че ще трябва да докараме западносибирски газ първо в Казахстан, след това в Туркменистан или Узбекистан, след това в Афганистан и едва след това в Пакистан. Тук сме изправени пред абсолютно същите проблеми, пред които е изправен и самият Туркменистан, който дълги години не може да реализира проекта ТАПИ“, казва Игор Юшков.

ТАПИ е проектът за газопровод Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия. Русия също проявява интерес към този проект, както по отношение на изпълнител и доставчик на оборудване, така и по отношение на доставките на газ за Индия.

„Основният проблем е, че никой не може да гарантира целостта на тръбите, минаващи през територията на Афганистан. Първо, местните лидери ще поискат пари, за да можете сами да разчистите маршрута. Тогава ще трябва да се плаща по време на строителството, за да са живи работниците, да няма набези и кражби. Когато построите тръба, тя ще се превърне в златна мина за местните жители, всички и всички ще изнудват пари. Ако не платите, те наистина ще взривят тръбите. И дори да платите, това пак няма да гарантира безопасността на газопровода. Следователно проектът ТАПИ никога няма да бъде осъществен, както и идеята за газопровод от Русия до Пакистан“, смята експертът. Освен това пред Русия възникват още два икономически проблема. Първо, високата цена на доставката и не е сигурно, че цените на газа в бъдеще ще позволят да се възстановят разходите. Второ, Афганистан не се нуждае от конкурент в лицето на Русия на пакистанския и индийския пазар.

Много по-реалистичен е проектът за пакистански газопровод. Александър Новак каза, че изграждането му ще започне в близко бъдеще. Но това е газопровод за вътрешни нужди на пакистанците. Той ще минава от Карачи (пристанищен град в Южен Пакистан) до Северен Пакистан. Капацитетът му ще бъде 12,3 милиарда кубически метра. ВПГ терминалите са разположени в пристанищата на Карачи в Южен Пакистан, които ще могат да се регазифицира ВПГ и след това да изпращат газ през новия газопровод в северната част на страната, където се намират индустриалните потребители на газ.

Русия в този проект действа предимно като изпълнител и доставчик на тръби и оборудване. През 2021 г. консорциум от руски инвеститори, включващ Евразийския тръбопроводен консорциум и Тръбната металургична компания, стана представител на Русия в проекта. Въпросът обаче е в процес на разработка, включително доставката на руски ВПГ за Пакистан.

Сега Пакистан приема основно ВПГ от Катар, но повишените цени станаха непоносими за бедната република. Затова още през пролетта стана известно, че Пакистан преговаря с Русия за многомилиардна сделка за внос на втечнен природен газ от проекта „Ямал ВПГ“ на „Новатек“ на полуостров Ямал.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button