Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Руският газ спря да тече към Германия. Засега временно

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Дойче веле

Планираната профилактика на газопровода „Северен поток 1“, която трябва да продължи 11 дни, започна. Това е ежегодна практика, която никога досега не е предизвиквала особено вълнение у германците. Сега обаче ситуацията е друга – пред Берлин стои въпросът дали доставките на газ от Москва ще бъдат подновени, след като профилактиката приключи.

Проблемите вече започнаха

Още в средата на юни „Газпром“ намали значително количествата газ, които доставя на Германия. Причината, изтъкната от Москва, бе липсата на газова турбина, която се ремонтира в Канада. Поради наложените на Русия санкции тя нямаше как да бъде върната в Русия.
Сега Канада възнамерява да изпрати турбината в Германия, вместо директно в Русия. Канадските власти твърдят, че това е необходима стъпка, за да може да се предпази германската икономика от сериозната криза, която би предизвикало спирането на газа по „Северен поток 1“. По думите на канадския министър на природните ресурси Джонатан Уилкинсън целта е да осигури на Европа достъп до сигурна и достъпна енергия, за да може да се осъществи постепенно отказът от газа и петрола от Русия.

Украйна е „дълбоко разочарована“

Решението на Канада да направи компромис за турбината, която би трябвало да осигури газ за Германия и след планираната профилактика на „Северен поток 1“, предизвика остра реакция от Киев. От министерствата на външните работи и на енергетиката на Украйна дори призоваха канадското правителство да преразгледа решението си и да гарантира спазването на санкциите.

Според украинските власти Русия е в състояние да доставя газ в пълен обем и без въпросната турбина. Киев е на мнението, че искането на Москва за връщане на турбината е форма на политическо изнудване и ако Западът отстъпи, това ще е опасен прецедент, който ще засили чувството за безнаказаност на Москва.

Какво ще стане, ако руският газ спре трайно?

След ограничаването на доставките през юни, германското правителство започна да изпитва притеснения за предстоящата зима, а цените вече се покачват значително.
Вероятно е те да нараснат още повече, особено по време на планираните ремонтни работи. В момента никой не може да каже дали Германия ще успее да запълни хранилищата си до изискваните от закона 90 процента до началото на ноември, за да се предотврати студената зима за германците.

Потенциалното спиране на газа от Москва предизвиква тревоги – доколко би засегнало страната. Оценките варират, а всичко зависи от това колко дълго би продължило газовото ембарго. Оливер Холтемьолер от Института за икономически изследвания „Лайбниц“ смята, че ако Норвегия увеличи доставките си на газ за Германия и потребителите намалят ползването, зимата ще може да мине без недостиг на газ. Това обаче не изключва проблемите да продължат и през следващата година. „Ако доставките на газ спрат трайно, ние няма да можем да напълним хранилищата през лятото и така същият проблем ще бъде налице и през 2023/2024 година“, казва Холтемьолер.

Последствията за промишлеността

Други, още по-песимистични сценарии предвиждат загуби от над 200 милиарда евро за германските компании в случай на продължително затваряне на „Северен поток 1“. Особено тежко ще бъде засегната химическата промишленост, която е най-големият потребител на газ в Германия. Предприятията са силно обезпокоени, тъй като почти не разполагат с алтернативи на газа, казва Йорг Ротермел от Германската асоциация на химическата промишленост. „Все още има компании, които могат да преминат към нефт или въглища, при условие че се решат проблемите с лицензирането, но те са малко на брой. Повечето компании са изцяло зависими от газа.“

Спирането на доставките на газ от Русия би засегнало сериозно и целия хранително-вкусов сектор. Млекопреработвателните предприятия например биха понесли огромни щети. В продължение на месеци заплахата от спиране на доставките на газ виси над индустрията като Дамоклев меч. „Ако млекопреработвателите бъдат лишени от газ, може да се стигне до масово спиране на производството“, обяснява председателят на управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите Лудвиг Хубер. Това означава, че предлагането на мляко и сирене вероятно ще се срине и увеличението на цените ще бъде неизбежно.

Ако се стигне до най-лошото?

Ако руският президент Владимир Путин действително затвори газовия кран, Германия ще трябва да работи с това, което се намира в нейните газохранилища, и с това, което получава от други страни. Но тъй като то няма да е достатъчно за всички райони, Берлин ще трябва да определи приоритети при разпределението на газа. Т.е. вероятно някои сектори няма да получат газ.

„Млекопреработвателните предприятия също трябва да се смятат за критична инфраструктура и да продължат да бъдат снабдявани с газ, ако се стигне до най-лошото”, настоява Лудвиг Хубер. Засега обаче подобни сигнали от страна на политиците няма.

Критичната инфраструктура включва преди всичко секторите на здравеопазването и енергетиката. Ето защо болниците и електроснабдяването като цяло са на първо място в списъка на секторите, които със сигурност ще бъдат защитени. Храните обаче засега не са включени в критичната инфраструктура.

Още новини

Back to top button