Русия

„Руснаците не спят“. Пентагонът предприема крайни мерки

/NovinarBG.com/ Съединените щати представиха планове за развитие на ВМС. Целта е да се осигури превъзходство над съперниците. Преди всичко над Русия и Китай, които наскоро проведоха маневри. Амбициозният план обаче вече се натъкна на проблеми.

Избраха първото

Публикуваният документ разглежда обновяването на корабния състав до 2052 г. Първата му версия миналата година беше критикувана на Капитолийския хълм.

По-специално, членът на комисията по въоръжените сили на Сената, Роджър Искър, се съмнява, че индустрията ще се справи с поръчката. Концепцията е доработена.

Разглеждат се три пътя за по-нататъшно развитие на флота. Пентагонът върви по първия. Този сценарий предвижда замяната на разрушителите „Арли Бърк“ с нов клас ДДГ, но едва от 2032 г. И преди това се планира да се доработи новата платформа, да се овладее работата на всички компоненти, така че серийните кораби да нямат повреди.

Също така трябва да се изграждат обещаващи ракетни фрегати от клас „Констелейшън“ – един или два флага годишно.

Що се отнася до подводните сили, тогава са изоставили бързината. Преходът от многоцелеви ядрени подводници от клас „Вирджиния“ към усъвършенствани ССН беше изместен от края на 2020-те до средата на 2030-те години. По финансови причини.

Без ограничения

Вторият вариант е едновременното закупуване на многоцелеви подводници „Вирджиния“ и ССН, които постепенно ще заменят по-старите атомни кораби. Вместо разрушители, фокусът е върху крайбрежни безпилотни платформи.

Авторите признават, че първите два варианта едва ли ще направят възможно получаването на 355 флага за 30 години.

Днес ВМС на САЩ разполагат с около 300 кораба и подводници. Разрастването се възпрепятства от няколко фактора. Първо, бюджетът, около който постоянно спорят в Сената. Второ, липсата на производствен капацитет. Като трети вариант авторите на документа предлагат да се забрави за тези обстоятелства.

Ако се инвестират всички ресурси, забравяйки за ограниченията, тогава, според концепцията, целевият показател ще бъде достигнат до 2042 г. При този сценарий ВМС ще купуват самолетоносачи веднъж на четири години. И перспективни ядрени подводници ССН и разрушители ДДГ – по две единици годишно.

Между другото, през 2040 г. пълно обновяване на флота, както и на въоръжените сили като цяло, планира и Пекин, основният геополитически съперник на Вашингтон. Китай е водеща морска сила, която вече демонстрира на света способността да строи кораби от всякакъв ранг. Възможно е Китай да избута САЩ на трона на „краля на океаните“.

Проблеми с индустрията

Американците все още не пускат нови кораби, но извеждат от експлоатация „пенсионери“. Започнаха с два крайбрежни бойни кораба от клас „Индепендънт“ – „Джаксън“ и „Монтгомъри“. Те ще бъдат изведени от експлоатация през 2024 г.

Следващата година е планирано да се сбогуват със застаряващия флот крайцери – корабите от клас „Тикондерога“, а именно „Антиенам“, „Лайте“ и „Шайло“.

Общо 13 вимпела ще бъдат отписани през 2024 г., същият брой през 2025 г., 14 през 2027 г. и 13 през 2027 г.

Разбира се, че ще бъдат заменени. Но планът не посочва на каква производствена база. Миналата година началникът на командването на силите на флота на САЩ адмирал Дарил Каудъл заяви, че корабостроителният капацитет в страната не е достатъчен за ремонт на съществуващо оборудване, да не говорим за изграждане на ново.

Американският флот похарчи 2,8 милиарда долара между 2015 и 2019 г. за обновяване на корабостроителниците. Очаква се повишаване на тяхната производителност и ефективност. Но според правителствен доклад в четири държавни предприятия през годините 75% от работата по поддръжката на самолетоносачи и атомни подводници не е била завършена навреме. При частните фирми положението е по-добро, но те се занимават предимно с малки и средни кораби.

Корабостроителниците са много стари. Например тази в Бостън е на повече от 200 години. Разбира се, оборудването там е сменено повече от веднъж, но инфраструктурата вече не отговаря на съвременните изисквания. Адмирал Каудъл призова за повече финансиране за военноморските корабостроителници в Портсмут, Пюджет Саунд и Пърл Харбър.

Изискват ремонт

За техническото състояние на американския флот отдавна оставя много да се желае. Още през есента на 2020 г. специалната комисия докладва на Конгреса за множество проблеми с надводни кораби. През последните десетилетия тяхната бойна способност е намаляла.

Повечето въпроси са около двигателите: те редовно се повреждат, а екипажите трябва да се занимават с ремонти – направо в морето. На повече от 30 кораба ефективността на двигателя е спаднала с 20% за пет години.

Несигурността и капризността всъщност сложиха край на най-новите високоскоростни кораби клас „Фрийдъм“, които често време се развалят по време на плаване. Дефектът беше признат за системен и от 2021 г. тези кораби не се купуват.

Има достатъчно главоболие с бойната информационно-контролна система „Иджис“, която освен всичко друго отговаря и за ПВО. С нея са оборудвани разрушителите „Арли Бърк“ и ракетните крайцери „Тикондерога“. Въпреки това програмата се срива редовно. Според заключението на комисията, ако идеалното състояние на техниката е равно на единица, то средният показател за бойна готовност на „Иджис“ не надвишава 0,75.

Отделна история са устройствата за излитане и кацане на корабни хеликоптери. Тяхната работоспособност намаля от 0,77 на 0,68, а повредите можеха да доведат до трагедия повече от веднъж. Така през октомври 2019 г. хеликоптер „Сийхоук“ се разби при кацане на самолетоносача „Роналд Рейгън“. За щастие нямаше жертви. Причината за инцидента е грешка в електрическата система на кораба, която е дала на пилота неверни данни за снижаване.

Освен това разходите за поддръжка на флота само нарастват. Но това според военните не е достатъчно. Ако проблемът не бъде решен комплексно, включително чрез обновяване на инфраструктурата, американският флот скоро ще загуби своята боеспособност.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button