Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

Ружа Игнатова убита от руски килъри

Криптокралицата отдавна е храна за рибите, поръчана от хората, обещали да я пазят

Най-голямата криптоизмамница в световната история – русенката Ружа Игнатова, завлякла 8 милиарда долара с пирамидата „OneCoin”, е убита от руски килъри, наети от хората, които обещали да са ѝ гръб в международната схема с фалшивата виртуална валута.

Това разкри пред „Уикенд” източник от спецслужбите, където продължава разследването срещу Ружа Игнатова и нейната виртуална валута, чрез която пухкавата българка успя да прибере от инвеститори по цялата планета колосални пари.

Официално се говори за около $ 4 милиарда щети на наивни вложители. Неофициално обаче се знае, че щетата е за двойно по-голяма сума – поне още $4 милиарда са вложени в „OneCoin” от руски олигарси и кокаинови крале от цял свят в опит да изперат престъпното имане. В крайна сметка колосалния кеш решил съдбата ѝ – Ружа Игнатова е убита от руски наемници, изпратени именно от хората, които при възхода на „OnеCoin” обещали да ѝ бъдат гръб в опасното начинание. Заради колосалната далавера, определяна от анализаторите като „грабежа на века”, Ружа Игнатова изчезна. Първоначално се смяташе, че свърхбогатата мошеничка е жива и здрава, подвизава се в Дубай с променена с пластични операции визия и нова самоличност.

От парите на пирамидата обаче няма и следа. Те ловко са измъкнати чрез сложна плетеница от офшорни сметки и покупки. С тези милиарди са купувани имения в цял свят – Дубай, Гърция, Малдивите, Монте Карло, Великобритания и България, както и шедьоври на световното изобразително изкуство.

Медии по цял свят се надпреварваха да публикуват истории с Ружа Игнатова, как се криела под чужда самоличност с аржентински паспорт – любимият на мафиотите от световен калибър, бягащи от правосъдието.

Според последната информация на разследващите, обаче, шансът криптокралицата все още да е в света на живите клони към нула след намесата на руски килъри. Най-логично е Ружа да е „нахранила рибите” и така следите към организаторите на „OneCoin” схемата да бъдат окончателно заметени, призна информаторът на „Уикенд”.

На 25 октомври 2017 г. нашенката, завършила магистратура по икономика в университета в Констанц и защитила докторантура по право в Оксфорд, се качила на самолет от София за Атина и сякаш се изпарила. Оттогава тя е в неизвестност и се издирва. Междувременно европейската полицейска организация „Европол” обяви награда от 5000 евро за информация, която може да допринесе за разкриването на местоположението ѝ и в крайна сметка подпомогне залавянето на незаконната милиардерка.

Българката е в списъка на най-издирваните от ФБР престъпници, припомниха преди дни и две публикации в големи германски вестници. Поводът е набиращият популярност документален филм на Йохан фон Мирбах, посветен на Ружа Игнатова. Под заглавие „Бизнесът с надеждата” вестник „Райнише пост” пише: „Тя има милиарди – и сякаш потъна вдън земя. Редом с убийци, наркобарони и банкови обирджии Ружа Игнатова е в списъка на ФБР с най-издирваните престъпници. Жената, която се самонарече „криптокралица” и изгради пирамида върху дигиталната валута на име „OneCoin”, е завлякла инвеститорите навярно с поне 4 милиарда долара”.

Изданието отбелязва още, че само в Германия около 60 000 души са повярвали в криптовалутата, а по цял свят броят им надхвърля 3 милиона. Докато в Лондон Игнатова харчи по 100 000 паунда на ден за шопинг, в Уганда едно семейство губи всичките си пари, научаваме от филма на германския разследващ журналист. Пред неговия микрофон един от адвокатите на пострадалите казва, че бизнесът на българската е бил „да продава надежди”.

В публикация по същата тема авторитетният „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ) препраща към актуалния скандал около „криптокраля” Сам Банкман-Фрайд и неговата борса за криптовалути FTX. Авторът на статията задава закономерния въпрос дали Банкман-Фрайд просто си e направил зле сметката, или пък обратното – сметката му е била тъкмо да измами.

„Поуката за всеки наивен инвеститор гласи: внимавайте много, вместо сляпо да се доверявате, търсейки дивиденти или сигурно пристанище за собствения капитал. Още повече, че мнозинството хора не разбират как функционират блокчейн-валутите. Струва си да се поучим от грешките от миналото”, отбелязва вестникът и на свой ред също припомня историята на Ружа Игнатова – така, както е разказана в документалния филм на Йохан фон Мирбах.

„Това е една история за победата на алчността над разума и морала, а Ружа Игнатова носи отговорност за един от най-крупните финансови скандали в историята”, обобщава авторката Урсула Шеер. В края на нейната статия четем: „Многостепенният маркетинг превърна инвеститорите в подизпълнители в една система с измислени обменни курсове. Система, която се рекламираше на масови мероприятия с „д-р Ружа” на сцената, наподобяващи на някаква смесица от поп-концерт и евангелистка литургия. От притока на капитали печелеха единствено хората на върха на пирамидата. Всички други останаха на сухо”, пише авторката и продължава: „По някое време Ружа Игнатова дори вече не знаеше какво да си прави парите. Тя инвестираше в недвижими имоти и започна да изгражда мрежа от фирми фантоми по цял свят. Дали пък това не въвлече в играта и българската мафия? Убита ли беше Ружа Игнатова? Или все още живее под масивна охрана някъде в Дубай, където беше седалището на „OneCoin”?
Документалният филм не дава отговор на тези въпроси. Но затова пък показва как лъскавият блясък може да изпълни с фалшиво съдържание една конструкция от лъжи, която в крайна сметка все пак рухна.
А че измамата „OneCoin” продължава и без Ружа Игнатова, под други имена и в ръцете на други хора – това е още едно от посланията на тази невероятна история…

Статията Ружа Игнатова убита от руски килъри е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button