НЕВЕРОЯТНИ

Рядък случай в никарагуанския зоопарк: роди се бяла пума

В зоопарка на Томас Белт във Никарагуа (разположен в Централна Америка) се появи рядък случай – роди се албинос пума. Въпреки че все още не е ясен полът на бебето, този изключителен екземпляр представлява рядко явление. Ветеринарният лекар Карлос Молина, който работи в зоопарка, сподели пред журналисти, че в световен мащаб има само четири бели пуми, а новороденото е едно от тях.

Майката пума има котило от три котенца, при което другите две са с обичайни бежови петна. Възрастните пуми губят петна след като израстнат и тяхният цвят обикновено е в оттенъци на бежово или кафяво. За сега майката и нейните малки са изолирани в закрито пространство, за да бъдат предпазени от стрес и чужди аромати.

Майка пума може да обърка миризмите на човека с тези на котенцата и в резултат да ги атакува, поради което те са държани отделно. Бащата също се намира в отделен външен инкубатор, за да не представлява опасност за малките. Когато котенцата навършат три месеца се планира да бъдат представени на посетителите.

Албинос пумата е здрава и се храни добре, потвърди ветеринарният лекар. Той добави, че пумите с албиносна украска са изключително чувствителни към слънчевата светлина и изискват особени грижи и внимание.

Пумите обитават големи територии в Северна и Южна Америка. Този вид е четвъртата най-голяма котка в света и втората по големина в Америка – само тигърът, лъвът и ягуарът са по-големи.

Още новини

Back to top button