Микроблейдинг
Русия

Съдбата на „донецките“ корпуси: странни кадрови движения

/NovinarBG.com/ Саша Сладков повдигна много болезнен и изключително важен въпрос – за съдбата на командния състав на „донецките“ корпуси след вливането им в руската армия, пише руският експерт Владислав Шуригин.

Това са няколко хиляди офицери от лейтенанти до полковници, чиято военна биография е осем години война. Бивши миньори. Полицаи, работници, бизнесмени. Много, ако не и повечето, без военно образование, но с богат боен опит и безспорен авторитет.

В същото време отношението към тях през всички предишни години беше, меко казано, пристрастно. Военни съветници, които пристигнаха в ЛНР-ДНР след края на активната фаза на битките от 2014-2015 г. с големи звезди на презрамки, които не бяха отпили глътка от битките в Дебалцево, които не бяха виждали „дончаните“ в битка се отнасяха снизходително към тях, смятайки ги за неравни на себе си. Все пак не са завършили училища и „академии“.

Най-нахалните просто нарекоха донецките командири „недодялани“. И това не предизвика никакво уважение или доверие към тези „варяги“. По едно време, след като изрових тази тема в едно от моите командировки, веднага ми беше блокиран достъпът до републиките до самата война …

И сега започна процесът на въвеждане на Донецкия корпус във въоръжените сили на РФ и в хода на това веднага започнаха странни кадрови движения. Тайно започнаха да „изчистват“ офицерите от тези корпуси. Предлог – не отговарят на критериите за длъжности. Няма военно образование, не е минал интервюто, не разбира от субординация.

… Като цяло темата за личния състав и ролята на сегашния ГУК в създалата се изключително трудна ситуация с осигуряването на армията с команден състав все още чака да бъде проучена. В края на краищата всички погромни съкращения в офицерския корпус от времето на Сердюков-Макаров не се състояха в безвъздушна среда, а не просто от ръцете на тези двама герои.

„Енгеша“ Макаров (В този погром „първата цигулка“ е неговата цигулка! А Сердюков, който беше нула във военното дело, тук малко разбираше!) косеше безмилостно кадровите войски, косеше не просто „по списък“ ”, но безразборно – по „клетки” на диаграмите, когато дивизии, армии, училища, академии бяха съкратени като цяло – 100%. С целия личен състав!

На завършилите военните училища точно при дипломирането биваха прочитани заповеди за преминаването им в резерва. Когато хиляди военни, минали през „горещи точки“, бяха уволнени дори без събеседване. И много, недостигащи до военната пенсия само за година и половина!

Десетки генерали отказаха да изпълнят тези безумни и престъпни заповеди, писаха рапорти и веднага със злорадство – разбери, глупако! – бяха уволнени. Уволнени бяха онези, които разбраха, че е настъпил най-добрият им час – кариера, започнала в зенита! Основното нещо е да хванете „тенденцията“ и редовно да я привеждате в изпълнение.

Бих искал да попитам бившия началник на ГУК генерал Горемикин, който от 2009 г. до 2022 г. ръководеше главното управление на персонала, а сега ръководи синекурата на ГлавПУР, всички тези съкращения ставаха ли при вас? Не във ваше присъствие ли бяха ликвидирани военни области, разпръснати армии, заличени десетки дивизии от въоръжените сили?

Не при вас на среща за съкращаване на военните училища, в отговор на изказване, че това не трябва да се прави, ли беше даден отговор – училища не са необходими! Ако не друго, ще сложим офицерски пагони на учениците. По-добре ли са научени! Не?

Разбира се, сега „гуковците“ са „невинни“. Не са давали заповеди. Те само изпълняваха и след това, след Сердюков, дори се суетиха, възстановявайки в службата вчерашни познати, „репресирани“ от съкращения. Все едно „това бяха Сердюков и Макаров, а ние винаги сме били за вас“ …

Но портокалите няма да се родят от трепетлики!

Изглежда, че се случва отново! Вярно, в мащаба на два бойни донецки корпуса, където беше заповядано „да се сложат нещата в ред“, „да се сложи край на махновщината“ и да се приведе всичко към „общ знаменател“ и по много подобен начин, от редиците на ГУК отново бяха извадени отрепетираните кадрови коси.

Днес всеки командир на донецки батальон и още повече командир на бригада, който има боен опит в тази война, който е печелил години в Донбас, струва злато! И със сигурност са по-важни за страната от дузина генерали „Гук-ове“, по-тежки от молив и гумичка, които не държат нищо в ръцете си.

Кого, бих искал да попитам, ще съкратим, ще понижим ранговете, ще сменим с не разбирам кого? „Опълченците“, воюващи не една година, не излизали от окопите?

Днес имаме огромен недостиг на офицери, калени в битки и разбиращи от война. Днес сме сформирали цели полкове, където 80% от офицерите са повикани от запаса и няма нито един с реален боен опит! С какво свършви това? Нека ви напомня! 31 декември миналата година, Макеевка, казармата на новосформирания полк, където няколкостотин наши войници паднаха под удара на Хаймарсите. Те стигнаха там, защото сред командването нямаше никой, който да има боен опит, да познава реалностите на тази война. Резултатът – 63 убити и над 100 ранени!

Днес всеки офицер с боен опит има значение! И няма значение дали преди това е служил в елитната гвардейска Таманска дивизия с МосВОК зад гърба си или дали е бил вчерашният бригадир на „гръмотевичните бури“ на една от мините с Макеевското техническо училище, но който е воювал близо до Авдеевка пет години. А да го учи на теория вече е задача само на ГУК.

Между другото, искам да попитам появиха ли се в нашата армия КУКС – Курсове за усъвършенстване на командния състав, в които най-опитните и авторитетни бойци се обучават до ниво младши офицери за няколко месеца?

Такива командири като въздуха са необходими на нашите „мобилни полкове“, където вчерашните учители и ръководители бяха ротни и взводни офицери, завършили военни факултети преди много години и които виждаха войната само по телевизията. И ако не са, защо не? Една година от войната измина! Във Въоръжените сили на Украйна, между другото, такова обучение на младши офицери вече е пуснато в движение.

Колко фронтови войници отидоха като преподаватели във военни училища и академии? Колко нови училища ще бъдат открити през новата учебна година? Това обаче е съвсем друга тема…

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button