Криминални Новини

Съдят банкова служителка за присвояване на 440 000 лв.

Банкова служителка е предадена на съд за присвояване на 440 000 лв. Заедно с 65-годишен мениджър в същата финансова институция 37-годишната дама ще отговаря и за съставяне на фалшиви документи, съобщиха от Варненската районна прокуратура.

Двамата извършили престъпленията през 2015 г. в банков клон в търговски център на бул. „Република“ във Варна. Жената работела там от 2008 г. като специалист обслужване на клиенти. Мъжът имал 19 г. стаж в банката, а през последните 4 г. заемал длъжността мениджър и отговарял за цялостната оперативна дейност.

Отчитайки, че ревизиите на наличните суми в клона се извършват предимно формално, служителката решила да задигне част от поверените й касови наличности. От март до юни 2015 г. прибрала 180 000 евро и 87 380 лв. За да оправдае липсите, започнала да извършва фиктивни сделки с несъществуващи клиенти. Съставяла фалшиви документи за продажба на валута на лица с произволно измислени имена и данни. В част от случаите вместо нея фалшификациите извършвал началникът й.

Схемата обаче била разкрита, а двамата – обвинени. Ако бъдат признати за виновни, те могат да бъдат наказани с лишаване от свобода до 12 г. и забрана да заемат определена държавна или обществена длъжност. За присвояването на крупната сума бившата банкерка може да бъде осъдена на до 15 г. затвор.

Още новини

Back to top button