Криминални Новини

Съдят кипъреца Анастасиос Симилидис за закана за убийство в Пловдив

Кипърецът Анастасиос Симилидис, задържан в Пловдив по издадена в Никозия Европейска заповед за арест за пране на пари, се оказа клиент и на българските съд и прокуратура. Срещу него тече дело за закана за убийство в Пловдивския районен съд, а в Специализираната прокуратура има висящо производство за участие в организирана престъпна група.

Това се разбра по време на заседанието по делото за екстрадицията на кипъреца, но не стана ясно за какво престъпление го разследва Спецпрокуратурата.

Анастасиос Симилидис беше задържан на 14 април в Пловдив, където живее от години и има заведение. Още на първото заседание по мярката му за неотклонение той заяви, че иска незабавно да бъде изпратен в Кипър. Днес обаче се отказа от това искане и обясни, че всички обвинения срещу него в родината му са измислени. Той отрече да е прал пари и обясни, че не живее в Кипър от 1998 г.

Пловдивският окръжен съд ще заседава по искането за екстрадиция на 12 май, защото до този момент не са получени исканите от Никозия гаранции, че след като бъде разпитан в Кипър, ще бъде върнат у нас. Не е готова и изисканата от МВР справка какъв е статутът на Анастасиос Симилидис България, т. е. дали е постоянно пребиваващ, или не.

Той е в ареста от задържането си. „В Европейската заповед за арест има данни за множество престъпни посегателства в десетина държави. Очевидно вие можете добре да организирате живота си извън България, а и извън Кипър“, обясни съдия Милена Рангелова от Апелативния съд в Пловдив, когато на 21 април постанови най-тежката мярка за неотклонение спрямо него.

Още новини

Back to top button