Русия

Самоходката „Коалиция СВ“ ще преобърне хода на контрабатарейната битка

/Поглеед.инфо/ Владислав Шуригин: Руската артилерийска система „Коалиция СВ“ елиминира разликата в обсега на поразяване между нашите и западните оръдия

– Руската армия има абсолютно превъзходство над въоръжените сили на Украйна в почти всички отношения. Имаме пълно господство във въздуха и морето. Използваната тактика на терена също носи успех. Но това не означава, че няма проблеми.

Например, западните военни експерти говорят за предимството, което въоръжените сили на Украйна поддържат през цялата кампания. Това е обхватът и точността на западната артилерия с калибър 155 мм и дължина на цевта 52 калибър, което позволява поразяване на цели на разстояние от 35-40 километра.

Докато основната руска артилерия е с калибър 152 мм, дължина на цевта 28 калибъра и обсег на стрелба до 25 км. Дори най-модерната ни самоходна артилерийска установка „Мста С“ с дължина на цевта 47 калибър стреля на максимално разстояние от 26 километра.

Въоръжените сили на Руската федерация разполагат с тежка артилерийска система, способна да поразява цели на дистанции, сравними с тези на НАТО. Става дума за тежката самоходна система 2С7М „Малка“ с калибър 203 мм, с дължина на цевта 55 калибъра, далечина на стрелба до 47 км и тегло на снаряда 110 кг. Броят на такива системи в нашата армия обаче е малък. А като част от въоръжените сили на Украйна, според някои съобщения, западните самоходни оръдия са до сто и петдесет оръдия.

Каква е причината за тази диспропорция? Отговорът е лесен. Факт е, че 80 процента от нашата артилерия е произведена през 60-80-те години на миналия век. Тази артилерия е проектирана да отговаря на изискванията на тогавашните бойни правила и е предназначена да поразява противника на разстояние до 20 км – стандартната дълбочина на отбраната на бригадата по стандарта на САЩ-НАТО. Според съветската концепция от онова време щурмовата и бомбардировъчната авиация поемат поражението на врага на по-големи дълбочини.

Американците и техните съюзници от НАТО от началото на 80-те години възприемат доктрината за така наречената „борба срещу втория ешелон“. Съгласно нея, акцентът е поставен върху голямата дълбочина на поразяване на противника. Тогава доктрината на НАТО се превърна в отговор на повишените настъпателни възможности на военните формирования на страните от Варшавския договор.

Концепцията на Запада в европейския театър на военните действия се основаваше на далекобойни системи от неядрени оръжия. С тяхна помощ сухопътните сили на страните от Източния блок трябваше да бъдат поразени много преди да се доближат до линията на съприкосновение между страните.

Тогава артилерията на САЩ и НАТО започна да преминава към дължина на цевта 52 калибър.

В началото на 90-те години НАТО прие „Съвместен меморандум по балистика“, който определя нов стандарт за 155-милиметрови гаубици и установява максимален обсег от 30 км за осколочно-фугасни снаряди и 40 км за активно-реактивни снаряди.

С далечна стрелба се заехме едва в средата на 80-те години на миналия век и успяхме да направим само самоходните оръдия „Мста С“. По-нататъшни разработки бяха в ход, но с разпадането на СССР те бяха ограничени или замразени.

В Русия темата за обхвата се върна едва в началото на 2000-те години. Появи се проект на самоходни оръдия „Коалиция СВ“ от 52 калибър. Но досега това самоходно оръдие не е получавано масово от руските войски.

Днес 15-километровата разлика в обсега на нашите и западните оръдия дава сериозно предимство на въоръжените сили на Украйна за уверено прикриване на цели от недостижими за нашата артилерия рубежи, което означава ефективна контрабатарейна борба.

До известна степен този проблем се нивелира и решава с помощта на нашите ударни БПЛА „ЗАЛА Ланцет“ (обсег на поразяване – 40 км) и високоточни ракети от комплекса „Торнадо С“ (обсег на изстрелване – 120 км).

Но все пак трябва да признаем, че все още не разполагаме с ефективно средство за контрабатарейна борба за незабавен отговор на обстрела на украинската далекобойна артилерия.

Работата се извършва активно. Очаква се до края на тази година самоходните оръдия „Коалиция СВ“ да започнат да постъпват във войските, надминавайки по своите параметри почти всички подобни системи на САЩ и НАТО.

Мисля, че командването на въоръжените сили на Украйна е наясно, че щом нашите военни получат артилерийска система, подобна на западните образци по далекобойност, последното им предимство ще бъде напълно изравнено. Свързана в една ударна верига, заедно с добре доказаните ударни дронове „Ланцет“ и най-новите противобатарейни радари и автоматизирани системи за управление, тази система непременно ще промени сериозно ситуацията на бойното поле.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button