Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОУ Нас

Сърбия и Косово постигнаха споразумение за табелките на колите

снимка: Булфото

Двете страни ще бъдат поканени от Борел в следващите дни за обсъждане на следващите стъпки.

Сърбия и Косово постигнаха споразумение за край на спора за регистрационните табели на автомобилите. Това обявиха преговарящите от двете страни и върховният представител на Европейския съюз във външната политика Жозеп Борел.

Освен това, пише Борел в „Туитър“, Сърбия и Косово се съгласяват „изцяло да се концентрират върху предложението за нормализация на отношенията“.

Той вероятно има предвид съществуващо френско-германско предложение, изтекло в медиите в началото на ноември и проправящо (хипотетично) пътя за членството на Косово в международни организаци

Компромисът – който се състои в решението и на Белград, и на Прищина да приемат отправено от ЕС предложение – се обявява буквално в последния възможен момент. Напрежението между Сърбия и Косово растеше заради решението на Прищина да започне да налага глоби на косовски сърби, чиито автомобили не са сменили табелите си с нови, издавани от държавата. Ескалацията доведе до изтегляне на сърбите от косовските институции.

Глобите трябваше да се въведат във вторник, припомня Дневник. Премиерът Албин Курти обаче се съгласи да приеме американско искане и да отложи с 48 часа налагането им, за да даде възможност на решение.

Още новини

Back to top button