Микроблейдинг
Русия

САЩ готвят капан за Русия в Украйна с неизбежна „отложена война“

/NovinarBG.com/ Вашингтон разбра, че са прибързали да въвлекат Руската федерация в решителна битка. Киев се нуждае от спешно превъоръжаване за гарантирано отмъщение.

Така че Западът възнамерява или не възнамерява да достави на Киев своите най-модерни бойни самолети, за да победи Русия? Този проблем отдавна се наби в главите и целият свят започна да изглежда като някаква безкрайна сага. Но заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд наскоро успя да добави някои наистина мистериозни цветове към общата картина.

Докато президентът Джо Байдън по време на посещение в Полша, за голямо огорчение на украинския лидер Владимир Зеленски, категорично и публично му отказа доставката на американски многоцелеви самолети F-16 от четвърто поколение, Нюланд в интервю за The Washington Post , каза, че сериозно обсъжда със съюзниците дори много по-решителни стъпки в същата посока. А именно: изпращане в Киев като цяло на най-доброто, с което САЩ разполагат днес в областта на бойната авиация – многоцелевите изтребители-бомбардировачи пето поколение F-35.

Как да си обясним очевидното несъответствие в изказванията на висшите ръководители на САЩ по един от най-болните не само за тях въпроси на военно-техническата политика? Всъщност разлика няма. Байдън и Нюланд определено духат с една и съща мелодия.

В края на краищата, как президентът на САЩ мотивира отказа си на Киев точно сега да подсили армията си F-16?

„Не, сега тя (Украйна -„ СП “) не се нуждае от F-16 … Ние изпращаме това, от което според нашите опитни военни тя се нуждае сега. Трябват й танкове, артилерия, противовъздушна отбрана, HIMARS. Има неща, от които тя се нуждае сега (…), за да успее тази пролет и това лято с прехода към есента “, каза Байдън.

Ключовата дума в тези обяснения е, разбира се, „сега“. Неслучайно Байдън го повтори три пъти в буквално три изречения.

И как Нюланд обясни нарастващата, според нея, вероятност за ранна доставка на украинската армия на много по-модерни бойни самолети от пето поколение от F-16? В края на краищата тези планове, както изглежда, силно намирисват на политически идиотизъм. В което по никакъв начин не може да бъде заподозряна г-жа Нюланд, един от главните „архитекти“ на успешния украински държавен преврат-2014. Не, тя просто е най-големият реалст в голямата политика.

Тогава защо са тези разговори с участието на зам.държавния секретар за F-35 за Киев? В крайна сметка подобни планове, при каквито и да е обстоятелства, ако могат да бъдат изпълнени, няма да е много скоро. Както се вижда поне от най-пресния пример на Гърция с абсолютно същия боен самолет.

А именно: на 23 февруари 2023 г. министърът на отбраната на тази страна Никос Панайотопулос в интервю за телевизионния канал ERT 1 каза, че наскоро е сключено споразумение със Съединените щати за закупуването от Атина на същите F- 35-те, които Киев така желае. Но първият самолет от чужбина ще пристигне не по-рано от 2028 г. Просто защото машините първо трябва да бъдат произведени. Второ, да се подготвят пилоти, наземен персонал и базови летища за тях.

И ако Украйна на тази опашка за F-35 дори диша горещо в тила на Гърция, тогава кога, дори и в най-добрия случай за Зеленски, може да дойде нейният ред?

Изобщо не преди 2028 г. И дори по-късно. Може ли някой да си представи, че борбата с Русия в земите на независимите ще продължи толкова дълго?

Така речта на преговорите, в която участва заместник-държавният секретар на САЩ, определено не е за днешната американска помощ на украинския фронт, който затихва под руския натиск. А за какво е?

„Мислим не само за предстоящите битки през пролетта, но и за бъдещето на украинската армия. Ние продължаваме да водим дискусии за противовъздушната отбрана в дългосрочен план, както в рамките на Съединените щати, така и с Украйна “, това са нейните много смислени думи, изглежда.

Кое от тях може да последва?

Версия на „СП“: Коментарът на Нюланд е ехо от концепцията за „отложена война“ с Русия в Украйна, която зрее във висшите кръгове на САЩ.

Все повече политици, не само отвъд океана, стигат до извода, че в обозримо бъдеще, в най-ожесточената битка, която се е разиграла по тези места, победата в стил „нашето знаме се вее над Райхстага” няма да блесне от двете страни за дълго време.

Така в последния ден на зимата на 2023 г. американският телевизионен канал CNN избухна с голям коментар по тази тема. Фарид Закария, влиятелен политически коментатор на изданието, каза, че въоръжената конфронтация между Русия и Украйна най-накрая е стигнала до задънена улица.

Според Закария нито Москва, нито Киев имат достатъчно сили, за да спечелят окончателно и безвъзвратно конфликта. Но в същото време те не са толкова слаби, че да искат спешен мир.

Къде е изхода? Явно може да се опише само с две думи: „Забавена война“. Тоест примирие поне за няколко години. За това развъждането на страните според „корейската версия“. С други думи: приблизително това, което Китай предложи в наскоро публикувания си план за уреждане на руско-украинския въоръжен конфликт, който продължава втора година. Но после какво?

Ако останем реалисти, то това са дълги години на взаимно „близане на рани“ и натрупване на военни и икономически сили за окончателно изясняване на политическите отношения в едно неопределено бъдеще.

От гледна точка на САЩ най-успешна в това ще бъде Украйна. Защото зад гърба й стои целият Запад с комбинираната му икономическа и технологична мощ. А Русия, откъсната от тези пазари, със самоубийствено унищоженото през 90-те години производство на автомобили, самолети и машини, бавно ще продължи да гние встрани от военно-техническия прогрес. Разбира се само ако, американците успеят да прекъснат връзките й с някои други страни. На първо място с Китай.

В този случай за десет години наистина можем да получим много мощна армия на югозападната ни граница. Изключително мотивирана от жажда за кърваво отмъщение. Защото (нека си признаем ужасната истина!) в почти всяка украинска къща днес има убити и осакатени от нашите куршуми, мини, ракети и снаряди.

А в непрекъснато попълваните войнишки гробища в градските и селските покрайнини отдавна липсват площите, разпределени преди година за тях.

В същото време, ако Съединените щати се опитат (а за тях определено работата няма да стане!), до 2030 г. тази озлобена армия ще бъде въоръжена не само във ВВС, оборудвани с бойни самолети от най-модерното пето поколение. Но ще има и достатъчно танкове като „Ейбрамс“, „Леопард-2“, системи за противовъздушна отбрана „Патриот“, най-добрите БПЛА в света и високоточни ракети, способни да летят много по-далеч от Крим.

Което е особено важно: при цялото това военно великолепие на Украйна и нейните съюзници няма да се налага да подготвят екипажи, разчети, бази и огневи позиции в ужасна бързина с помощта на чужди специалисти. Достатъчно време ще има за всичко. Само когато всичко се окаже готово за нас и прословутите и умели главорези тръгнат напред.

В същото време американски, полски, германски и други дивизии и бригади, дислоцирани във военновременни държави, ще бъдат постоянно дислоцирани в тези страни като втори ешелон на украинската бронетанкова армада в Полша, Румъния и може би в други източноевропейски страни.

Но какво ще правим ние? При такъв обрат на нещата след седем-десет години ще имаме много по-солено. Макар и само защото боевете в Украйна, противно на многогодишни смели доклади на руското министерство на отбраната за предполагаемата „втора армия в света“, вече разкриха много опасно технологично изоставане на Русия в производството на твърде много видове оръжия. От космическо разузнаване до далекобойни оръжия.

Какво мога да кажа, дори ако не можем да инсталираме модерни и надеждни прицели Сосна-У на всички танкове Т-80БВМ, извадени от склад и изпратени на линията на съприкосновение. Които, между другото, се произвеждат изключително на родна елементна база, но в недостатъчни количества.

Ето защо сега някои от тези бойни машини пристигат на фронта с много по-опростени мерници от типа 1ПН96MT-02, които нямат дневен канал. Макар и с термовизионна камера и лазерен далекомер. Но въпреки това…

Да се компенсира очевидното за всички и следователно още по-срамно изоставане не само в танковата техника без помощта на други страни, както показа първата година от продължаващата битка, е невъзможно или изключително трудно. И не е факт, че Москва, която твърде дълго е била в доброжелателни илюзии, изобщо ще успее.

Какъв е изводът? Няма „отложена война“! Като цяло определено ще трябва да решим съдбата на Украйна тук и сега. С наличните сили. Предварително превръщане на това, което е останало от тази държава в треторазрядна държава като Молдова. С която няма да е тежко да се бориш след десет-двадесет години.

Ако не е възможно да се окупира цялата територия на Украйна, поне вземете Очаков и Одеса, като по този начин отрежете заклетия враг от Черно море.

По този начин се осигуряват Крим и новопридобитите Херсонска и Запорожка области, както и се затруднява режимът на Зеленски и неговите наследници да доставят оръжие през тези пристанища, дори и в бъдеще.

Това е минималната задача. Без решение на която никакво прекратяване на огъня от страна на Русия, убеден съм, не е неприемливо. Каквото и да ни струва. В противен случай потомците ни ще трябва да платят много повече за същото нещо.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button