Русия

САЩ и Израел подготвят „план Б“ за Иран

/NovinarBG.com/ Вашингтон призова за „глобална коалиция за борба със злонамереното сътрудничество между Иран и Русия“

Фондацията за защита на демокрациите (FDD) публикува документ от 53 страници през януари, предлагащ нова стратегия на САЩ за Иран. Както обясниха авторите му, целта на доклада е да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

На фона на ескалиращото напрежение между еврейската държава и Ислямска република Иран, Белият дом изпрати двама от най-високопоставените фигури в Пентагона в Израел в рамките на една седмица: председателя на Съвета на началник-щабовете генерал Марк Мили и министъра на отбраната Лойд Остин. Преди посещението на Остин Министерството на отбраната на САЩ каза , че дискусиите ще се фокусират върху нарастващата заплаха, която Иран представлява за регионалната стабилност.

Остин пристигна в Израел на 9 март. В доклада на Пентагона за срещата между министър Остин и Нетаняху се отбелязва ангажиментът на САЩ за осигуряване на качествено военно превъзходство на Израел и споразумения за разширяване на сътрудничеството за противодействие на иранската агресия.

Остин потвърди традиционния ангажимент на САЩ никога да не позволяват на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, но този път фокусът беше върху необходимостта да се сведе до минимум въздействието на засиленото военно сътрудничество между Русия и Иран в Украйна.

Посещението се състоя след среща на американо-израелската стратегическа консултативна група във Вашингтон на 6 март с участието на представители на външната политика, отбраната и разузнаването. Високото ниво на преговорите беше осигурено от съветниците по националната сигурност Джейк Съливан и Цачи Ханегби.

Съединените щати и Израел обещаха да „засилят координацията на мерките за предотвратяване на Иран да се сдобие с ядрени оръжия и допълнително възпиране на неговите враждебни регионални дейности“.

Много неща се промениха през последните месеци. Байдън встъпи в длъжност с акцент върху възстановяването на ядрената сделка с Техеран, която Израел не подкрепи. Конфронтацията на Израел с Иран отдавна се възприема като редовно явление в регионалния пейзаж, но поведението на Израел се оказа слабо управлявано, като израелското военно възпиране замени американската дипломация, вместо да я допълва.

Залогът на Вашингтон, че конфронтацията с Иран може да остане ниска и може да се избегне по-широк конфликт, става все по-неочевиден. Конфронтационният подход на Израел печели и намира разбиране и сред европейските лидери. Тази промяна до голяма степен се дължи на разширяването на ирано-руските военни отношения.

Американските дипломати говорят открито за войната с Иран. Например посланикът на САЩ в Израел Томас Нейдес подкрепи плана на Израел да атакува ирански ядрени съоръжения с подкрепата на САЩ, говорейки на среща на Конференцията на президентите на американските еврейски организации.

Найдс при това говори не от свое име, а се позова на президента на Съединените щати. „Както каза президентът Байдън, ние няма да стоим и да гледаме как Иран получава ядрени оръжия. Второ, всички опции са на масата. Трето, Израел може и трябва да направи каквото трябва и ние ще го покрием“, добави той.

Администрацията на Байдън изглежда мълчаливо одобрява ходове, които биха могли да доведат до война, включително мерки за увеличаване на оперативната съвместимост между американските и израелските военни сили. В края на януари Централното командване на САЩ (CENTCOM) проведе най-мащабното съвместно учение Juniper Oak 2023. В тях участваха над 6400 американски и 1100 израелски военни; 140 самолета, включително бомбардировачи B-52, щурмови хеликоптери AC-130, самолети-цистерни KC-46, щурмови хеликоптери AH-64, бойни дронове MQ-9. В Средиземно море е дислоцирана ударна група от 12 кораба на ВМС.

Говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър настоя, че учението „не е предназначено да се фокусира върху който и да е противник или заплаха; всичко опира до съвместна работа“, но израелските официални лица дадоха да се разбере, че учението е проведено, за да симулира война с Иран.

Пентагонът вече има план за военна операция срещу Иран, в случай че президентът на САЩ даде такава заповед“, каза Дейна Строул, заместник-помощник на ръководителя на американското министерство на отбраната за Близкия изток. Тя призова за „глобална коалиция за борба със злонамереното сътрудничество между Иран и Русия“.

Америка трябва да бъде посъветвана да си гледа работата. Обръщането към „план Б“ за война с Иран в опит да се победи Русия в Украйна и да се ограничи нарастването на глобалното влияние на Китай може да доведе до катастрофа за американците.

Превод: ЕС

Геополитически десант и в Троян с доц. Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши приятели и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически новини от най-добрите български анализатори.

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’ и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите приятели в Ловеч и София кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button