Русия

САЩ „закриха крана“ на Германия: Руският газ ще тръгне по заобиколен път

/NovinarBG.com/ Германските медии реагираха с истинска истерия на решението на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да спре издаването на нови лицензи за изграждане на терминали за износ на ВПГ/Втечнен природен газ/. Защо американците „спряха газта“ на Германия и какво очаква бургерите сега?

Във Frankfurter Allgemeine Zeitung новината от Белия дом е публикувана под заглавие „Америка спира газовия кран“.

Защитниците на мира и климата в Съединените щати може за кратко да се почувстват като герои. Те успяха да спрат изграждането на нови заводи за производство и износ на втечнен природен газ,— иронично се отбелязва в текста на статията.

Чувствителността на Германия по енергийните въпроси е разбираема. Страната преживява безпрецедентна икономическа и енергийна криза , чийто край не се вижда. От индустриалния локомотив на Европа тя се превръща в недееспособна развалина.

Откъде идва тази истерия?

Вярно ли е, че Джо Байдън окончателно е убил германската икономика с решението си? За това Царград разговаря със заместник-директора на Института за национална енергетика Александър Фролов .

Забраната за издаване на разрешителни ще засегне обекти, които вече са получили лиценз или са в процес на изграждане. Това все още няма да засегне текущите доставки на LNG за Европа .– обясни експертът.

Германските медии обаче са категорични: всичко е лошо, прецакани сме. Може би бюргерите не са разбрали темата? Или изданията са решили да повишат аудиториите си? Или това е ритник в посока на „любимия“ канцлер? В крайна сметка мнозинството в Германия не са във възторг от дейността на Шолц . И голяма част от германците не искат да видят втори мандат на неговото управление.

Около Шолц активно се раздухват различни скандали. Първо, с предишните му местоработи. Второ, връзките му с компании, които получават LNG, се преувеличават. Мнозина не харесват факта, че Шолц така умело се е нагодил към настоящата реалност. Така че защо да не се изрита самонадеяния Олаф. Може би ще успеят да го направят достатъчно силно, така че да не дочака изборите на поста си, или да ги загуби с трясък,— предложи Александър Фролов .

Няма потребител – няма проблем

В продължение на десетилетия цели индустрии в Германия бяха създадени благодарение на евтиния газ от Русия . Но преди няколко години цената на хиляда кубически метра скочи до рекордни нива, надхвърляйки хиляда долара:

  • през август 2022 г. и този рекорд беше подобрен – според лондонската борса ICE прогнозната цена на газа беше 2861,6 долара за хиляда кубически метра;

Кризата от 2021 г. удари по индустрията, с която Германия беше известна: с производства, които бяха пряко зависими от доставките на газ (например производителите на торове) и редица енергоемки индустрии. Те първи и потънаха— каза Александър Фролов.

Но вместо да предприеме реални стъпки за спасяване на икономиката, правителството на Шолц реши умело да вмести ситуацията в „зеления дневен ред“.

Германските политици весело заявиха, че изпълняват програма за намаляване на потреблението на природен газ, за да се освободият от зависимостта от ресурси от Русия. Всъщност първоначално търсенето започна да пада и доста след това те започнаха да съставят програмата, която да отрази това падане. Нещо като анекдота „стената на строежа не падна, така беше замислено, тъкмо сега да падне“– обясни нашият експерт.

Сегашното състояние на Европа, в частност на Германия, се дължи на комплекс от натрупани проблеми. Икономическата криза от края на 2000-те години постави европейската икономика на ешафода, енергийната криза от 2020-те години я постави на колене, а антируските санкции поставиха главата й в гилотината. Александър Фролов отбеляза причинно-следствената връзка:

Това, което виждаме на европейския пазар през последните две години, е резултат от много проблеми. Само една малка сламка беше достатъчна, за да се счупи гърба на магарето. И тогава падна не сламка, а торба с тухли, която европейците усърдно допълваха със санкции. Сега обвиняват Русия за всичко.

Между другото, съгласно някои съобщения, газът от Русия стига до Германия по заобиколни маршрути. Но не в същите обеми и на различна цена. Сега това е LNG, който идва, да речем, в Белгия, а оттам чрез предприемчиви местни компании се препродава в Германия със съответната надценка.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

Колко струва думата на президента на САЩ?

Колкото и да надуват бузи американските президенти, обещавайки на партньорите си да не мамят с доставките и обемите на LNG, това няма да повлияе на реалното състояние на нещата. По-голямата част от компаниите, изнасящи втечнен газ от Съединените щати, са европейски горивни гиганти, които купуват суровини на фондовата борса. И основното, което контролира доставките на газа за ЕС, е печалбата.

Те казват, момчета, всичко е наред, горивото ще дойде при вас. Но когато някой американски президент каже това, той не гарантира нищо. Байдън , когато подписва някакви декларации за увеличаване на доставките с Урсула фон дер Лайен , не носи отговорност за нищо. Няма нищо общо с доставките на газ,– обяснява Александър Фролов.

Американците не могат да принудят износителите да не доставят газ в Европа: това е много по-изгодно, те ще го вземат там. Но те могат напълно да ограничат доставките, като използват административен ресурс.

Какво плаши САЩ

Скоро в Щатите ще започне вълна от въвеждане в експлоатация на заводи за втечнен природен газ, които вече са получили разрешение. Според експертите, това ще бъде значително увеличение на производствените обеми. До 2030 г. американците очакват да удвоят капацитета си за втечняване на газ.

На пръв поглед цялата тази паника със забраната за издаване на лицензи е неразбираема. Белият дом обаче взе това решение с причина; той има свои собствени страхове.

Сега Съединените щати са сложили спирачка на бъдещото разширяване на износа – работа в ход през 2030 г., за да се избегне вътрешна криза. Това каза пред Царград водещият анализатор на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков :

Администрацията на Байдън каза в изявление, че прави това поради опасения за околната среда и климата. Но всъщност Щатите се страхуват от появата на ситуация на експортен нетбек, която може да срине икономиката.

С настоящия капацитет за втечняване на американски газ за последващ износ, по-голямата част от синьото гориво е заключено на вътрешния пазар. Свръхпредлагането му в страната води до по-ниски цени – всички се конкурират жестоко помежду си. Но с появата на голям брой производители на LNG, те ще имат избор: да продават на вътрешния пазар или на външния пазар.

Като се има предвид разликата в цените на газа в Европа и САЩ, очевидно е, че производителите ще дадат предпочитание на по-рентабилния износ. А недостигът на енергийни ресурси в страната ще доведе до увеличаване на цената му.

Оказва се, че конкурентното предимство на американската икономика под формата на евтин газ ще изчезне. А евтин газ означава евтин ток, парно, торове и т.н. Всичко ще напусне американския пазар. Това е, от което Белият дом толкова се страхуваше – възможността за свободен износ,— заключава анализаторът от Фонда за национална енергийна сигурност.

Какво от това?

Ситуацията ясно показва: американците могат да уверят европейските си партньори в подкрепа, както искат, но когато става дума за собствените им проблеми /заплахи/, те започват да действат грубо. Така че Берлин има от какво да се страхува.

Съществуват сериозни заплахи за ЕС. Сега САЩ казаха, че няма да има нови разрешителни за нови фабрики. И утре могат да обявят, че самите те нямат достатъчно газ, и да ограничат доставките от заводите, които все още се строят. И след това дори въведе някои ограничения върху износа,– предупреди Игор Юшков.

В момента европейците са загрижени, че ще продължат да се вземат ограничителни решения. Белият дом винаги изхожда изключително от националните си интереси и се грижи за приятелите отвъд океана само на думи или ако не им струва нищо. Веднага щом възникне заплаха за вътрешния пазар на газ в Съединените щати, властите веднага ще затворят крана за износ.

Превод: ЕС

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://www.facebook.com/PogledInfo

ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>Нов наш Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта: https://www.novinarbg.com 

Така ще преодолеем ограниченията.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button