ПОЛЕЗНИ

Съвети от градинари: как да предпазим розите от замръзване?

През есента може да се извърши засаждане на различни видове растения.

За да се гарантира успешното презимуване на цветята, е важно градинарите да обърнат внимание на няколко ключови аспекта при засаждането.

Advertisement

Първо, преди да засадите растението, изкопайте дупка с размери 40 на 70 см. За парковите рози се препоръчва да оставите разстояние от 75-90 см между тях. Полиантусът, хибридният чай и флорибундите могат да бъдат поставени на по-малко разстояние – около 30-60 см. Обаче, катерещите и стандартни рози изискват разстояние от поне 1 метър.

Второ, на дъното на дупката трябва да поставите дренажен материал, като например експандирана глина, малки парчета тухли или камъчета. В случай на почви с песъчлив характер, е добре да добавите слой глина с дебелина около 7 см. След това добавете плодородна почва.

Третата стъпка е внимателно поставяне на растението в дупката, след което разпространете корените му. Четвъртата стъпка е запълването на дупката с почва или предварително приготвена почвена смес, като прибавите 1-2 чаши пепел. Важно е да се отбележи, че нивото на засаждане трябва да бъде на около 5 см под повърхността на земята за стандартните сортове и на 10 см за другите видове.

Петата стъпка включва уплътняването на почвата и обилно поливане на растението с една кофа вода.

Последната важна стъпка е защитата на розите от замръзване. За целта можете да покриете младите растения със слой сух торф с дебелина от 15 до 20 см. Опитни градинари съветват, че това покритие предпазва корените на растенията от замръзване при ниски температури. След 14 дни не забравяйте да изравните торфения хълм.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button