СВЯТ

Съвременна Русия мисли за Леонид Брежнев по-добре, отколкото Съветска Русия

/NovinarBG.com/ Точно преди 40 години, на 10 ноември 1982 г., празничният концерт в чест на Деня на съветската полиция отпадна от телевизионната мрежа. Вместо това по телевизията пускаха класическа музика. Това доведе до недвусмислени мисли – и те бяха оправдани. На следващия ден, 11 ноември, официално беше обявена смъртта на генералния секретар на ЦК на КПСС, председател на Президиума на Върховния съвет на СССР Леонид Илич Брежнев.

И така, на 76-годишна възраст, 18-годишното – в историята на СССР най-дългото след Сталин – управление на Леонид Илич приключи.

Има различни мнения за това кога свършва съветската стабилност, заменена от мелодията на Григ „В пещерата на планинския крал“ (известна още като „Шествието на троловете“) – отначало тихо и едва доловимо, а след това ускоряващо се и накрая гърмящо фортисимо. Всички мнения са отчасти справедливи (особено след като е лесно да се познае със задна дата кога се е разнесъл първият звън), но 10 ноември 1982 г. е може би най-правилната и освен това неутрална дата.

Точно в края на управлението на Брежнев се прави опит за преодоляване на недостига на книги чрез издаването на така наречената поредица-макулатура. Това не означава качеството на художествената литература, а начина, по който се придобиваше – необходими бяха талони за предадена макулатура. И тогава 1982 г. цикълът от романи на Морис Дрюон „Прокълнатите крале“, продаван по този начин, беше много популярен – за бързото изчезване на династията на Капетингите след смъртта на крал Филип Хубави. Което води до объркване, намеса на англичаните (Къде без тях?) и Стогодишната война, която съсипва Франция. Десетилетието, настъпило след смъртта на Брежнев, е подходящо да се нарече „Прокълнатите генерални секретари“. Андропов, Черненко, Горбачов – и СССР го нямаше.

Божи съд над стабилността, социализма с човешко лице (лицето откровено беше маловажно – но както и да е) и „неразрушимия съюз на свободните републики“.

Въпреки това, след 40 години трябва поне да не повтаряме заклинанията от перестройката, проклятия („Застой!”) и да се опитаме да бъдем малко по-умни.

Да започнем с герунтокрацията, за която само мързеливите не говореха тогава. Несъмнено в последните години от живота си Брежнев (и не само той, но и много други членове на Политбюро) представляваше тъжно порутена картина. Но онези, които критикуваха кремълските старейшини, не бяха виждали Байдън, на чийто фон Брежнев е енергичен физически и психически възрастен мъж.

Генералният секретар може само частично да бъде обвинен, че „е управлявал, легнал на една страна“, поради което закъснелите трансформации са станали ужасно закъснели.

Първо, колосалният растеж на промишлеността (включително суровинната база, която спаси Русия през 90-те години), жилищното строителство (по-голямата част от руския жилищен фонд все още е от епохата на Брежнев), автомобилизацията – това не е съвсем „лежане на една страна“. В материално отношение страната се развива, което има не само материални последици. Това може да се сравни с царуването на Николай I: 1825 и 1855 г. са напълно различни страни. И премахването на крепостничеството е тихо подготвено именно при това царуване.

Второ, Брежнев нямаше особени илюзии за благия социализъм: „Полетата се засяват отвратително“ и други подобни – но имаше и въпроси: „Да, необходими са трансформации, но как да ги осъществим, как да продължим?“ И той сериозно се опасяваше (както се оказа, не напразно), че последствията могат да бъдат непредвидими.

Неговите наследници, като се започне от Андропов, бяха по-оптимистични. И между другото, те използваха подкрепата на видни лица. Думите на новия генерален секретар на юлския (1983 г.) пленум на ЦК за необходимостта от промяна бяха посрещнати с бурни аплодисменти от публиката, отбелязваме, пет години преди „Сърцата ни искат промени“ на Цой! И от номенклатурата поискаха това. Това по въпроса защо лозунгът „Не може да се живее така!“ завладява масите с такава скорост. Включително номенклатура.

И следващият генерален секретар Черненко беше първият, който заговори за необходимостта да се направи нещо с необузданото пиянство. Не Горбачов. Както и за работата по промяната на конституцията на СССР.

Горбачов внесе присъщия си хаотичен дух в трансформациите, но общите насоки са начертани от неговите предшественици.

Историята на предреформите все още не е написана и чака само своето време.

Самият генерален секретар-вегетарианец, чието управление беше доста благо по всички критерии, в началото на Перестройката беше назначен посмъртно за застоял тиранин и деспот. Изглежда, че не без благословия от най-високо. Докато най-неприятните вождове на революцията все още бяха ненарушимо прославяни (други се прославят и до днес) в бронз, имена на улици и градове, мемориалната съдба на Леонид Илич беше незавидна, паметта беше изкоренена.

Само пет години и половина след смъртта му, на 25 март 1988 г., в московска зала се състоя арт-рок фестивалът “Аса”, посветен на премиерата на едноименния филм. Във фоайето на пода беше проснат огромен портрет на Леонид Илич, върху който публиката радостно танцуваше и скачаше. Разбира се, беше невъзможно да се направи това с портрета на Владимир Илич: генералният секретар-вегетарианец пое удара за себе си и за този човек.

Така че, между другото, естетиката на Майдана беше очаквана в Москва. И естетиката на санкюлотите се повтаря. Но всички гръмотевични бури изглеждаха все още зад хоризонта.

Днес се обръщат към Брежнев със срамежливо покаяние. В края на краищата трогателните спомени от 7 ноември – „червеният ден на календара“ – в по-голямата си част изобщо не са свързани с 1917 г., в която има много малко трогателни неща. Става въпрос именно за вегетарианската стабилност на Брежнев, която сега крайно липсва.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button