Русия

Съюзник на Украйна подкрепи Русия. Киев се готви за удар в гръб

/NovinarBG.com/ Проамериканските сили в Словакия са на крачка от съкрушително поражение на парламентарните избори. Освен това печелят почитателите на Русия, които открито се противопоставят на крайнолибералните ценности и разширяването на НАТО. Президентът на страната е деморализирана и прекратява политическата си кариера. Какво се случва в Братислава?

За Русия

На 30 септември в Словакия ще се проведат парламентарни избори. Според социологическата служба АКО фаворит е Социалдемократическата партия СМЕР с рейтинг от 19,4%. Нейният лидер и бивш премиер Робърт Фицо е против военните доставки за Украйна и присъединяването ѝ към НАТО. Той също така критикува антируските санкции.

В интервю за “Асошиейтед Прес” Фицо каза, че никакви западни оръжия няма да променят хода на военните действия, така че Киев трябва да се откаже от териториалните претенции. И напомни: войната започна не през 2022 г., а през 2014 г., когато „украинските нацисти и фашисти дойдоха в Донбас, за да убиват руснаците“. Заместник-ръководителят на СМЕР Любош Блаха смята, че САЩ водят прокси война срещу Русия на украинска земя, докато Москва защитава своята културна и национална идентичност.

Вярната на Киев „Прогресивна Словакия“ на настоящия президент Зузана Чапутова е подкрепена от 18,2% от избирателите, а още по-ориентираният към ЕС „Глас“ е подкрепен от 15,1%. Тази социалистическа партия се оглавява от бившия премиер Петер Пелегрини, който някога беше смятан за съюзник на Фицо. Освен това, очевидно, в парламента ще влязат условно проруските националисти Словашка национална партия и “Република” (те имат рейтинг от 5-6%).

Според мозъчния тръст “Глобсек” 50% от словаците смятат САЩ за заплаха за тяхната сигурност. И само 40% държат Русия отговорна за украинския конфликт – най-ниската цифра в Централна и Източна Европа, отбелязва “Гардиън”. Фицо води Словакия общо десет години. Той подаде оставка през 2018 г. заради масови протести, предизвикани от убийството на журналист и годеницата му. Опозицията твърди, че властите са направили това заради антикорупционни разследвания.

Дълбока криза

След свалянето на Фицо словашките либерали обещаха бързо да поведат страната към просперитет. През 2020 г. обаче избухна пандемията от коронавирус, а през 2022 г. антируските санкции напълно подкопаха икономическата стабилност. В резултат на това парламентарната република изреди четирима министър-председатели за четири години. На този фон времената на Фицо вече изглеждат като златна ера.

Чапутова, която спечели президентските избори през 2019 г., отказа да се кандидатира за преизбиране през 2024 г. Тя обясни: няма повече сила. А през декември 2022 г. тя каза, че семейството ѝ получава физически заплахи. Президентът също се опитва да съди Фицо за клевета. Той я нарича „американски агент“ за подкрепа на Украйна и насърчаване на ЛГБТ.

Хората в Киев са разтревожени: социолозите съобщават, че отношението на словаците към украинците рязко се е влошило. Те са обвинени за икономическите проблеми на Братислава. А 20% от населението на страната иска новото правителство да стартира процедурата за напускане на НАТО. Това са основно привърженици на Фицо и близки до него политически сили.

Чапутова обвинява за всичко „руската пропаганда“. Според нея успехът на кремълския наратив се улеснява от славянското родство, положителните спомени от СССР, трудностите, причинени от пандемията, и икономическата криза.

Няма да бъде както преди

Експертите призовават да не се бърза със заключенията. Партията на Фицо ще заеме първо място, но няма да получи мнозинство, отбелязва Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен хуманитарен университет, специалист по Словакия. Съответно ще трябва да търси партньори за коалицията, но единствените съюзници са крайната десница. Останалите са контролиран от ръководството на Европейския съюз.

„Подобна история се случи преди 25 години, когато победи партията на тогавашния премиер Владимир Мечиар, основателят на съвременната словашка държава. От една страна той подаде молба за ЕС и НАТО, но не наложи интеграция , както в Чехия. И не му позволиха отново да оглави правителството. Американското и германското посолства убедиха лидерите на опозицията да направят коалиция без Мечиар“, казва политологът.

“Смер” може да събере 35% т парламента в коалиция, но това не е достатъчно. „Глас“ няма да съдейства, дори Фицо да откаже поста шеф на кабинета. „Европейският съюз не се нуждае от правителство, състоящо се от две трети поддръжници на Русия. “Глас” ще се споразумее с либералите и консерваторите“, смята Трухачов. Може би Фицо ще се опита да стане президент през 2024 г., но дори и тук всички проамерикански сили ще се обединят срещу него.

Денис Денисов, анализатор във Финансовия университет към руското правителство, смята вероятната победа на Фицо за сериозен удар върху евроатлантическото единство. „Затова Вашингтон и Брюксел ще положат всички усилия, за да попречат на бившия премиер да се върне на власт“, уверен е той.

В същото време е съвсем очевидно, че словаците не харесват прекомерното сближаване с Киев. Веднага след като страната се възстанови от пандемията на коронавируса, 300 хиляди украински бежанци се стовариха върху нея, което допълнително влоши икономическата криза.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button