СВЯТ

„Шанс веднъж на хиляда години“ за Полша

/NovinarBG.com/ Срещата на върха на Люблинския триъгълник на фона на изоставянето на Херсон

На 11 ноември съветникът на президента на Литва Аста Скайсгирите обяви намерението на властите да свикат спешна среща на страните от Люблинския триъгълник на ниво ръководители на Литва, Полша и Украйна.

Припомняме, че Люблинският триъгълник беше създаден през юли 2020 г. след среща в Люблин на министрите на външните работи на Литва, Полша и Украйна.Въпреки че беше декларирано, че целта на алианса е интеграцията на Украйна в Европейския съюз и НАТО, както и създаването на антитеза на руския свят, малцина се съмняваха, че асоциацията се създава за реализацията на полския проект „Межморие“. И дори самото име се отнася до Люблинската уния, в резултат на която възниква Жечпосполита.

Според Скайсгирите предложението ще бъде инициирано от президента на Литва Науседа, а мястото и времето ще бъдат определени, като се вземе предвид фактът, че Владимир Зеленски „има проблеми да напусне страната“.

От контекста на това съобщение следва, че онлайн форматът за тази среща е неприемлив и тя ще се проведе лице в лице. В днешно време това се прави предимно с цел избягване на евентуално изтичане на информация. Въпросът какво точно не искат да афишират участниците в предстоящата среща изглежда риторичен.

Почти едновременно с речта на Скайсгирите интернет изданието Niezależny Dziennik Polityczny, известно със своите „течове“, публикува карта на перспективното разделение на Украйна между Русия, Полша, Румъния и дори Молдова.

А предишния ден, когато изтеглянето на руските войски от десния бряг на Херсонска област вече беше в разгара си, „говорещата глава“ на Зе-офиса Алексей Арестович обяви необходимостта от „сътрудничество с Полша, тъй като ние са едновременно съюзници, но и конкуренти за влияние и лидерство в региона“.

„Когато Украйна напусна Полша и влезе в съюз с Московия, първата потъна силно, а втората започна рязко да се въздига. Нов регионален съюз от море до море ще създаде сила, която ще повлияе на целия европейски континент. Първите стъпки към това вече са направени“, каза Арестович.

„Близкият съюз ще създаде единно пространство, което разделя Европа и Азия, ще бъде донор на сигурността и ще прави добри пари от транзит“, заяви още той.

„Този шанс идва веднъж на хиляда години. Святослав Храбри направи нещо подобно. Трябва да изградим отношения по такъв начин, че да се възползваме от този шанс“, призова аудиторията съветникът на Зе-офиса.

Той рисува на украинците още една неосъществима мечта за свободно благосъстояние в транзит, влачейки името на руския княз Святослав Игоревич тук за убедителност и уверявайки, че най-накрая се е появил добър носител, готов да ги вземе на кош и да ги направи богати и проспериращи .

Уникалността на шанса, за който говори Арестович, е, че стойността на акциите на „украинското предприятие” е равна на стойността на хартията, на която са отпечатани, и Полша може да ги изчисти на безценица.

Това е лишена от субективност територия, ограбена от владетелите си, с унищожена икономика, умиращо и бягащо население. Може да няма по-подходящ момент да я вземете в ръцете си.

Защо сега? Изтеглянето на руските войски на левия бряг на Днепър се възприема във Варшава и Киев като знак, че в момента руските въоръжени сили няма да могат да започнат масирана офанзива и да предотвратят намесата на полската армия на територията на Украйна под прикритието на „миротворци“, с помощта на които ще започне обявеното от Арестович „сътрудничество“.

И срещата на върха на ръководителите на страните от Люблинския триъгълник, очевидно, е призвана да уреди последните формалности и да изработи „пътна карта“ за предстоящата окупация на украинските земи.

Както знаете, земите на Югозападна Рус (сега наричана Украйна) влязоха в Люблинската уния без субектност, като част от Великото литовско херцогство. Днес, въпреки че Украйна е формално и независима, тя има може би още по-малко суверенитет, отколкото тогава. Тогава поне имаше сила, защитаваща правата на православието и руското население – днепърските казаци. Днес няма нищо.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button