Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Шефът на Държавната комисията по стокови борси: „Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По думите му: „Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните ресурси“.

„Ще трябва да свикваме с високите цени на зеленчуците, Към момента българските краставици се движат в диапазона на 4.80 – 5.20 лв. на едро, като цената ще скача още заради по-скъпите газ и ток, както и изискванията за по-високи осигуровки на земеделските производители“. Това заяви по NOVA председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.„В рамките на година средният процент на увеличение на основната потребителска кошница е 17,1 пункта. Наблюдаваме един постоянно устойчив процес на повишаване на цените, който в никакъв случай не е шоков и рязък. Шоково поскъпване е, ако в рамките на седмица – цените се вдигнат със 7, 8, 10 процента”, посочи той.

По думите му факторът, който задържа резкия скок на цените е ниското платежоспособно търсене и мощната конкурентна среда, която е задържащ фактор. „ Ще се появят продукти с много ниско качество, за да задоволят нуждите на хората с ограничени средства. Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните ресурси. Тази тенденция се следва и от пазара на храни”, подчерта той.

„През лятото, с излизането на по-масовата полска продукция, ще наблюдаваме едно задържане на цените на плодовете и зеленчуците. Надеждата е да видим стабилизация на пазара на енергийни ресурси, тоест системите да се оптимизират и да станат предвидими и добре да се планира, Тогава може да видим и дефлационни процеси – при положение разбира се, че климатът е благосклонен и има добри реколти”, категоричен е Иванов.

Коментари

Коментара

loading…
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button