Криминални Новини

Шефът на КАТ-София заплашвал 50 души с уволнение

„Ако си мислите, че сте незаменими, и аз съм незаменим, има подготвени 6 молби готови за механици, които чакат да приключи проверката и някой да си отиде и да почват другите. Има още 10 човека, които са готови за регистрация и чакат. Всичко е подготвено и е въпрос на време…“ С тези думи шефът на Отдел „Пътна полиция“ в СДВР (КАТ-София) комисар Тенчо Тенев е заплашил с уволнения около 50 служител от сектор „Регистрации“, жалват се самите те пред в. „Труд“. И за потвърждение донесоха в редакцията свален текст от аудиозапис с гневната реч на Тенев.

На 6 април сайтът „Блиц“ публикува статия, в която се твърди, че шефът на КАТ-София е уволнил „доблестни хора“ от „каналите“, дадени са примери за уреждане чрез връзки с Тенев на „щастливи номера“ от 0001 до 0009, 1111 и др., как се раздават комбинации по избор като се елиминира електронната система от завки, как е регистрирано „Ауди“ със съмнително нечетливи данни в документите и т.н.

Подобна информация е недостъпна за хора отвън, затова в края на работния ден на същата дата 6 април Тенев събира на „оперативка“ всички механици и служителки на гишетата за регистрация, за да ги предупреди да мълчат за нередности и злоупотреби. Чрез речта си той иска да се изкара чист и честен, хвърля вината на всички, управлявали столичния КАТ около 2 години, когато той е преместен като шеф на „Охранителна полиция“ в Асеновград, заканва се да излезе по най-гледаните телевизии, за да разчисти „батака“. От думите му става ясно, че във „Вътрешна сигурност“ имало 200 страници материали за корупция, разположени били камери в околността и имало записи как „всеки си везма лептата“.

„В такава обстановка не може да се работи, хората са притеснени, някои може неволно да направят грешки“, обясниха служителите от регистрациите, решили да говорят пред „Труд“ с условието да останат анонимни. Те припомниха, че Тенев бе върнат в КАТ-София на 22 октомври 2021 г. и още от първия ден започнал да се хвали, че е пръв приятел с вътрешния министър Бойко Рашков, че го води на лов по Хасковско и даже му носи пушките. Почти всеки ден при Тенев в централата на КАТ идва със своята „Тойота“ номер СВ 6…4 СВ Евгени Лазаров – съветник на Рашков. „Той му е топлата връзка с министъра, а иначе Тенев и на самата оперативка ни каза: „Преди малко бях при министъра“. Целта на това събиране беше хем да накара повечето от нас да си мълчим и в никакъв случай да не излиза в медиите информация какво става на каналите и на гишетата“, обясняват катаджиите. За тях е необяснимо как Рашков е можел да назначи на такъв пост офицер, който 5 месеца по-рано – през май 2021 г., е бил обвинен от прокуратурата за престъпления по служба и за незаконно държане на боеприпаси.

Служителите споделиха още, че Тенев е необичайно близък с колегата им с малко име Марио. До 2019 г. въпросният мъж работел за фирми като „прекарвач“ на коли през КАТ, а оттогава поел главно канали 9 и 10, през които минават скъпи БМВ-та и „Мерцедес“-и. Ако някой от шефовете поиска да го смени оттам, той заплашвал чрез съпругата си, която работи във „Вътрешна сигурност“ на МВР. Сега и тъстът на Марио бил сред съветниците на Рашков. Тенев разчитал на Марио, че няма да изтича информация, ако през 9 и 10 канал мине някоя лимузина или джип с нечетливи или сбъркани номера.

Комисар Тенев: Дадени са номера на хора, които заслужават

Събранието „оперативка“ е проведено на 6 април 2022 г. от 16,30 до 17 ч в киносалона на КАТ-София и повод за него е публикация от същия ден в интернет сайта „Блиц“. Тенчо Тенев говори пред около 50 души от сектор „Пътни превозни средства“, по известен като сектор „Регистрации“. Публикуваме части от речта, като са махнати много пасажи със споменавани от него имена, тъй като информацията за тях няма как да бъде проверена.

„Колеги здравейте, ще ви кажа няколко думи. Имам разпореждане от най-високо ниво да ви събера всички и да ви кажа някои неща и да стане ясно, защото както виждаме всички, излиза информация по сайтове. Много доблестни хора съм бил изгонил и аз съм длъжен да ви разясня някои работи.

Първо за доблестните хора – аз не помня някога всеки ден до 4 часа да се затварям в една стая, като при вас, да вземам нещо и пак да се прибирам в стаята. Такова нещо при мен никога не е имало и няма и да бъде.

Не помня доблестните началници, които са се подписвали на заявления за промяна в регистрация на автомобили и не им пукало, че са се подписвали. Не помня от 50 заявления за 2019 година, които изкарахме преди два дена, при проверени 15 заявления 13 от тях да са фалшиви, тепърва предстои да видим всички останали.

Това е едното, но ще ви кажа и другото, което в момента върви, което отива и към прокуратурата, има подготвени хора-служители за регистрация, които са готови да заменят служителите, които ще бъдат уволнени дисциплинарно за това, което са правили през тези две години, които ме е нямало. Защото там батакът е пълен, ама тотално, правили са неща, които не бих искал и да споменавам – промяна на регистрация за 30 секунди, възстановяване на тотални щети, пак за 30 секунди, което е противозаконно, промяна в категорията на автомобили, пак така по същия начин, което пак е незаконно.

Тъпотиите, които се пишат по наш адрес, за всички вас, да аз знам, на някой не му уйдисва, няма ги, защото са се продавали за по 10-20 лева, ще ви дам обясненията, написани от 50 човека, кой колко пари и къде е дал да се направи промяната.
….
Продължавате да давате информация на хора, които тепърва ще влязат в затвора, казвам ви го едно към едно, защото допреди малко бях при министъра.

Знаете ли за миналата година колко крадени автомобила имаме – 9. А бяха 150, къде са другите 109, може ли да ми каже някой, минали са и са подминали, това ще ви кажа, защото го знам. Така че, моите извинения колеги, но оттук нататък си сядайте, с извинение, грубо казано, на задниците и си вършете съвестно работата, говоря и за колежките от регистрация, и за механиците.

Ако си мислите, че сте незаменими и аз съм незаменим, има подготвени 6 молби готови за механици, които чакат да приключи проверката и някой да си отиде и да почват другите. Има още 10 човека които са готови за регистрация и чакат. Всичко е подготвено и е въпрос на време, трябва да има колектив, а не сплетни и празни приказки на работа.

Нито ще ме уплаши фактът, че някой пише, нито ще ме уплаши фактът, че някой ме заплашва, аз съм си сложил главата в торбата, аз съм дошъл да ви покажа, че може да се служи честно и почтено. И този който записва какви номера са дадени от сутринта, от къде са дадени и как са дадени, да дойдат да ме питат мене, аз да им кажа на кой са дадени. Не за 1000 лева, не за 5000 лева, не за 500 лева, защото са дадени на хора, които наистина заслужават.

Още един път, ако наистина разбера пак някой да дава информация и да я праща някъде, аз съм готов с името си да застана и да кажа къде и какво съм направил за тоз период за тези 4 месеца, да ви изровя лайната, да пооправим малко, където може и да гледаме работата да върви.

Така, че мойте извинения, спрете се и ви предупреждавам, още един път ако разбера за тези неща просто някой ще си отиде на момента. Разбрал съм се с директора, особено за лицата по трудово правно отношение, на момента им прекратява договора и си отиват.

Ако оттук нататък разбера, че някой е давал информация от КАТ за някъде си, проблемът си е негов, казвам ви го, защото решението на висшето ръководство беше до дупка да се смени целия състав, до дупка, защото тази язва така се оправя. Но понеже има много кадърни хора, които са ги мачкали през тези години, не са им давали да работят и са ги държали в 5-та глуха, аз искам тия хора да продължат да работят.“

На снимката долу: Тойота“-та на Евгени Лазаров – съветник на Бойко Рашков, заснета да влиза през бариерите пред централната сграда на КАТ

Още новини

Back to top button