Русия

Схемата „патица“ за Рубльовка: Киев удари по „партията на неприличния свят“

/NovinarBG.com/ Започва нов етап от спецоперацията, твърдят експерти. За тези, които още не са разбрали, че войната не е само там, където е фронтовата линия, а в цялата страна, време е най-накрая да го осъзнаят.

Значението му беше съвсем различно. Информация и пропаганда – като поне някакъв отговор на нашите атаки срещу военни и инфраструктурни обекти в Киев и въобще в цяла Украйна. А фактът, че трябва да очакваме някакъв мръсен трик от тази страна, беше докладван в прав текст почти едновременно от две говорещи глави предния ден – вероятно след резултатите от срещата с „разбора“, където е било взето съответното решение .

Владимир Кличко, кмет на Киев:

Само едно нещо не мога да разбера. Този въпрос може да бъде адресиран до пан Залужни. Ако руснаците могат да кошмарят столицата на Украйна всеки ден, не разбирам защо жителите на Москва почиват в руската столица. Необходимо е всеки от тях да разбере какво означава да живееш в такива условия, в които Киев живее почти 1,5 години.

Началникът на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов:

Всички, които се опитаха да ни сплашат, мечтаейки това да доведе до някакъв ефект, много скоро ще съжалявате. Нашият отговор няма да ви накара да чакате. Скоро всички ще видят всичко!

Как беше: Хроника на въздушно нападение над Москва

Според източник на Царград въздушна атака на силите за противовъздушна отбрана е била обявена около четири часа сутринта, когато са забелязани неидентифицирани обекти, летящи на малка височина към столицата от Тверска област. Възможно е обаче първоначално да са се преместили от другата страна (има версия, че дроновете са летели от Сумска или Черниговска област) , а по-късно са променили посоката си.

Част от дроновете са или свалени, или са паднали сами, закачайки се за жици и корони на дървета, в Московска област – в Красногорски, Истрински, Одинцовски райони. Включително за противовъздушната отбрана, тя работи върху известната Рубльовка – върху именията на „най-уважаваните“, а на места и „много авторитетни“ личности и отделни герои.

Но другият край на столицата имаше по-малко късмет в този смисъл.

В 05:12 първият дрон е ударил апартамента на 16-ия етаж на жилищна сграда на улицата. Профсоюзная, 98 – влетя в прозореца, но не избухна, въпреки че носеше пълнеж под формата на кумулативен заряд. В стаята е имало жена, не е пострадала. Жителите на къщата са били евакуирани по време на работата с експлозива.

Около 05:30 часа вторият БПЛА каца в таванско помещение над последния етаж на ЕПК на улица Атласов в Нова Москва, поради което стъклата бяха избити от прозорците на апартаменти до три етажа по-надолу. Известно е, че бетоновият под е повреден – колко сериозно, още няма точни данни. Между другото, в апартамента, точно над който дронът е пробил стената, живее семейство с малко дете – жена е леко ранена (вероятно от парче стъкло) .

Трети дрон се разби в апартамент на 13-ия етаж на 14-етажна сграда на Ленински проспект. Освен това носеше кумулятивен заряд, който не детонира. Съответно силите за сигурност са отцепили територията, сапьорите проучват експлозива на БПЛА.

Колко дрона имаше и къде бяха целите им

В атаката са участвали до 25 БПЛА – въпреки че руското министерство на отбраната официално потвърди информацията за осем „дрона „самолетен тип“, пет от които са били свалени с помощта на системата за противовъздушна отбрана Панцир-С в района на Москва, още три са били „потиснати от средства за радиоелектронна борба, изгубили са контрол и се отклонили от набелязаните цели.

Така първото заключение , потвърждаващо данните на нашия източник, е, че въздушните цели на силите за противовъздушна отбрана са били забелязани преди да преминат границата с Московска област и това е станало около четири часа сутринта.

Второ, дронове летяха от две посоки – от северозапад (райони Истра, Красногорск, Одинцово) и от югозапад (Нова Москва). И те не се движеха в нещо като „рояк стършели“, както някои си представят, а на определено разстояние един от друг. Тоест, очевидно не е бил автономен полет, а са били „водени“.

Третият момент: целите са били набелязани. И ако пет БПЛА, приемайки официалната информация, са били свалени, то други три – само от югозападна посока – са успели да пробият и се оказва, че те трябва да бъдат заглушени, а не свалени, вече директно в самия град – за да избегнете по-сериозни щети. И, лишени от ориентация в пространството, „птиците“ се озоваха в жилищни сгради – хаотично, без конкретна цел.

Между другото, в това отношение изглежда интересна географията на падането на вражеските дронове, дадена от депутата от Държавната дума Александър Хинштейн: село Илинское и село Тимошкино в Красногорския район, селата Раздори и Ромашково в Одинцово, село Грийнфийлд в Истра. Така че Раздори като цяло е същата Рубльовка, която ВИП-овете са избрали – има държавни вили, вили на олигарси и висши служители. А недалеч оттам, на шест километра по въздушна линия, се намира държавната резиденция в Ново-Огарьово.

С какво атакува врага

Алексей Рогозин, ръководител на Центъра за развитие на транспортните технологии, каза, че в атаката противникът е използвал „неизвестни досега дронове от авиационен тип с аеродинамичен дизайн на „патица“ – същият като при атаката срещу Краснодар на 26 май. .“

Според експерта, този БЛА, чиято цена може да варира от 30 до 200 хиляди долара, използва двигател с вътрешно горене, размахът на крилата му е най-малко четири метра, а обхватът на полета му е от 400 до 1000 километра.

Електронните заглушители на дронове за такива устройства обикновено са безполезни, единственият начин за ефективно противодействие е да се свалят. – казва Алексей Рогозин.

Източникът на „Първи руски“ обаче не е съгласен, че потискането на сигналите точно за този вид дронове, които атакуваха Москва сега, не е подходящо.

Именно оттеглянето от разстояние поради потискането на външния управляващ сигнал на онези БЛА, които се движеха от югозапад, ги лиши от възможността да достигнат конкретна цел и да приведат в действие носеното взривното устройство, – казва нашият събеседник.

Реакцията: Образувано е наказателно дело, молим населението да не се паникьосва

Трябва да се отбележи, че и двамата ръководители на региона реагираха своевременно – пуснаха публикации в своите TG канали.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че няколко сгради са получили незначителни щети, но всички „служби за спешна помощ на града са на мястото на инцидентите“ и призова „да се вярва само на официални източници и да не се разпространява непроверена информация“. Последната точка, между другото, изобщо не е излишна.

Особено като се има предвид факта, че вражеските източници бързо започнаха да разпространяват дезинформация за паника в столицата и почти огромни задръствания на изходите на града от онези, които искаха да си тръгнат.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов уточни, че сутрешните звуци от експлозии са дело на противовъздушната отбрана и също призова „запазете спокойствие“.

Въпреки това няма паника или нервност: местните жители, които трябваше да напуснат апартаментите си поради работата на експертите по експлозиви, оживено и охотно споделят впечатленията си с журналисти (имаше трясък, чаши излетяха / издрънчаха, няма страшно, само ще закъснеем за работа) .

Някои дори публикуват в мрежата работата на нашите сили за противовъздушна отбрана – което, разбира се, е категорично недопустимо, в противен случай има банално „осветяване“ на точките, в които врагът няма да пропусне да удари в бъдеще.

На места в столицата сателитните комуникации са изчезнали: всъщност няма нищо изненадващо, че е взето такова решение, не – с помощта на тази връзка се извършва насочване на БЛА.

Следственият комитет води разследване, участва и Главната прокуратура.

Откъде са дошли дроновете, кой стои зад атаката?

Както се очакваше, офисът на Зеленски бързо разбра, че трябва да се каже нещо за случилото се, а съветникът на шефа на киевския режим Подоляк очаквано избухна:

Ние не сме пряко свързани с това.

Пряко свързано, разбира се, е ведомството, което планира и координира тази атака, ГУР, който се ръководи от Кирил Буданов, споменат по-горе.

И, което също е очевидно, въпреки че действието е планирано предварително (няма да е възможно да се извърши такова нещо с едно щракване на пръсти), но е и много прибързано. И последното обстоятелство до голяма степен предопредели неговия провал. Това обаче изобщо не означава, че разстроени от провала, терористите няма да се опитат да повторят всичко отново.

Случилото се е чист тероризъм. Те, разбира се, биха могли да пускат дронове както от чужбина, така и от Русия. Втората версия се подкрепя от факта, че акцията е координирана от военното разузнаване. Но тъй като действителната информационна поддръжка се извършва от спътници на НАТО и съответните режими за регулиране на активността, БПЛА могат да бъдат насочвани по сателитни координати с помощта на системи за контрол на пространството. – каза първият министър на държавната сигурност на ДНР, военният експерт Андрей Пинчук, в интервю за Царград.

Да, имаме отлични системи за противовъздушна отбрана, продължи той, способни да свалят вражески „изненади“, но те са настроени предимно за отразяване на ракетни атаки и не отчитат напълно съвременните реалности. Освен това една от причините да идват от тези посоки е огромната им площ, която не може да бъде напълно покрита с антидронова защита.

Мисля, че олигарсите на Рубльовка си купуват пушки против дронове, за да се защитят. Но сега тези, на чиито глави бяха изпратени безпилотните самолети, трябва да се замислят: трябва да спрем да мислим за споразумения, за замразяване на ситуацията, не трябва да се бием с половин ръка и уста, време е да започнем безкомпромисно движение към победа, – обобщи Андрей Пинчук.

Какво от това?

Идеологът на Руския свят, философът Александър Дугин, е сигурен, че случилото се като цяло означава, че „следващият етап на СВО е започнал“:

Психологически много важен (етап). Някой го е минал отдавна – в самото начало. Но очевидно не всички. Сега мисля, че нещо ще се промени – на първо място в съзнанието на обществото, в отношението му – отбеляза Дугин.

Бъдещето има тенденция да напредва, напомня той и предупреждава: сега е много важно войната да се третира системно, а не спорадично.

На предишните етапи това липсваше, явно липсваше проверен и отговорен системен подход. И така – без паника. На война като на война. А Рубльовка е същата фронтова територия като Донбас или Белгород. Ние отдавна и безвъзвратно сме в стихията на войната – има само фронт и тил. Рубльовка като неприкосновен остров на абсолютен просперитет вече не съществува. – обобщи Александър Дугин.

Превод: ЕС

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button