Микроблейдинг
Русия

Шестчасовото шоу в Киев

/NovinarBG.com/ Не е изключено визитата на Байдън да е имала и друга страна, засега напълно невидима.

20 февруари в Украйна може да се нарече „Бай-Ден“, тоест денят, в който столицата беше посетена от най-неадекватния от всички президенти на САЩ. „Бай-Ден“ се превърна в уникален шоупроект, тъй като Белият дом обяви пристигането на Байдън във Варшава в понеделник вечерта, което всъщност се случи, но преди това беше проведена специална операция „Джоузеф под бомбите на Путин“, в рамките на която се състоя и тайното 6-часово посещение.

Колко секретно е било посещението за Русия, отбелязва Асошиейтед прес , съобщавайки, че часове преди пристигането на Байдън в Киев, Вашингтон се е свързал с Москва, „за да избегне конфликтни ситуации“.

Сутринта на 20 февруари, когато градът беше блокиран, на киевчани беше казано, че това се прави заради посещението на израелския премиер. Тогава изведнъж портите на Михайловския Златокуполен манастир се отвориха широко и Байдън и Зеленски излязоха. Тогава, по палката на невидим диригент, завиха фалшиви сирени, журналисти се втурнаха да записват смелия Байдън, игнориращ , така да се каже, летящите „мъченици“. Гласоподавателите в Съединените щати трябва да харесат това, както трябва да харесат „плочата на Байдън“ на алеята на Смелостта.

Между другото, медийния трик с „ракетната атака“ в Киев са организирани за пристигането на всички медийно популярни хора от Анджелина Джоли до Анджей Дуда.

На американския избирател беше показан грижовен дядо, който попита Зеля: „Как са децата?“, Без да осъзнава, че всичко е наред в Лондон, където са децата.

Украйна ще бъде основен фактор в предизборната кампания на Байдън и Киев ще използва това повече от веднъж. Американецът се справи идеално за експресното си пътуване. Имаше снимка, имаше „подвиг“, а в разговора Байдън напомни на Зеленски как му е обещал преди година да събере световните лидери, за да подкрепят Украйна. И: „Година по-късно Киев стои. И Украйна стои. Демокрацията стои. Америка е с вас и светът е с вас.“

Посещението беше кратко, така че Байдън не беше отведен в Буча, ограничавайки се до разходка до стената на манастира. В чест на пристигането си Зеленски облече нов пуловер и дори не излъга, както направи във Великобритания, че е първият украински президент, посетен от президент на САЩ. Коментаторите отбелязаха, че Зеленски, съдейки по външни признаци, изглежда е минал без доза прах и не е смъркал с кокаинов нос.

Самият Джо Байдън обобщи изявлението: „Киев завладя част от сърцето ми. Дойдох тук шест пъти като вицепрезидент, веднъж като президент. Първият път дойдох през 2009 г., след това се върнах три пъти през 2014 г., по време на Революцията на достойнството. През 2015 г., когато Радата изграждаше силна демокрация, и през 2017 г. Така че оставих много следи.

Във Вашингтон беше разработена медийна подкрепа за визитата, значението й беше доведено до вниманието на агенция CNN: визитата на американския президент има за цел да предаде на Украйна, че Съединените щати са „тук, за да останат“. „Няма да си тръгваме“, каза Байдън по време на кратка реч в Мариинския дворец. „Докато светът се готви да отбележи една година от бруталната инвазия на Русия в Украйна, аз съм в Киев днес, за да се срещна с президента Зеленски и да потвърдя нашия непоколебим ангажимент към демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.“

Като цяло речта на Байдън не блестеше с оригиналност. Отново за Путин, който щеше да „изтрие Украйна от картата“, за успехите на Украйна „във войната против всички очаквания“, за незаменимите победи в бъдещето. Той нарече войната в Украйна „най-голямата сухопътна война в Европа от три четвърти век“, без да припомня фиаското на коалицията на НАТО в Афганистан.

Бях изненадан от цифрата от 700 танка, които, според Байдън, „заедно сме събрали“. Очевидно са имали предвид 50 страни партньори, които са прехвърлили стари съветски танкове в Украйна. Въпреки че числото все още е твърде голямо.

Байдън обяви нови антируски санкции и редовни военни доставки, назовавайки артилерийски боеприпаси, радарни станции и системи Javelin, въпреки че медиите пишат за Hymers. Както наблюдателите вече отбелязаха, за толкова значимо медийно посещение споменатият пакет от помощи е доста малък. Или визитата наистина е била импровизирана, или САЩ нямат особено желание и възможности да споделят с Украйна.

И затова Зеленски, както се очаква в случаите на недоволство от подаянията, придаде на посещението преувеличено значение. Ето извадки от словата на Зе: „Резултатите от днешната среща с Байдън ще имат отражение на бойното поле… Трябва да превърнем тази година в година на победа… След посещението на Байдън Русия няма да има шанс за реванш.“ Той не обеща да върне Крим до лятото, въпреки че изрече няколко ритуални фрази за „повдигане на морала на въоръжените сили на Украйна“.

Външният министър Дмитро Кулеба нарече посещението на Байдън историческо: така да се каже, посещението е „изпратило ясен сигнал до блатата – никой не се страхува от вас“. Трябва да кажа, че за разлика от медиите, украинците в социалните мрежи реагираха на внезапния „Бай-Ден“ равномерно, без вълнение. Децата едва ли ще бъдат кръщавани на Байдън.

Пристигането на американския президент в Киев беше демонстрация. Основният разговор на американците ще се проведе с Дуда като по-сериозен играч в тази игра от гледна точка на Вашингтон. Самият Байдън говори за важността на разговора с поляка в Мариинския дворец.

И все пак делегацията включваше съветника по националната сигурност Джейк Съливан, който отговаря за преговорния процес според „формулата на Съливан“. С него по време на визитата постоянно (снимките потвърждават) беше ръководителят на президентската канцелария и фактическият лидер на страната Андрий Ермак. Затова не е изключено посещението да е имало и друга, засега напълно невидима страна.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button