ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Шизофренна салата: Политолози разчетоха ключови детайли от срещата ГЕРБ – ПП, ще има ли кабинет или…

„Нещата отиват за избори”. Това е мнението на политическия пиар Нидал Алгафари в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS след лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Според него от ПП-ДБ се опитват да избутат Борисов и ГЕРБ назад от евроатлантизма: „да накарат Борисов да преговаря с БСП или пък с „Възраждане”. Остава или Борисов да жертва себе си и да подкрепи едно правителство с празен чек.

Всички караници преди това за какво бяха – за какво ручахме жабетата преди това и толкова пари дадохме за избори”, запита Алгафари. Той се позова на думите на ПП-ДБ, че няма да подкрепят първия мандат и няма да подкрепят правителство, което се излъчва с подкрепата от ГЕРБ.

„Как ще подкрепят собственото си правителство, ако то е подкрепено то ГЕРБ, шизофренна салата”, обобщи ситуацията Алгафари.

По думите му лидерът на ГЕРБ може да направи отстъпка и да се съгласи на кабинет с втория мандат. „Но защо да отстъпва, а някой друг да си втвърдява позицията. Те говорят, че имат управленска програма – какво значи да имаш управленска програма, когато нямаш правителство”, запита Алгафари.

Той обясни, че тези 30 закона, за които има разбиране между двете първи коалиции, ако ще бъдат приемани на бързо, може да не са с нужното качество.

„Или ще се разберат в рамките на седмица – ще бъде правителство на първия и втория мандат, или се отива на избори”, категоричен е Алгафари.

Според политолога Петър Чолаков ключовият въпрос е да се влезе по същество в рамките на всеки въпрос (закон) какво ще се прави и реформата на прокуратурата – да има контрол върху главния прокурор.

„Ключовият въпрос е дали Гешев няма аса в ръкава си и да контрира, ако Бойко Борисов реши да затопли отношенията с ПП и да подкрепи безусловно, това, което казва на втория мандат. Когато питат Гешев за къщата в Барселона, за пачките и кюлчетата, той казва: „разследването е в напреднала фаза, до няколко седмици ще има резултат”.

Това е още една причина Борисов и ГЕРБ да не бързат да затоплят отношенията с ПП и ДБ.

Алгафари даде пример какво би означавал „празния чек” – да назначат вътрешен министър Бойко Рашков, Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър. Какво правим тогава, запита политическият пиар.

Според Чолаков и едните и другите имат готови имена за съставяне на правителство. Той обясни, че от проведената публична среща полза имат и двете формации. „До последния момент не се знаеше, че тази среща ще бъде публична, което работи за ПП-ДБ.

Ако беше обратното, щеше да има спекулации, че някой им извива ръцете. От друга страна работи за Бойко Борисов и ГЕРБ, който постави конкретни въпроси – за бюджетния дефицит, за състава на кабинета, да не се вдигат данъците на хората. Тази реторика е много разбираема за конкретния човек. Това е политически покер, едно надлъгване”, обясни Чолаков.

Още новини

Back to top button