Микроблейдинг
Криминални Новини

Шофьорка отказа да даде проба за наркотици, опита да отърве и наказанието

Жена шофьор отказала да бъде тествана за наркотици след като била спряна от полицаи в пловдивския „Кючук Париж”. За това си нарушение получила глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца. Освен, че не се е подчинила на органите на реда, дамата е решила и да обжалва наказателното постановление, под претекст, че в него има допусната грешка – полицаите са записали регистрационен номер РВ, вместо Р, пише TrafficNews.

По делото в пловдивския Районен съд се установило, че шофьорката е санкционирана за това, че на 06 август 2022г. около 23.10 часа в гр. Пловдив, ул. Димитър Талев като водач на лек автомобил Фолксваген Поло допуска следното нарушение: управлява МПС и отказва да и бъде извършена проверка с техническо средство за установяване на наркотични вещества и в последствие не е отишла да даде и кръвна проба.

След отказа да бъде проверена на място, на жената бил връчен талон за изследване от установилия нарушението полицейски служител. В същия е посочено мястото където жената трябва да се яви за изследване, и срокът в който трябва да се яви. В случая този срок от 45 минути е достатъчен за явяване в УМБАЛ-Свети Георги-гр. Пловдив.

Относно извършеното съдът преценил следното:

Действително водача е отказал да бъде изпробван на място за употреба на наркотици. В случая се касае за отказ от тест, който задължително водача следва да направи след като е поканен. Не са налице и нарушения на наредбата за установяване на алкохол и наркотични вещества в кръвта. Спазени са всички условия на този нормативен акт-връчен е талон за изследване, ясно е посочено кога и къде трябва да се яви жалбоподателя, срокът за това е бил напълно достатъчен.

Относно допуснатата неточност на регистрационния номер на МПС като след буквата Р е добавена и буквата В, тоест МПС е с пловдивски номер, а не с русенски съдът е приел като незначителна техническа грешка, която не се явява съществено процесуално нарушение, което да наруши правото на защита на шофьорката.

Предвид това, магистратите потвърдили наказанието – глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от две години.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14 дневен срок пред Административен съд Пловдив.

Още новини

Back to top button