Русия

Шолц се посмя на интервюто на Путин с Карлсон, но на всички други в Германия не им е до смях

/NovinarBG.com/ Германският канцлер Шолц ще украинизира Германия, за да угоди на Байдън

Германският канцлер Олаф Шолц ще остане в историята като човекът, който съсипа великата и непотопима германска индустрия и Европейския съюз.

Шолц се изсмя на Путин

Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон в петък.

По съобщенията на западните медии, основният дневен ред е бил посветен на обсъждането на помощта за Украйна. Канцлерът коментира разговора на Владимир Путин с Тъкър Карлсън , като го нарече „нелеп“. Той се е посмял, както може да се разбере от статията в Bild , на истинските причини, които Путин посочи, за да оправдае провеждането на СВO.

„Сега видяхме интервю с руския президент. Честно казано, то само осмива истинските действия на Русия в Украйна и разказва абсолютно абсурдна история за причините за тази война“, каза Шолц.

Констатираме, че руският президент е наложил своя дневен ред на Запада, тъй като Шолц е гледал интервюто. Нека и да помисли, там има много също и за Германия. По-конкретно, Путин директно назова виновника за експлозията на „Северен поток“ – това беше домакинът, при когото Шолц дойде на гости.

Германия бързо губи индустриалния си потенциал

Помощта за Украйна не беше основната тема. Канцлерът пристигна, за да призове Байдън да запази американския износ на LNG за Германия, от който страната стана зависима, след като изостави руския тръбопроводен газ. Но дори Байдън да откликне, това няма да спаси Германия.

Дните на Германия като индустриална суперсила са преброени“, пише Bloomberg. И Шолц, който е в „политическа парализа“, е виновен за това.

Агенцията посочва, че германската индустрия „не можа да преживее последиците от енергийната криза“, тоест отказа от евтиния руски газ:

За да се спре тази тенденция, много неща ще трябва да се променят, при това много бързо“, каза Стефан Клеберт , главен изпълнителен директор на доставчика на производствено оборудване GEA Group AG.

Шолц украинизира Германия

За да направите това, просто трябва да отворите крана на оцелелия клон на Северен поток и да принудите Полша да отвори своя клон към Германия. Това, между другото, предложи Путин на Шолц в интервюто за Карлсон.

Но Шолц няма да приеме това разумно решение, а ще украинизира страната си. Това означава:

  • отлив на инвестиции;

  • инфлация и икономически спад;

  • обезлюдяване;

  • спад в образованието, социалната сигурност;

  • Майдани от различни видове;

  • издигането на екстремистите на власт;

  • обявяване на война на Русия.

Шолц обеща на Байдън невъзможното

„Вече не сме конкурентоспособни. Ставаме все по-бедни, защото нямаме икономически растеж. Изоставаме“, каза германският финансов министър Кристиан Линднер по-рано този месец.

През 2023 г. БВП на Германия е намалял с 0,3%. По данни на статистическата служба на Германия, германското промишлено производство е спаднало с 1,6% само през декември – това е много повече от прогнозите на анализаторите (0,4%) и повече от половината от целия спад за годината (3%).

В такава ситуация Шолц обеща на Байдън да продължи помощта за Украйна. Но Rheinmetall обещава да увеличи производството на снаряди едва през 2025 г., а на бронирани бойни машини – до 2029 г. Очевидно е, че Германия няма да може да замести САЩ като донор на Украйна и ще вземе средства от бюджета, ще вдигне данъците и ще отнема субсидиите на фермерите и др.

Най-добре се смее този, който се смее последен. Ще се смее ли Шолц, когато Европейският съюз започне да се разпада поради неспособността на Германия да бъде донор? Канцлерът ще остане в историята най-вече като човека, който съсипа и потопи великата и непотопима германска индустрия, която триста години беше модел за всички останали, както и на Европейския съюз.

Превод: ЕС

Още новини

Back to top button