Русия

Си Дзинпин върна паметта за Деня на Победата: Тайната на поклонничеството на президентите на 9 май

/NovinarBG.com/ Изглежда, че неизбежното се е случи: Москва и Пекин са постигнали разбирателство как да защитят и развият Централна Азия, която англосаксонците се опитват да ограбят и подпалят. Русия сама – без Китай – не може да се справи с това, особено сега, когато Москва влезе в битка със Запада за Украйна.

Русия не трябва да бъде „куче на сено“ по отношение на Централна Азия. Напротив, стана възможно да принудим нашите бивши сънародници да спрат да се държат грубо с руснаците.

Най-накрая стана ясно защо всички лидери на бившите съветски републики от Централна Азия се събраха на 9 май в Москва, за да отпразнуват Деня на победата.

Но трябваше да дойде само един – президентът на Киргизстан Садир Жапаров – като „главен гост“. А на други дори не са изпратени покани, както потвърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. През 2022 г. никой не дойде в Москва за същия празник …

Този път, освен президента на Беларус Александър Лукашенко и премиера на Армения Никол Пашинян, които дойдоха в Русия по свои собствени причини, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев и техните колеги от Таджикистан и Туркменистан Емомали Рахмон , се появи и Сердар Бердимухамедов.

Първоначално ми се стори, че са долетели да молят руския президент Владимир Путин за „неприличен мир“ в Украйна. Това е първо. И, второ, – за извинение за принудителния опортюнизъм – че американските емисари, които пътуваха из тези страни, заплашиха със сериозни санкции, ако не прикрият паралелния внос в Русия.

Те по никакъв начин не искат да обидят Москва, но няма къде да отидат (знаят къде са всички пари), а само добрите руснаци могат да разберат и да простят.

След известно време от кръгове, където знаят повече от другите, прозвуча думата „Китай“. Това е Пекин, казват те, помолил ги е да дойдат. Признавам, че не вярвах много в тази трета версия, но сега промених мнението си.

След като същите централноазиатски президенти пристигнаха на държавни посещения в Китай и се оказаха участници в първата по рода си среща на върха лице в лице Китай-Централна Азия, която се проведе в град Сиан на 18-19 май.

Китайскоезичният лидер на Казахстан дори отпразнува 70-ия си рожден ден в Китай. Тази статия е посветена на разкриването защо има пряка връзка между събитията в Москва и Сиан, което – в полза на Русия и Китай – променя всички подредби в Централна Азия.

Поразителна символика

Ключът към разбирането на случващото се е безпрецедентна среща на върха в китайската провинция Шанси, откъдето са семейните корени на китайския кормчия Си Дзинпин и където той е бил в изгнание в младостта си по време на маоистките репресии.

Символиката на срещата на върха в Сиан (в превод от китайски „западно спокойствие“) обаче не свършва дотук. В крайна сметка това е и древната столица на династиите Цин и Тан. Първата обедини Китай, втората го превърна в център на света.

Допълнителна символика на това събитие, отбелязва гениалният синолог Николай Вавилов, придаде почти едновременно проведената среща на върха на Г-7 в Хирошима, Япония.

Там за първи път през 1945 г. американците използваха ядрено оръжие срещу цивилното население – с ужасяващи последици – и сега се чуха войнствени и разпалени речи срещу КНР и Русия. Среща на върха на мира и среща на върха на войната – това е разликата.

Новата-стара епоха: оферта, на която не можете да откажете

Говорейки на церемонията по откриването на форума в Сиан, столицата на провинция Шанси, Си Дзинпин изрази увереност в неговия „пълен успех“, който „ще отвори нова ера в отношенията между Китай и държавите от Централна Азия“.

Според китайския президент тези отношения „направиха исторически скок от добросъседство и приятелство към стратегическо партньорство и общност на обща съдба, донесоха положителна енергия за поддържане на мира и развитието в региона, както и нов принос за създаването на на общност с обща съдба за човечеството.“

„Искрено сме заинтересовани бързото развитие на Китай да предостави възможности за развитие на държавите от Централна Азия в интерес на съвместното откриване на отлични хоризонти на сътрудничество“, Си Дзинпин подчерта.

Той отбеляза, че провинция Шанси (и това също подчертава символиката на форума) е отправната точка на Великия път на коприната, който постави основите на 2000-годишно дълбоко приятелство между Китай и държавите от Централна Азия.

Петте точки на Си Дзинпин

Китайският лидер направи няколко важни обвързващи изявления в основната си реч на форума.

Първо, според Синхуа, Си Дзинпин е предложил на централноазиатските държави помощта на Китай за подобряване на правоприлагането и „осигуряване на сигурност и отбрана“.

Второ, той призова страните от Централна Азия за „съвместно реализиране на инициатива за глобална сигурност, решително да се противопоставят на намесата на външни сили във вътрешните работи на страните от региона, опитите за провокиране на „цветни революции“, да поддържат нулева толерантност към „трети сили“ (екстремизъм, сепаратизъм и тероризъм) и да се стремят да разрешат „регионалните дилеми по отношение на сигурността“, за да „изградят общност далеч от конфликти и да установят вечен мир“.

Трето, Си Цзинпин предложи да се създаде „партньорство за енергийно развитие“ с държавите от Централна Азия. И за тази цел да се ускори изграждането на друга линия на газопровода Китай-Централна Азия.

Освен това да се увеличи търговията с петрол и газ, да се развие енергийното сътрудничество по цялата производствена верига и да се засили сътрудничеството в областта на новата енергия и мирното използване на ядрената енергия. енергия.

Четвърто, Китай, според своя лидер, ще задълбочи транспортната свързаност със страните от Централна Азия и ще увеличи обема на трансграничния товарен трафик.

Пекин ще подкрепи по-специално изграждането на Транскаспийския международен транспортен маршрут от Китай към Европа. Ще бъде увеличен капацитетът на магистралите Китай-Киргизстан-Узбекистан и Китай-Таджикистан-Узбекистан.

КНР също ще помогне за насърчаване на железопътния проект Китай-Киргизстан-Узбекистан. Ще се ускори модернизацията на съществуващите контролно-пропускателни пунктове между Китай и страните от Централна Азия и ще се положат допълнителни усилия за изграждане на транспортни възли за движение на товарни влакове от Китай към Европа.

Пето, Си Дзинпин обяви безвъзмездна финансова помощ от 26 милиарда юана (около 3,72 милиарда долара) за страните от региона. Тази огромна сума по местните стандарти ще бъде отпусната под предлог за намаляване на бедността в региона.

„Финансираните от Китай предприятия ще бъдат насърчавани да създават повече местни работни места“, добави той.

Централноазиатците са щастливи

Неговите думи и обещания започнаха да се сбъдват още на срещата на върха в Сиан, по време на която Си Дзинпин проведе отделни разговори с всички гостуващи държавни глави и беше обявено сключването и изпълнението на редица проекти и споразумения.

Така например между Китай и Казахстан бяха подписани почти 50 документа на стойност 22 милиарда долара, съобщи Астана.

„Постигнатите споразумения ще дадат мощен тласък на тясното сътрудничество между двете страни. Казахстан е заинтересован от по-нататъшното укрепване на многостранните връзки с Китай“, каза по този повод президентът на Казахстан Токаев.

Той изрази увереност, че участието на Китай в регионални проекти със сигурност ще допринесе за тяхното ефективно популяризиране.

Токаев също предложи да се разработи „план за индустриално сътрудничество между Централна Азия и Китай, като се вземат предвид предимствата и нуждите на страните от нашия регион“.

Той също така говори за развитие на сътрудничеството в областта на селското стопанство, увеличаване на доставките на петрол и газ за Китай и така нататък.

А президентът на Киргизстан Жапаров след срещата на върха посети завода за производство на автобуси Zhongtong bus Holding Co. LTD в град Джинан (провинция Шандун), от който страната му вече е закупила 120 броя, но ще закупи още хиляда пътнически автобуса.

Сред споразуменията, постигнати на срещата на върха в Сиан, са опростяване на получаването на визи за бизнес пътувания, ускоряване на митническото освобождаване на селскостопански продукти от Централна Азия за Китай, съвместно изграждане на интелигентно земеделие и разширяване на сътрудничеството в областта традиционни енергийни източници, включително въглища.

Китай, Киргизстан и Узбекистан, който има много близки отношения с Индия, одобриха стъпки за изграждане на железопътна линия от Китай до Европа.

Над 200 специалисти от Китай пристигнаха в страните от Централна Азия, за да оценят предстоящата работа. Железопътната линия ще стане част от маршрут, който след това ще премине към страните от Персийския залив, Турция и по-нататък на запад.

Общият обем на трафика по маршрута се оценява на 15 милиона тона годишно. Времето за транспортиране на стоките до Европа ще бъде намалено със 7-8 дни.

Активно говори в Сиан и президентът на Туркменистан. Бердимухамедов заяви, че страната му е готова да разшири сътрудничеството с Китай в транспортния сектор и енергийните доставки.

Декларацията от Сиан

В резултат на срещата на върха Китай-Централна Азия страните подписаха Сианската декларация от 15 точки, в която „обобщиха опита от многостранното взаимноизгодно сътрудничество и очертаха насоки за по-нататъшно взаимодействие“.

Според агенция Синхуа това потвърждава желанието за „съвместно създаване на по-тясна общност с обща съдба за Централна Азия и Китай“.

В документа се отбелязва, че „официално се създава механизмът за срещи на държавните глави на Централна Азия и Китай“. Те ще се провеждат на всеки две години. Следващата среща на върха ще се проведе в Казахстан.

Параграф 12 по-специално гласи, че „стабилността, развитието и просперитетът в Централна Азия отговарят на общите интереси на народите не само на шестте страни, но и на целия свят“.

И в параграф 3, в началото на декларацията, има такъв пасаж: „Държавите от Централна Азия високо оцениха уникалния опит на Китайската комунистическа партия в публичната администрация, потвърдиха голямото значение на пътя на китайската модернизация за развитието на целия свят“.

Няма да преразказвам целия документ – много е дълъг и отразява проблемите на форума, описани по-горе. Думата „Русия“, с която Китай има специални отношения и чиито представители не бяха в Сиан, не се споменава в него.

Какво е важно да се разбере

Това е правилно. Ние имаме свои отношения с Централна Азия (тези страни живеят от паричните преводи на физически лица – сънародници в Русия), Китай има свои.

Освен това нивото на сътрудничество между нашите страни неизмеримо надхвърля това, което Китай има с Централна Азия. През 2022 г. обемът на търговията между Китай и страните от Централна Азия взети заедно е от порядъка на 70 милиарда долара, а с Русия – над 190 милиарда долара.

На 23 май руският министър-председател Михаил Мишустин, който умее да работи за резултати, ще пристигне в Китай с голяма и представителна делегация от високопоставени държавни служители и видни бизнесмени.

По време на посещението си в Пекин и Шанхай той ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин и ще разговаря с премиера на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Цян. Руският премиер ще бъде придружен от „енергийния“ вицепремиер Александър Новак.

Сред другите поканени на руско-китайския бизнес форум са Андрей Гуриев, бивш съсобственик на „Фосагро“, Андрей Мелниченко, съосновател на „Еврохим“, Дмитрий Пумпянски, основател на TMK, Алексей Мордашов, съсобственик на „Северстал“…

За какво ще се говори? Първо, че Русия изобщо не се обижда на Китай за неговата икономическа, а вече и не само, експанзия в някогашната руска Средна Азия.

Второ, че обсъжданите в Сиан теми по отношение на Централна Азия в руско-китайските отношения вече са предимно в практическата плоскост, не само в икономически, но и в политически план.

Правене на изводи

Има три важни момента, които трябва да имате предвид. Първо, за руснаците е изгодно, ако Централна Азия започне да се развива икономически. Това ще намали миграционните потоци към Русия, които заплашват да ни наводнят, тъй като хората пътуват до нас поради икономическо отчаяние у дома.

Самата Русия не разполага с достатъчно капитали и икономически лостове за развитие на Централна Азия и напоследък дори от там се чуха упреци по този повод.

Друг проблем, и това е вторият, е, че ги разглезихме, че, уви, вече не ни смятат за нищо, те са консуматори, свикнали са на пълна безнаказаност, правят каквото си искат, но чудно защо ли бягат в Русия за помощ. А ние сме такива толерантни и мили, наистина не сме достатъчни за всички.

Населението на Узбекистан, например, расте бързо, то е само четири пъти по-малко от това на Русия. Не е изненадващо, че милиони безработни жители на Централна Азия се втурнаха да колонизират страната ни, често не се чувствайки добре с нас.

Друго нещо е още по-лошо, и това е третото, неспособността на Москва при новите условия да стане единствен хегемон на Централна Азия, въпреки че нейната територия е била част както от Руската империя, така и от СССР.

Именно възникналият вакуум доведе в региона външни сили, враждебни както на Русия, така и на Китай – преди всичко англосаксонците, както и турците, които тясно си сътрудничат с тях на основата на пантюркизма и насърчаването на ислямизма.

Междувременно целта на англосаксонците е да ограбят и подпалят Централна Азия по украински модел, като по този начин създадат максимални трудности както за Русия, така и за Китай, който граничи с нея с проблемния си регион – Синдзян.

Последните събития в Узбекистан (вълненията в Каракалпакстан), Казахстан (олигархичният бунт срещу Токаев), проблемът с Горно-Бадахшан в Таджикистан, заплахите от Афганистан – това е твърде много за Москва, която сега е заета основно със спирането на заплахите в западната посока.

Какво от това?

Всичко това означава, че само заедно с Китай ще можем да поемем контрола и да възстановим реда в Централна Азия. Китай, както виждаме, действа тактично, зачитайки интересите на Москва.

Пекин явно помогна лидерите на Централна Азия да се съберат на 9 май в Москва, за да не се обидят руснаците, че скоро всички ще бъдат на държавни посещения в Китай на първия голям международен форум след премахването на Ковид ограниченията. За да не остане впечатлението, че Пекин отнема Централна Азия от Москва.

В момента Русия е заинтересована преди всичко от запазването на своето геополитическо и културно влияние в региона. Китай, който скоро ще бъде откъснат от контролирания от Запада свят, е в икономическо взаимодействие, полезни изкопаеми и логистични коридори.

Тъй като Москва и Пекин са повече от съюзници, ние сме напълно способни да координираме действията си в Централна Азия, да се развиваме съвместно и да предотвратим подпалването на региона.

Точно сега, изглежда, този процес започва! Руснаците трябва ясно да разберем, че ако не са китайците, то на тяхно място ще са американците, британците и турците. В добрия случай индийците.

И най-последното

Що се отнася до лидерите на нашите бивши централноазиатски републики, те скоро ще посещават Москва по-често без никакво китайско подтикване и ще се кланят още по-ниско от преди.

Тъй като китайците са взискателни партньори, те няма да се примиряват с лошите навици на централноазиатците – за разлика от руснаците. Това означава, че (това е чудесно илюстрирано от примера на Африка) скоро отново ще бъдем обичани и уважавани в Централна Азия. Добър и зъл следовател винаги е добра комбинация.

Няма да позволим на американците и британците да подпалят огромния регион, притиснат между Русия и Китай. Изобщо не им е мястото там.

Като се има предвид нашата неприятна демография и гигантски пространства, ние просто не се нуждаем от Централна Азия в бъдеще като част от страна, подобна на някакъв СССР 2.0. Достатъчно е да е в приятелски икономически и технологичен блок и ще е добре същевременно животът там да стане по-добър. Те ще ни посещават по-малко и толкова много пари няма да излизат от Русия.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button