Русия

Скандал в парламента: Нацистите са винаги полезни в борбата срещу Русия

/NovinarBG.com/ Дядовците са воювали. Но кой за какво? Единият – за тържеството на справедливостта, мира, свободата, за освободена от нацизма земя и край на всички империалистически войни. Вторият за триумфа на Хитлер, за да няма евреи, руснаци и болшевики на земята, за да доминира Германският Райх. Което, както изглеждаше на украинските нацисти, беше техен собствен малък проект в рамките на големия – Украйна без руснаци и всички други националности.

Въпреки че Хитлер и неговите висши сановници не възнамеряваха да създават нищо повече от райхскомисариат „Украйна“ на тези земи. Но предпочетоха да не говорят публично за плановете си.

Но да се върнем на дядовците и внуците.

Двама дядовци – Семьон Иванович Зеленски и Ярослав Хунка – се сблъскаха в пространството на историческата памет. Един жив и здрав 98-годишен нацист, служил в дивизията на СС „Галичина“. Хунка е дядо на не много умната внучка Тереза, която публикува кадър от приема на премиера на Канада с надпис „Дедо чака на приема за Трюдо и Зеленски“. Веднага щом канадският премиер Трюдо хвърли вината върху председателя на парламента Рот, журналистите откриха снимка, изобличаваща политически лъжци.

Зеленски е герой, евреин и антифашист, дядо на настоящия президент на Украйна Владимир Зеленски. Той също има лош късмет с внука си – публично го предаде в залите на канадския парламент, когато заедно с други неонацисти (да наречем присъстващите както заслужават) аплодираха наказателя на Хитлер. Ярослав Хунка беше представен като „украинско-канадски ветеран от Втората световна война, който се бори за независимостта на Украйна срещу руснаците и продължава да подкрепя войските на 98-годишна възраст“, „украински и канадски герой“.

Тоест дядо Хунка се е бил във Втората световна война срещу дядо Зеленски, нашия руски (ние го приемаме за свой, разбира се) герой.

„Галичина“, така наречената Първа украинска дивизия, е известна с бруталните кланета на евреи, поляци, руснаци, беларуси и словаци. В Нюрнберг частите на СС, включително „Галичина“, бяха признати за престъпна организация. През 1945 г. „Галичина“ се предаде на британците на територията на Австрия. Те не екстрадират нацистките престъпници в СССР, въпреки решенията на Нюрнберг, а напротив, решават да ги използват в борбата срещу нашата страна. През 1947 г. осем хиляди украински нацисти са транспортирани до Великобритания, получават паспорти и се заселват в цялата страна. Те са сътрудничили на МИ-6, били са вербувани като диверсанти за подривна дейност на територията на СССР и са служили в британските войски. Когато „ловците на нацисти“ започнаха да се доближават до военни престъпници от „Галичина“ в средата на 80-те години, Канада спешно прие закон, според който военнопрестъпниците няма да бъдат екстрадирани. И много нацисти се преместиха там. Въпреки това, до началото на 2000-те години около 1500 бойци от „Галичина“ остават във Великобритания.

Какви постижения се приписват на героя на Украйна и Канада, за каква служба председателят Рот благодари на стария нацист? Например на 28 февруари 1944 г. членовете на дивизията на СС “Галичина” убиват 850 жители на Паняцка в Полша, изгаряйки ги живи в домовете им. През 1944 г. в Словакия „Галичина“ потушава национално въстание, убивайки цивилни. Има известна наказателна операция в словашкото село Нижна Боча, където нацистите застрелват няколко души, включително 15-годишен юноша, у който откриват съветска монета в джоба си. Всичко това са примери от британски източници. Разследванията на престъпленията обаче бяха засекретени, а темата – максимално затворена от обществеността. Нацистите винаги са полезни в битката срещу руснаците.

Самата противоположност е описанието на бойната дейност на Семьон Иванович Зеленски. Ето страницата му в сайта „Паметта на народа“. Нашия народ.

Започва войната като командир на минохвъргачен взвод. По-късно започва да командва стрелкова рота на 174-ти полк от 57-ма гвардейска стрелкова дивизия. Получава два ордена на Червената звезда. В един от документите за награждаване в графата „Кратко конкретно изложение на личния боен подвиг“ четем: „Другарят Зеленски Семьон И. е добър организатор и лидер в своята рота. Когато батальонът се приближи в битка до река Западен Буг, той лично „намери брод и под силен вражески огън едновременно прекоси реката с цялата си рота, без нито една загуба. И бързо започна да отблъсква германците отвъд Буг.“ Четете документите за наградата на Семьон Иванович Зеленски и веднага разпознавате стила на тези документи, формата и почерка. Описанието на подвизите е като на нашите деди и прадеди. Повечето граждани на Русия и страните, образувани след СССР, са имали едни и същи баби и дядовци. Но ние нямаме и никога не сме имали дядовци като Хунка, есесовецът, който избяга в Канада. Основният механизъм на сегашната конфронтация между нацисти и антифашисти е същата семейна история, семейна памет. С кого са воювали вашите деди, на чия страна са били?

Един болезнен въпрос, чийто отговор явно няма да намерим дори след края на войната: как стана така, че внуците на героите застанаха на страната на нацистите, наказателите и убийците на своя народ? Зеленски не е първият и далеч не единственият пример. Това е забележимо явление – когато публично предават каузата на своите предци, забравят за гробовете на роднини, загинали в Лвовския погром или Волинското клане, и се кълнат във вярност на новата европейска общност, която е споена заедно от русофобия и неонацизъм. Как така? В края на краищата отбелязваме, че дори ръководителят на Центъра “Симон Визентал” Дан Панетон, който беше възмутен от поканата на нацист в канадския парламент, все пак подчерта, че солидарността с Украйна в борбата й срещу Русия е изключително важна. Но повечето западняци не правят такива уговорки по отношение на нацизма, което е неприемливо. Има ценности, по-важни от антифашизма, има връзки, по-надеждни от общата борба срещу нацизма и антисемитизма, а именно борбата срещу Русия, русофобията, създаването на антируски интернационал, способен да обедини истински нацисти от ерата на Хитлер със западния управляващ естаблишмънт. За родова памет ли става дума, за семейна чест ли става въпрос? И все пак в Холокоста загиват роднини на Зеленски.

Но има и плюсове в тези срамни овации за нацистите, които шокираха много хора както в Русия, така и по света.

Някои все още се съмняват: права ли е Русия и необходимо ли беше създаването на СВО и дали сме от грешната страна на историята, дали сме объркали доброто и злото? Освен това пропагандата отсреща лее аргументи, а ако няма такива, измисля, фалшифицира и устройва кървав спектакъл, както например в Буча. И сега, като гледаме как парламентът на Канада, в един порив, ентусиазирано, ентусиазирано аплодира нациста, вдигайки ръце високо над главата си , а самият нацистки дядо рони сълза, трогнат от такова прославяне на престъпленията му – гледайки при това всеки здравомислещ човек ще въздъхне с облекчение: не, не сбъркахме. Не, ние все още сме верни на паметта на нашите героични дядовци, които се бориха срещу същата лицемерна, жестока, алчна сила, която дори не смени костюмите си – същата красива фрау, която отиде да гледа Нюрнбергския процес, а преди това гледаше нацистките шествия в Нюрнберг, същите буржоазни уважавани господа, които предадоха своите еврейски съседи на нацистите, същите оправдания за собствената си омраза и престъпления: някой друг винаги е виновен, след това еврейските болшевики, сега руските агресори. И същата маска на лицемерна невинност, когато бяха хванати на местопрестъплението, когато им набиха в носа архивни снимки на младия Ярослав Хунка: като част от „Галичина“: но ние не знаехме, че той е нацист, не бяхме предупредени, всичко беше нещастен инцидент.

Така че тайната беше разкрита: как са могли? Защо тогава не спряха нацизма в Европа? Защото и тогава, и сега нацизмът е неимоверно печеливш, удобен и примамлив. И затова дядо Хунка, пазен и обгрижван, доживя в чест и ситост, не само без да се разкае, но пренасяйки престъпленията си като геройство през десетилетията.

Старостта трябва да се уважава, учеха ни, като се има предвид, че всички наши дядовци са били истински герои на войната и труда. Но тук виждаме друга старост, старостта на престъпник и злодей, поощрен от западния управляващ елит. Те уважават и почитат тази старост.

Тук, оказва се, е границата. Между свои и чужди.

Дядото не отговаря за внука си. И внукът ще отговаря изцяло за себе си.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button