Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

Скандалният прокурор Бисер Михайлов играел карти с Райко Кръвта

Бащата на хулигана Васил Михайлов, втрещил Перник с агресията си, излиза чист след всяко обвинение, понеже все не се намират доказателства

Главният прокурор Иван Гешев поиска оставката на бащата на хулигана от Перник Васил Михайлов – Бисер Михайлов, и той я подаде. Вече не е зам.-окръжен обвинител, а редови прокурор. Иначе казано, остана в Окръжна прокуратура и ще бди над закона, който пък собственият му син Васил най-демонстративно, цинично и безнаказано не зачита. Нещо повече, пребива хора и държи насилието да бъде заснето и след това качено в социалните мрежи, така че да го види възможно по-голяма аудитория, писа „Уикенд“.

И от какво да го е страх – никой в Перник от колегите на баща му досега не си е направил труда да поиска проверка, да се самосезира за насилието и побоите му, известни на цял град. Милостиво оставен под домашен арест, Васил нагло и без да му мигне окото дава с вдигнати крака и захапал фас пресконференции от балкона на дома си. Разказва, че сам си сложил гривната за проследяване и дори споделя как се разнообразява с разходки до отсрещния бар и дискотека.
Главният прокурор Гешев поиска и проверка, при това не персонално на Бисер Михайлов, а на цялата пернишка прокуратура. Той си знае защо, вероятно има своите основания. Запознати припомнят, че преди години Гешев е бил командирован и е работил известно време в Перник. Така че той лично много добре познавал колегите си от миньорския град, включително и Бисер Михайлов, около когото през годините периодично се появява напрежение, но пък винаги всичко свършва успешно, тоест синът му има основания да се счита за недосегаем по примера на баща си. Все пак едва ли има друг обвинител в България публично арестуван, обвинен в лихварство и след година-две възстановен на поста с почести, понеже не се намерили доказателства за престъпната му дейност. Защо тогава да е притеснен и уплашен синът?  

Преди 4-5 години срещу Бисер Михайлов, тогава зам.-окръжен прокурор, са изпратени поредица сигнали. Те са адресирани до главния прокурор, тогава Сотир Цацаров, и до административния ръководител на Специализираната прокуратура. Авторът на сигналите, които са подадени по електронната поща, не е анонимен, а се е подписал с трите си имена – Станислав Владимиров Стоилов. Висшият съдебен съвет изяснява, че той е с психични проблеми и пие лекарства. С други думи, при такъв автор, ясно е колко струват и твърденията му.

Сигналите са подадени през 2017 г., а на следващата година Бисер Михайлов е кандидат за окръжен прокурор на Перник. Затова на заседанието на прокурорската колегия на ВСС на 13 юни 2018 г. се разисква и проверката срещу него след писмата и твърденията на въпросния Станислав Стоилов. На 29 октомври 2017 г. той е написал до главния прокурор, че има големи проблеми с две организирани престъпни групи от Перник. Те се занимават с трафик на наркотици, подчертано е в сигнала, а като ръководител и членове на едната групировка са посочени лицата: Бисер Михайлов – зам.-окръжен прокурор, брат му Васил Михайлов по прякор „Доктора“, Весо с прякор „Турчина“, Венелин Евтимов Венев с прякор „Вистата“. Другата организирана престъпна група била ръководена от някой си Росен по прякор „Дуко“. „Не се посочват конкретни имена, започнали да го следят и да събират негови вещи с цел приобщаването му към извършено престъпление или подготвено убийство” – пише в протокола на ВСС, който е публичен и достъпен.

Следващият сигнал Стоилов е изпратил на 30 октомври 2017 г. до Специализирана прокуратура. В него се повтаря информацията за двете организирани престъпни групи, като авторът допълва, че „за главата му“ шефовете им са определили 30 000 лева награда. В края на сигнала Стоилов подчертава, че не си внушава, не пие и не употребява наркотични вещества. Следва още един сигнал до главния прокурор, в който авторът разкрива, че лица, известни като „бацилите“ – Любомир Димитров и брат му Димитър Димитров, отговарят за разпространението на наркотици в Перник, Брезник и селата около тях. При това Станислав Стоилов настоява да бъде вкаран в листата на защитените свидетели, защото се страхува за живота си.

По сигналите е направена проверка, коментират във ВСС. Бил е разпитан и самият Станислав, но той дал заден ход –  обяснил, че от известно време вече не го следят и не се опитват да му припишат престъпление. Заявил, че лицата, които е споменал в сигналите като лидери на организирани групи, лично не е виждал да извършват престъпления. Разбрал за дейността им от познати от Перник, но „твърди, че няма спомен за конкретни имена или други данни, чрез които да е възможно да бъдат идентифицирани”. В протокола пише, че Стоилов заявил, че не желае повече да бъде призоваван и разпитван във връзка с подадените сигнали, защото към момента нямал проблеми и не желаел да си създава такива в бъдеще. Признал също, че пие лекарства, предписани му от лекар – психиатър към болница в  Перник. Лекуващият лекар потвърдил пред проверяващите, че пациентът страда от психотично разстройство, резултат от употреба на канабис и амфетамини.

Пред заседанието на ВСС е изтъкнато, че  след проверката Специализираната прокуратура отказва да образува досъдебно производство, понеже няма данни за престъпление. На въпросното заседание така или иначе Бисер Михайлов не е избран за окръжен прокурор.

Неизвестният, поне за медиите, Станислав Стоилов обаче не е единственият, който навързва името на прокурора с престъпни структури. Серийният убиец Станислав Ангелов-Сиси, който впрочем е обвинен и вкаран в затвора точно от Михайлов, прави интересни изявления в съдебната зала. През далечната 2009 г. Сиси казва, че Бисер Михайлов и тогавашният окръжен прокурор Пламен Найденов често играят карти с наркобоса, днес вече покойник, Райко Василев-Кръвта. Били особено близки и въртели общи схеми. Сиси твърди още, че го карали да свидетелства срещу Тодор Неофитов-Ханс и Николай Кръстев-Шатката. Разбира се, прокурорите отричат тези твърдения и ги наричат абсурдни. Самият Станислав Ангелов-Сиси е в затвора с 30-годишна присъда за убийствата на 4 души. До 2005 г. серийният убиец е част от групировката на Райко Кръвта.

Любопитно е, че само година след тези обвинения, през 2010 г., Бисер Михайлов е арестуван заедно с брат си Васил заради лихварство. Двамата, твърди тогава МВР, давали кредити срещу лихви и тормозили длъжниците си. Бившите им приятели Ирина и Калин Лекови се оплакали, че ги заплашили с киселина и с отвличане на децата им. Ни минава много време и поради липсата на доказателства разследването срещу Михайлов е прекратено. Нещо повече, той е възстановен на поста си през 2013 г. от Висшия съдебен съвет. Според източник на „Уикенд”, лихварската дейност на Бисер Михайлов продължава и до днес, но тя вече се извършва не пряко от него, а от двама посредници.

Да уточним също, че магистратът е бил агент на ДС. Според данните, изнесени от Комисията по досиетата, Бисер Йорданов Михайлов е вербуван през ноември 1987 г. Подвизавал се е в III и IV управление на ДС като секретен сътрудник Иванов.

При такава богата биография, нищо чудно и сега ВСС да преосмисли оставката му и да го възстанови поне като зам.-окръжен прокурор. Ще има ли изненадани, ако не се съберат достатъчно доказателства и срещу побойника Васил Михайлов? И той продължава да малтретира Перник и да се прочува с подвизите си?

Статията Скандалният прокурор Бисер Михайлов играел карти с Райко Кръвта е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button