Микроблейдинг
Русия

Скот Ритър: Най-добрата реч, която никога не съм произнасял

/NovinarBG.com/ „Някога бях покварен от омразата, която идва от страха, породен от невежеството.“ Авторът предлага текст на реч, която е написал, но няма да произнесе на антивоенния митинг във Вашингтон на 19 февруари.

Забележка: Щях да говоря на митинга Rage against the War Machine , насрочен за 19 февруари в Мемориала на Линкълн във Вашингтон, окръг Колумбия По лични причини вече няма да говоря.

Пожелавам на всички участници и присъстващи на този митинг да имат много успешно събитие и се надявам, че то може да послужи като начало на нещо още по-голямо в бъдеще.

Това е речта, която смятах да произнеса на митинга. Мисля, че щеше да направи събитието гордо. [Ритър е поканен, след това е отменен и след това е поканен отново след натиск, преди да откаже да участва.]

Благодаря ви много, че ми позволихте да се обърна към вас днес.

Говоря ви от стъпалата на Мемориала на Линкълн, историческо място, изпълнено с гравитация, достойна за задачата, която сме си поставили в този момент от нашата колективна история: да се изправим – не, да бушуваме – срещу военна машина, която изопачи самото определение за това какво означава да си американец.

Мемориалът на Линкълн, Вашингтон, окръг Колумбия

Ние стоим тук днес в самата връзка на тази военна машина. От дясната ни страна, точно над река Потомак, се намира Пентагонът, структура, построена във време, когато Америка призова своята колективна мощ, за да победи бича на нацистка Германия и имперска Япония, но която оттогава се е превърнала в самия символ на злото сам по себе си, развъдник на оръжия и планове, които се използват от другите партньори, в това, което стана известно като военно-промишлен комплекс, за разпространение на злоупотреби около свят, който някога сме защитавали, но сега поробваме чрез процес на постоянен конфликт, използван за поддържат американската военна машина.

И кои са тези други партньори? Пред нас, покрай паметника на нашия баща-основател Джордж Вашингтон, стои Капитолия на Съединените щати, където народните представители финансират, в голяма тайна, подлите схеми, готвени в недрата на Пентагона.

А отляво стои Белият дом, седалището на изпълнителната власт, където личности, на които даваме изключителна власт, предават доверието на онези, които са ги поставили там, като замислят и прилагат политики, предназначени да продължат военните усилия на Пентагона.

Това е самата връзка на злото, една нечестива троица на терористична лудост, за която преди около 61 години Дуайт Д. Айзенхауер, американски воин, превърнал се в политически лидер, предупреди американския народ, предупреждавайки, че „в правителствените съвети трябва да пазим срещу придобиването на неоправдано влияние, независимо дали е търсено или не, от военно-промишления комплекс. Потенциалът за катастрофално нарастване на неуместната власт съществува и ще продължи да съществува.

В историята на Съединените щати, станала след тази реч, няма по-истински думи, изречени от американски президент и по-голяма мъдрост не е била пренебрегната от онези, на които Айзенхауер е поверил това послание – ние, хората на Съединените щати.

Ние стоим тук днес, за да обявим на тази ужасна троица, този военно-промишлен комплекс, тази военна машина, че ви чуваме сега, президент Айзенхауер – чуваме ви и ще действаме според вашето предупреждение, за да доведем тази връзка от неамерикански заговор до край.

От всички оръжия, произведени от военно-промишления комплекс, от всички зли схеми, излюпени в умовете на така наречените експерти по национална сигурност – повечето от които не са избрани от и неизвестни на нас, американския народ – нито едно не мирише на лудост повече от ядрени оръжия.

„Сега се превърнах в Смъртта, разрушителят на светове“, каза бащата на американската атомна бомба Робърт Опенхаймер по време на първия американски ядрен опит.

Разрушител на светове.

Това е вечно присъстващата реалност, в която всички ние живеем днес – че от тази връзка на злото, която наричаме военно-промишлен комплекс, идват оръжията, необходими, за да пренесат думите на индуисткия свещен текст, цитиран от Опенхаймер – Бхагавад Гита – към живот и по този начин предизвиква нашата колективна смърт.

Повечето американци, включително много от вас, които сте се събрали тук днес, живеят в блажено неведение за това колко близо е светът до унищожаване от потомството на Опенхаймер.

На 26 септември 1983 г. съветски офицер, подполковник Петров, беше дежурен в ядрена станция за ранно предупреждение, когато системата съобщи, че пет ядрени ракети са изстреляни от Съединените щати. Полковник Петров пренебрегна протокола, изискващ от него да докладва това откриване като фактическо изстрелване, действие, което би предизвикало съветски отговор, и по този начин спечели ценно време за идентифициране на грешката и предотвратяване на ядрена война.

[Свързани:  Близък разговор в деня на Страшния съд ]

През ноември 1983 г. Съединените щати и НАТО проведоха командно-щабно учение с кодово име „Able Archer 83“, което тества процедурите за контрол на изстрелването за изстрелване на ядрени оръжия на НАТО срещу цели на Съветския съюз и Варшавския договор. Съветите, вярвайки, че това учение е прикритие за първи удар, поставиха ядрените си сили в повишена готовност. По-късно ЦРУ прецени, че учението Able Archer 83 е довело САЩ и СССР по-близо до ядрен конфликт, отколкото когато и да било след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

А на 25 януари 1995 г. Съветите откриха изстрелването на норвежка атмосферна тестова ракета, която имитира следата на американска подводница Nay Trident, изстреляна от ядрено оръжие. Опасявайки се от ядрена атака на голяма надморска височина, която може да заслепи руския радар, руските ядрени сили преминаха в повишена готовност и „ядреното куфарче“ беше доставено на руския президент Борис Елцин, който трябваше да вземе решение за части от секундата дали да изстреля ответна ядрена атака удар срещу Съединените щати.

Тези три инцидента подчертават острието на бръснача, по което всички вървим всеки ден, когато става въпрос за живот в свят, в който съществуват ядрени оръжия. Една грешка, една грешка или преценка и Бхагавад Гита става реалност.

Бяхме спасени от неизбежността на нашата колективна смърт чрез едно и само едно нещо – контрол на оръжията. Разполагането в Европа от САЩ и Съветския съюз на ядрени ракети със среден обсег през 80-те години само увеличи възможността за грешка или недоразумение, което може да предизвика ядрен конфликт.

Фактът, че тези оръжия можеха да достигнат съответната цел за пет минути или по-малко, след като бяха изстреляни, означаваше, че 30-40-минутният буфер от време, който съществуваше по отношение на използването на стратегически ядрени сили, вече не беше там.

Казано по-категорично, ако не беше прилагането на договора за междинните ядрени сили през 1988 г., който елиминира тези нови и опасни оръжия, инцидентът с атмосферна ракета от 25 януари 1995 г. повече от вероятно би довел до обща ядрена война, просто за факта, че Борис Елцин щеше да бъде лишен от лукса на времето да реши да не изстрелва своите ракети.

Всеки, който стои тук днес, трябва да се замисли върху това изявление и да каже тиха дума на благодарност към онези мъже и жени, както американски, така и съветски, които направиха договора за междинните ядрени сили реалност и по този начин буквално спасиха света от ядрено унищожение.

Скот Ритър ще обсъди тази реч и ще отговори на въпроси на публиката в епизод 44 на Ask the Inspector .Контролът върху въоръженията обаче вече не е част от американско-руския диалог. Американската военна машина е заговорничила да очерни идеята за взаимно изгодно разоръжаване в съзнанието на американската общественост, вместо това се опитва да използва контрола върху въоръженията като механизъм за постигане на едностранно стратегическо предимство.

Когато един договор за контрол на въоръженията стане неудобен за целта на американското глобално господство, тогава военната машина просто се отказва. Рекордът на Америка в това отношение е проклет – договорът за противобалистични ракети, договорът за междинните ядрени сили, договорът за открито небе – всички захвърлени в кофата за боклук на историята с цел търсене на едностранно предимство за американската военна машина.

В свят без контрол върху въоръженията отново ще се сблъскаме с подновена надпревара във въоръжаването, където всяка страна разработва оръжия, които не защитават нищо, като същевременно заплашват всичко. Без контрол върху въоръженията ще се върнем във време, в което животът на ръба на бездната на предстоящото ядрено унищожение беше норма, а не изключение.

Военната машина позволи принципната позиция на мирно съвместно съществуване, регулирана от взаимноизгодни договори, управлявани от изпитаната във времето максима на доверие, но проверявай, да бъде заменена от нова позиция, дефинирана от военна машина, която използва ядрените оръжия, и милиарди долари струва поддържането му годишно, като средство за купуване на политици за сметка на населението, което нашето правителство се е заклело да защитава.

Това е окончателната корупция на военно-промишления комплекс – превръщането му във военно-промишлен-конгресен комплекс, където ние, хората, сме изключени от всяко съображение, независимо дали е финансиране или последствия.

Ключът към поддържането на този по своята същност неамерикански механизъм е способността на военно-промишления комплекс на Конгреса – военната машина – да генерира страх сред американския народ, произтичащ от невежеството на истинското естество на заплахата или заплахите, предназначени за тези ядрени оръжия на адрес.

В случая на американо-руските отношения този страх се поражда от системна русофобия, наложена на американската общественост от военна машина и нейните послушни слуги в основните медии. Оставен на произвола на произвола, сговорът между правителството и медиите само ще засили още повече основания на невежеството страх чрез процес на дехуманизиране на Русия и руския народ в очите на американската общественост, докато не станем десенсибилизирани към лъжите и изкривяванията, приемайки по номинална стойност всичко негативно казано за Русия.

Именно тук, в такава ситуация, можем да се обърнем към писанието, Йоан 8:32, за някои напътствия:  „Тогава ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.“   

Но каква истина? Истината, казана от правителството? Както се разпространява от основните медии? Това не е истина, а по-скоро бодигард от лъжи, конструиран от името на военна машина, която иска всеки американец да приеме без съмнение легитимността на оръжията, чиято единствена известна полза е унищожаването на цялото човечество.

Преди около 60 години, точно на тези стъпала, точно на това място, човек на мира изнесе реч, която завладя въображението на нацията и света, като прониза в колективните ни сърца и умове думите: „Имам една мечта.“

Историческото обръщение на д-р Мартин Лутър Кинг се сблъска с мръсната история на робството на Америка и с нечовечността и несправедливостта на расовата сегрегация. В него той мечтае, „че един ден тази нация ще се надигне и ще изживее истинското значение на своето верую: ние считаме тези истини за очевидни, че всички хора са създадени равни“.

Всички хора са създадени равни.

Тези думи резонират в контекста на отчаяната вътрешна борба на Америка с наследството на робството и расовата несправедливост.

Но тези думи се прилагат еднакво, особено когато се вземат в контекста, че всички сме Божии деца, черни, бели, богати, бедни.

Американски.

Руски.

Виждате ли, аз също имам мечта.

Че публиката, събрала се тук днес, може да намери начин да преодолее страховете, основани на невежеството, породени от болестта русофобия, да отвори умовете и сърцата си, за да приемем руския народ като събратя, заслужаващи същото състрадание и внимание като нашите събратя Американците – както цялото човечество.

И аз имам мечта.

Че ние, хората на Съединените американски щати, можем да се обединим в обща кауза с руския народ, за да изградим мостове на мира, които улесняват обмена на идеи, отворени умове, затворени от изпълнената с омраза реторика на русофобията, която се разпространява от военната машина и неговите съюзници, и да позволим на любовта, която имаме към себе си, да се прояви в любов и уважение към нашите ближни.

Особено тези, които живеят в Русия.

Третият закон на Нютон, че всяко действие има равна и противоположна реакция, се прилага за човешкото състояние в същата степен, както и за физическия свят.

Обичай ближния си като себе си е приложимо за цялото човечество.

И аз имам мечта.

Че чрез преодоляване на омразата, генерирана от системната русофобия, можем да работим с нашите събратя в Русия, за да създадем общности на състрадание, които, когато са обединени, правят свят, пълен с ядрени оръжия, нежелан и политики, изградени на принципите на взаимноизгоден контрол върху оръжията, второ природа.

И аз имам мечта.

Че един ден, независимо дали по червените хълмове на Грузия или черната почва на Кубан, синовете и дъщерите на мъжете и жените, които днес управляват руските и американските ядрени арсенали, ще могат да седнат, цитирайки д-р Кинг долу заедно на масата на братството.”

Това не е невъзможна мечта.

Преживял съм го. Някога бях покварен от омразата, която идва от страха, генериран от невежеството относно реалността на онези, които бях обучен да убивам.

Но след това се впуснах в забележително пътешествие на открития, улеснено от прилагането на същия договор за междинни ядрени сили, който в крайна сметка спаси човечеството от ядрено унищожение, където опознах руския народ не като враг, а като приятел. Не като противник, а като колега.

Като хора, способни на същите емоции като мен, пропити със същото човешко желание да изградят по-добър свят за себе си и своите близки, свят, свободен от тиранията на ядрените оръжия.

[Свързани:  СКОТ РИТЕР: Понякога човечеството се оправя ]

И аз имам мечта.

Че хората, събрани тук днес, ще се присъединят към мен в едно ново пътешествие на откривателство, което събаря стените на невежеството и страха, изградени от военната машина, стени, предназначени да ни разделят от нашите събратя човешки същества в Русия, и вместо това изгражда мостове, които ни свърже с онези, които сме били обусловени да мразим, но сега – в името на себе си, нашите деца и нашите внуци – трябва да се научим да обичаме.

Това няма да е лесно пътуване, но си заслужава.

Това е моето пътуване, твоето пътуване, нашето пътуване, където ще тръгнем, буквално, по по-рядко пътувания път.

И да, това ще бъде това, което ще направи всичко различно.

Ще ни отведе, както веднъж извика д-р Кинг от същите тези стъпала, до удивителните хълмове на Ню Хемпшир, могъщите планини на Ню Йорк, издигащите се Алегени на Пенсилвания, заснежените Скалисти планини на Колорадо, извитите склонове на Калифорния… до всеки хълм и къртичина на Мисисипи.

Това е американско пътуване – пътуване на американци, обединени в каузата за мир и справедливост и свят, свободен от тиранията на ядрените оръжия. Броят ни ще расте от две хиляди до двадесет хиляди, от двадесет хиляди до сто хиляди и от сто хиляди до милион или повече.

И кой знае? Може би през юни 2024 г., на годишнината от събирането на един милион души през 1982 г. в Сентръл парк в Ню Йорк, където те се събраха в полза на ядрено разоръжаване и край на надпреварата в ядрените оръжия, можем да се съберем и да изпратим подобно послание към бойната машина.

Един милион души или повече изискват правителството им да действа по начин, който запазва и защитава живота и бъдещето на всички американци – на цялото човечество.

Ралито от 1982 г. задвижи събития, които доведоха до прилагането на договора за междинните ядрени сили през 1987 г. – договор, който буквално спаси света от ядрено унищожение.

И аз имам мечта.

Че заедно можем да впрегнем същата енергия, същата визия, същата страст като тези, които са отишли преди нас и да създадем движение от хора, обединени в принципите на мира, което ще доведе до бъдещо споразумение за контрол на оръжията между Съединените щати и Русия, която ще запази нашето колективно бъдеще.

Ще има сили, които ще се опитат да ни разстроят, да ни разубедят – да ни унищожат.

Не можем да си позволим да бъдем сплашени.

Не трябва да влизаме нежно в тази хубава нощ, а вместо това да се ядосваме, ядосваме срещу умирането на светлината.

Да действаме, да действаме заедно срещу бойната машина.

Да действаме, за да можем заедно да вдъхнем живот на думите на президента Линкълн, изписани на мемориала зад мен:

„… да направим всичко, което може да постигне и цени справедлив и траен мир между нас и с всички нации.“

Нека се захващаме за работа.

Скот Ритър е бивш офицер от разузнаването на Корпуса на морската пехота на САЩ, който е служил в бившия Съветски съюз, прилагайки договори за контрол на оръжията, в Персийския залив по време на операция „Пустинна буря“ и в Ирак, наблюдавайки разоръжаването на ОМУ. Последната му книга е „Разоръжаване по време на перестройката“ , публикувана от „Кларити Прес“.

Тази статия е от Scott Ritter Extra

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button