Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОУ Нас

Скръбна вест. Внезапно почина едно от светилата на българската политика

Социологът, политолог и преподавател по политически науки доц. Антоний Гълъбов е починал внезапно на 58-годишна възраст във вторник.

Тъжната вест съобщи в социалните мрежи колегата му и бивш съветник на президента Георги Първанов по въпросите на политическите послания проф. Антоний Тодоров, предаде Дир.

„С тъга научих, че завчера е починал моят колега и адаш Антоний Гълъбов. Моля всички, които имат връзка с брат му или други негови близки, да се свържат с тях. Светла му памет!“, написа проф. Тодоров.

Доц. Антоний Найденов Гълъбов е роден в София на 30 януари 1964 година. През 1989 година завършва социология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е в Научноизследователския институт за младежта, а от 1991 г. – в Института по социология към БАН.

От 1998 г. е експерт в асоциация „Прозрачност без граници“, преподава в Нов български университет.

Тъжната вест съобщи главният експерт по „Спорт, демографски и етнически въпроси“ в Созопол Христо Бардуков: „Созопол и България осиротяха! Напусна ни един велик актьор, добър приятел и голям Човек!

Връзките и контактите, които имаше, винаги ги използваше в помощ на хората от града. Той беше влюбен в Созопол и в младите хора. Беше един посланик на щастието и доброто!“

Досьо Досев е починал след обостряне на язва след дълго боледуване. Поклонението пред актьора ще е в Созопол.

Досьо Досев е роден София на 12 април 1934 г., завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” през 1955 г. Играе в бургаския театър в славния период, когато Вили Цанков, Юлия Огнянова и Методи Андонов са режисьори между 1957 и 1961 г.

След 3 сезона и роли, които са завоевание в творческата му биография, напуска след разпадането на групата. Част е от състава на Народен театър за младежта София (1961 – 1965) и Театър „София“, на чиято сцена играе над 4 десетилетия.

Снимал се е в близо 70 филма. Сред тях са „Привързаният балон”, „Гибелта на Александър Велики”, „Мъже в командировка”, „Иван Кондарев”, „Масово чудо”, „Вик за помощ”, „Версенжеторикс”, „Пансион за кучета”, „Подгряване на вчерашния обед”, „Принцът и просякът”.

Носител е на наградата „Златен век – огърлие“ и грамота от 2019 година.

Самият Досев винаги е казвал, че се чувства повече гражданин на Созопол и Бургас, отколкото на София, напомня БНР.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков написа съболезнователен текст във Фейсбук:

„С огромна болка научих, че е починал големият български творец Досьо Досев.
Той имаше завидна актьорска съдба, защото винаги бе отговорен и ангажиран в изкуството, независимо дали ставаше дума за театър, кино или за малкия екран.

Родната ни култура днес повече от всякога се нуждае от хора като него, съчетали в себе си рицарска доблест, младежки дух и проницателен творчески поглед за истински важните неща в живота. Човек и добър приятел, когото всички възприемат много отдавна като доайен, заради мъдростта, с която ни даряваше.

Талант, за когото тепърва София и морето ще продължават да спорят, защото всеки желае да бъде в компанията на добрите и силните.
За едно съм сигурен – че Досьо Досев е бил истински щастлив, защото нищо в живота на човека не е такъв мощен извор на щастие, както творчеството. Дълбок поклон!“

Още новини

Back to top button