ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Слави е бесен след решение на НС: Плюят върху вас, боклукът вън!

Вие, уважаеми хора, които четете тези редове, сте свободни, имате щастието да живеете в условията на демокрация, в свободна страна, която е парламентарна република и можете да избирате как да живеете, какво да правите, свободно да решавате за себе си и за живота си и свободно да избирате.

Така започва последната публикация на лидерът на ИТН Слави Трифонов в профила му в социалната платформа „Фейсбук“. Ето какво още казва той:

„Да избирате хора, които да ви представляват. И днес, в българския Парламент, една голяма част от хората, които сте избрали да ви представляват, и по точно парламентарните групи на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС най-нагло се изплюха върху вашето право да решавате.

Знам, че звучи много емоционално това, което казвам, но въпросните депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС отказаха да приемат Закона за референдумите, с което отказаха да ви дадат възможността да решавате.

Тоест, тези хора се смятат за богоизбрани, използват ви само на парламентарни избори и след това задоволяват, основно своите, потребности като ви пренебрегват, унижават, не се съобразяват с вас и, образно казано, ви се подиграват в очите. Това е чудовищно и абсолютно неприемливо.

С моите колеги сме правили референдум, един от малкото в модерната ни история. На него гласуваха общо 3 488 558 и това е абсолютно доказателство, че вие, уважаеми български граждани, искате да бъдете питани.

Но не така мислят голяма част от българските депутати. Това е такъв срам. Направо нямам думи. А това много рядко ми се случва. Дали всеки народ си заслужава управниците? Сигурно е така.

Но аз лично, мисля че ние не заслужаваме такива управници. Ние заслужаваме хора, които не ограничават нашите права, а напротив, подкрепят ни и се грижат ние да бъдем свободни и уважавани.

Сега и да ви казвам, помислете си другия път като гласувате, няма смисъл, защото първо трябва да изчистим този боклук, който се е събрал в този Парламент. И забележете, не го казвам като метафора, а съм директен.“

припомня, че парламентът не прие промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Той бе внесен от ПГ на „Възраждане“ и целеше разширяване на възможностите за провеждане на допитвания до народа.

Законопроектът бе отхвърлен с 67 гласа „за“,  20 „против“ и 100 „въздържал се“. 

Част от предложенията на третата политическа сила бяха за намаляване на броя депутатски гласове, с които може да бъде иницииран референдум. От „Възраждане“ предлагаха всяка парламентарна група да може да инциира такъв, а не както сега да са необходими гласовете на най-малко от 1/5 от народните представители. 

По отношение на броя подписи за разглеждането на референдум от „Възраждане“ предлагаха да бъде намален броят от 200 000 на 50 000, когато той трябва да бъде разгледан от Народното събрание. А по отношение на допитванията, които не изискват разглеждането от парламента, от 400 000 на 100 000 – или с 1/4. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

От „Възраждане“ предлагаха още да бъдат ревизирани сроковете за повторно иницииране на народорешението, като той да стане на седем дни, а не да е незабавно, както и за конкретно определяне на сроковете по процедурата за внасяне на предложение за референдум – от един месец на четиринадесет дни.

В законопроекта на третата политическа сила се предвиждаше още и да бъде засилено участието на гражданите в местната власт, така че да се увеличи местното самоуправление.

Още новини

Back to top button