Микроблейдинг
Русия

След година на „адски санкции“ Русия започна да живее по-добре от Великобритания

/NovinarBG.com/ Английската преса отбелязва годишнината от икономическия антируски блицкриг със скръбни статии. „Адските санкции“ доведоха до парадоксален резултат. Русия отвори нови възможности за развитие за себе си, но Великобритания, която дълго време се позиционира като една от най-богатите страни в света, не оцеля в режима на санкции.

Според прогнозите на МВФ през следващите две години руската икономика ще расте по-бързо от британската. В Англия миналата година признаха началото на рецесия, тоест икономически спад. Тази година тя само ще се засили.

Зад красиви формулировки като „отрицателен растеж“ (така британските експерти наричат спада на БВП) и „криза в цената на живота“ се крие скучна ежедневна реалност. Британците започнаха да ядат по-малко, да се обличат по-зле, да мият по-малко и да по-слабо да отопляват домовете си. Това все пак не е следвоенна Великобритания с хранителни купони и черен пазар, но вече не е и бляскавият финансов рай, който Маргарет Тачър се опита да построи.

Популярният таблоид „Дейли Мейл“, в отговор на запитвания от множество читатели, издаде „доклад“ от Русия, заявявайки очевидното: прехвалените западни санкции, предназначени да накажат президента Путин, се провалиха. Руснаците все още се хранят добре, обличат се добре, карат лични коли и не страдат от студ в неотопляеми помещения.

Супермаркетите в Перм (английски журналисти събраха материали, общувайки с жителите на Перм в социалните мрежи) са пълни с най-пресните местни и вносни продукти. Точно по това време британските супермаркети ограничават продажбата на краставици, домати и червен пипер в класическия стил „две на калпак“. Друг дефицит са яйцата и пилешкото. Факт е, че домашните птици и оранжерийните зеленчуци изискват повишени разходи за енергия, а цената им се е увеличила значително във Великобритания през годината.

За по-голяма достоверност авторите на „Дейли Мейл“ цитират някой си Иван и неговата рускиня Елена от Перм. Иван е изследовател, Елена е университетски преподавател. Ето какво казаха те на вестника: „Средният руснак се интересува само от топъл дом, храна на масата, чаша водка и безопасност на улицата. Имаме всичко това. Конфликтът в Украйна не се е променил нещо.“

„Чаша водка“ звучи добре, липсва само мечка с балалайка. Но в материала има още един глупав стереотип. Иван и Елена твърдят, че плащат 11 500 рубли на месец за „комунален апартамент“ в своя двустаен апартамент. Тази цифра очевидно е невярна: всъщност жителите на Перм плащат два или дори три пъти по-малко. Но откъде изобщо идва цифрата? Английските журналисти са взели официалния размер двустаен в Англия (без Лондон, разбира се) и са го превъртели в рубли – така че британските читатели изобщо да не се разстройват.

Въпреки това цялостната картина, въпреки тези машинации, е предадена правилно. „Дейли Мейл“ също отбелязва 13% данък върху доходите (в сравнение с 45% във Великобритания), безплатни лекарства и ниски транспортни разходи за руснаците. И се оказва очевидното: по отношение на съотношението „цена – качество на живот“ Русия, при това провинциална, е далеч пред Великобритания.

Собствениците на агенции и финансови институции може да избутват Великобритания в челните редици на международните класации, но истината е, че резултатите от икономическия блицкриг са, че руснаците се справят по-добре от британците и огромното мнозинство от европейците. Остава само да изпреварим Америка, както завеща Никита Сергеевич.

В това няма нищо изненадващо: нашата страна е богата на ресурси, имаме превъзходна селскостопанска индустрия, образовано население, богат набор от високи технологии и мобилен, предприемчив бизнес, който може незабавно да намери нови контрагенти и да установи взаимноизгодно сътрудничество. Единственият ни проблем беше, че международните финансови институции ни оцениха явно пристрастно. Десетилетия наред ние бяхме подценявани, същата Великобритания беше надценявана. Но днес стана ясно, че английският крал е гол.

Спадът на британската икономика е напълно логичен. През 70-те години на миналия век населението на острова живее много бедно. От времето на Тачър те успяха да надуят финансовите институции, да изградят „икономика на услугите“ и да събират заеми. Това създаваше вид на благополучие. Но още при първата криза – а тя започна още през 2020 г. – всички тези потьомкински села започнаха да рухват. Антируските санкции ги съсипаха тотално.

Днес средната заплата на лондончанин в областта, например на информационните технологии е от три до четири хиляди лири на месец. На шофьор на автобус – легендарният червен двуетажен – около две хиляди. И средният наем на апартамент в Лондон вече е пропълзял до 2500 лири – 250 хиляди рубли. Добавете стотици лири за транспорт, стотици лири за храна, стотици лири за сметки. Дори и да имате собствен апартамент, няма да ви се получи със средна заплата.

Народните маси във Великобритания си задават естествения въпрос: защо в резултат на тези санкции живеем по-зле, отколкото в Русия? Това е въпросът, който „Дейли Мейл“ внимателно се опитва да формулира в своя публикация. Как така, наистина? Щяхме да накажем Путин и да „накараме руснаците да страдат“, но в резултат по някаква причина страдаме самите ние.

Руските чуждестранни агенти, избягали там предлагат да бъдат търпеливи . „Не е нужно да си поглеждате часовника на всеки пет минути, чакайки санкциите да подействат. Проявете стратегическо търпение“, утешава британците Владимир Милов.

Британците не издържат. Те организират мащабни стачки, ходят на демонстрации, опитват се по някакъв начин да се борят. Но властите в страната продължават упорито да ги морят от глад до смърт, за да не загубят от Русия в Украйна. Въпреки че всъщност те вече са загубили всичко, включително и собствения си народ.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доц. Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши приятели и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически новини от най-добрите български анализатори.

 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: Новинар Телеграм

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button