Русия

След Херсон ВСУ се опитват да проникнат към Мелитопол и Бердянск

/NovinarBG.com/ За Въоръжените сили на Украйна би било по-ефективно да предприемат мащабна атака не срещу Херсон, а срещу Мелитопол. Това мнение изрази украинският военен експерт полковник от оставка Олег Жданов.

Той обясни, че в това селище има транспортен възел и опора на цялата отбранителна линия, изградена от руските войски, както на десния, така и на левия бряг.

„Ако Мелитопол падне, Каховка ще бъде в оперативно обкръжение заедно с Енергодар. И Русия ще бъде принудена или да напусне оттам, или да загине обкръжена под огъня на нашите въоръжени сили “, обясни Жданов.

Според него Каховка е важна не само като комуникация между двата бряга на Днепър. Но Мелитопол все още е ключът към селищата „от провлака до Запорожие“.

Междувременно член на главния съвет на администрацията на Запорожка област Владимир Рогов в ефира на радиостанция „Комсомолская правда“ заяви, че киевските власти могат да прехвърлят около 40 000 военни от Херсонска посока в други.

„Ако говорим за Херсонското направление, противникът разполага с около 40 хиляди души, които може да прехвърли в една или друга посока.

Приоритет е Запорожие, защото мечтата на Зеленски – да пререже фронта, нашата групировка и да отидеъм Бердянск – е озвучена неведнъж. Така че мисля, че те ще се опитат да се движат в тази посока“, каза той.

В същото време изпълняващият длъжността губернатор на региона Евгений Балицки твърди, че границите на региона са надеждно защитени, няма планове за евакуация на населението, тъй като няма причини за това.

„Необоснованите слухове, разпространявани от вражеската пропаганда, умишлено опитващи се да посеят паника и да дестабилизират ситуацията, не са нищо друго освен агония и прикриване на истинското състояние на нещата от ръководството на Киев“, написа той в своя канал в Telegram.

Областният управител също призова жителите на района да запазят спокойствие.

Възможно ли е да запазите спокойствие в такава ситуация? И къде наистина си струва да се страхувате от вражески пробив?

„Неведнъж съм казвал, включително и в коментари към вашето издание, че запорожското направление е приоритетно за атаката на Въоръжените сили на Украйна“, отбелязва военнополитическият експерт Владимир Сапунов.

– Удар от страната на Василевка или Пологов, за да съкратят нашата групировка и да стигнат до Азовско море, в случай на успешна операция, това ще бъде окончателното бедствие за руската армия.

„СП“: – Жданов отбелязва, че ако Мелитопол падне, Каховка ще бъде в оперативно обкръжение заедно с Енергодар и Русия ще бъде принудена или да напусне оттам, или да умре обкръжена. Така ли е? Наистина ли групировката ще бъде прекъсната? И тя ще трябва да се оттегли в Крим?

– Това е вярно. Ако въоръжените сили на Украйна успеят да форсират Днепър в района на Дудчани, обкръжението на групировката в Енергодар ще бъде по линията Василевка-Мелитопол-Дудчани. Врагът има такива възможности.

Но можете и без него, ако ударът от Василевка над Мелитопол е успешен. Обкръжението може да бъде по-широко – с превземането на Нова Каховка. Следователно отбраната в Мелитопол е изградена по съответния начин. Това го разбира и нашето Министерство на отбраната.

„СП“: – Ако въоръжените сили на Украйна успеят да превземат Мелитопол, означава ли това началото на края на присъствието ни в Запорожка и Херсонска област? Или е по-целесъобразно да ударят Бердянск?

– И двата варианта за удар – от страната на Василевка към Мелитопол и от страната на Пологи към Бердянск – имат своите полюси и минуси. От гледна точка на възможността за обкръжаване на нашата групировка в района на Херсон и Запорожие, ударът към Мелитопол изглежда за предпочитане и по-лесен.

Но удар към Бердянск (също свързан с превземането на Токмак) веднага ще създаде заплаха както за Мариупол, така и за южния фланг на ДНР като цяло и дори за Краснодарския край. Такъв план би бил по-мащабен, но и изпълнен с по-големи рискове.

Както показва опитът от тази специална операция, въоръжените сили на Украйна извършват опити за нанасяне на удари едновременно в няколко направления, с помощта на ДРГ и малки механизирани групи, усещайки слабости в отбраната. Така че генералният щаб на противника ще вземе окончателно решение едва след това.

Също така е важно дали нашата Кинбурнска коса ще бъде предадена или не. Ако е така, тогава Мелитополското направление очевидно ще бъде приоритетно.

„СП“: – А какво ще кажете за ЯЕЦ? Ще се опитат ли да го заловят? Или вече не е приоритет?

— Това, разбира се, е по-локална операция, по-важна от медийна гледна точка. Ще бъде много трудно да го превземете с помощта на десант. Може би режимът в Киев ще бъде по-склонен да очаква „жест на добра воля“ и „да създаде демилитаризирана зона“ около нея.

„СП“: – Трябва ли да форсират Днепър? Или могат да дойдат по суша от север? И ще им бъде ли по-лесно да го принудят в района на същия Дудчани, отколкото в Херсон?

– Дудчани е много по-близо до Мелитопол от Херсон, следователно, за да обградите групировката в Енергодар и Нова Каховка по време на превземането на Мелитопол, е по-удобно да форсирате там.

Те могат да атакуват и от левия бряг. Във всеки случай това е или през Василевка, или през Пологи. Чрез Орехов – и след това така.

„СП“: – Според Владимир Рогов, Киев може да хвърли до 40 хиляди военни от посока Херсон. Може ли наистина? Има ли с какво да подсилим в това направление?

– Да може би. В Херсон, на десния бряг на Днепър, няма нужда да се поддържа такава мащабна групировка. В крайна сметка нашите едва ли ще форсират Днепър, за да върнат Херсон.

Следователно политическото решение за напускане на Херсон сериозно усложнява защитата на Запорожка област. Руските войски, разбира се, също ще бъдат прехвърлени там, но не в такива количества.

„СП“: – Какво, според вас, можем да направим сега, за да не получим пробиви в Запорожка област? Как да засилим защитата? Балицки декларира сигурността на границите на Запорожка област. Ще получим ли неочакван пробив?

– Очевидно е, че проблемът с малочислената руска армия е в запорожското направление. В крайна сметка там помагат и подразделения на НМ на ДНР – от първите дни на операцията. Ще трябва да подсилим мобилизираните, разбира се.

Определено няма да получим нещо неочаквано, ударите и по Мелитопол, и по Бердянск отдавна са разчетени. Повтарям – колапсът на запорожката посока ще доведе до разпадане на целия фронт. Предаването на Херсон доведе до значителни военни затруднения, но беше по-скоро политически и медиен удар за Русия.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button