Криминални Новини

След катастрофата с военния камион: Питат бежанците те ли обърнаха машината

Двама афганистански бежанци загинаха, а други двадесет бяха ранени при тежка катастрофа близо до българско-турската граница. Около 15 часа на 5 април военен камион, транспортиращ 35 мигранти, се обърна при движение по черен път и падна в река Велека.

Двама от бежанците са издъхнали на място от травми, несъвместими с живота, съобщиха медици. Трети афганистанец е тежко ранен и е настанен в реанимацията на бургаската болница с опасна черепно-мозъчна травма и контузия на гръбначния стълб. Сред останалите бежанци други двадесет са получили повърхностни и леки наранявания. След като им бе оказана медицинска помощ, те са настанени в специализирания временен център за мигранти край Бургас. При катастрофата пострадаха и двама от униформените, както и шофьорът на камиона. За щастие състоянието им е стабилно и опасност за живота и здравето им няма.

Военната прокуратура образува досъдебно производство и усилено работи по случая с тежката катастрофа, отнела живота на двама афганистанци. Военното следствие търси причините, довели до пътния инцидент. Официалната информация е повече от оскъдна, а всякакви подробности по случая се пазят в тайна. От разследването не са обявили дори и точното място на катастрофата. Известно е, че камионът се е движел по черни пътища в района между село Граматиково и Малко Търново по поречието на река Велека.

С него са били превозвани общо 35 мигранти, незаконно прекосили границата и навлезли на българска територия. Малко по-рано същият ден патрулиращи военни от Българската армия и екип на Гранична полиция са задържали при съвместна акция внушителната група от млади мъже. Униформените са ги спипали, докато почиват от прехода на поляна близо до границата с Турция, край странджанското село Граматиково. Групата е била задържана и качена във военен камион, който поел към Малко Търново. Минути по-късно зилът се преобърнал край пътя и полетял към коритото на Велека. „По всяка вероятност причината за катастрофата е свързана с изключително лошите пътни условия в планината. Камионът е пътувал по четвъртокласен черен път, преминаващ по насечен и много неравен планински терен. Пътят в района на местопроизшествието е осеян с огромни ями и кратери. Вероятно неравностите по трасето са преобърнали превозното средство“, коментираха запознати със случая.

Зад волана на камиона е седял 24-годишен военнослужещ от бургаския батальон. До него в кабината е седял 43-годишен негов колега. Двамата са тествани незабавно с дрегер и пробите им за алкохол са отрицателни.

От Военната прокуратура в Сливен съобщиха, че се работи по три основни версии за катастрофата. „Първо трябва да установим дали шофьорът на камиона има вина. Второ – ще се изясни и дали има техническа неизправност на автомобила. Експерти ще го огледат. Третата възможна причина, за която към момента нямаме данни, е агресивно поведение от страна на задържаните мигранти. Може да са направили опит да избягат, да скачат от автомобила и така да са отклонили вниманието на шофьора. Това също ще бъде установено“, съобщи окръжният прокурор от Военна прокуратура – Сливен, полковник Христо Тинев.

На местопроизшествието е извършен допълнителен оглед, предстои назначаване на технически експертизи, които ще установят дали камионът е бил изправен и в годно техническо състояние. В момента текат и разпити на свидетели. Показания се вземат както от граничните полицаи и военните, присъствали на инцидента, така и от мигрантите. Всички заловени афганистанци ще бъдат разпитани с преводач, за да се съберат всички възможни доказателства за причините, довели до катастрофата и загиналите. Ще бъде направена и аутопсия на двамата чужденци, за да се установи точната причина за смъртта, казаха от военната прокуратура.

От бургаската болница съобщиха, че ранените са били транспортирани с няколко линейки до здравното заведение. „На 5 април след обяд при нас постъпиха 11 пациенти, пострадали при ПТП. Те бяха контактни и адекватни, в задоволително състояние. Основно бяха получили травми на главата и крайниците. Военнослужещите, които са пострадали, са двама. Те са с травма на глава, гръден кош и крайници и са приети за стационарно лечение. Състоянието им е стабилно“, каза зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров пред медиите. Други шестима са били откарани в МБАЛ „Сърце и мозък“.

Още новини

Back to top button