Русия

След падането на Бахмут – или Украйна в очакване на ново чудодейно оръжие

/NovinarBG.com/ Пролетното „контранастъпление“ на въоръжените сили на Украйна не се случи, до края на последния пролетен месец остават няколко часа.

Освен това пролетта на 2023 г. завърши с падането на поредната крепост – Бахмутската. Това е сериозен имиджов удар както за Киев, така и за неговите съюзници – безпрецедентни суми за доставка на оръжие, усилия за обучение на въоръжените сили на Украйна, доставка на западни оръжия, санкции, увеличено производство на боеприпаси, информационна война – всичко това трябва уж води до увеличаване на военния потенциал на Украйна, но в същото време тя продължава да губи територия.

На този фон Украйна и Западът променят начина си на действие – украинска диверсионно-разузнавателна група нахлу на територията на Белгородска област и извърши диверсионен набег, след което беше почти напълно унищожена. В същото време беше проведена агресивна и широкомащабна информационно-психологическа операция: монтиране на видеозапис на „победния“ рейд в Белгородска област, фалшификати за евакуацията и други фейкове за въздействие върху населението на региона и руския сегмент на социалните мрежи.

Едно от ключовите послания на Киев беше информацията, че актът на граничен терор е извършен от руски бунтовници. Тази формулировка беше използвана от западните медии, пропагандирана от украинските медии.

Легитимирането на „бунтовниците“ достигна до медиите във Вашингтон, така New York Times заяви, че някакъв „Легион „Свобода на Русия“ (признат за терористична организация, забранен в Руската федерация) и „Руски доброволчески корпус“ (РДК) са поели отговорност за нападението.

В същото време, позовавайки се на високопоставен украински служител, The New York Times заявява, че „украинската армия не е участвала в операцията в Белгородска област на 22 май“. Според длъжностното лице от Украйна, въоръжените сили на Украйна са подкрепили формированията, които са навлезли на територията на руския регион и са прикрили украинската граница в случай на контраатака от страна на Руската федерация.

Защо Киев се нуждаеше от толкова много медийна активност и пропаганда около това по същество самоубийствено нападение?

Западът, Вашингтон и Украйна имат нужда от „бунтовници“ в Русия. Това дава оправдание за доставките на оръжие за Украйна, оправдание за „екзистенциалната конфронтация с Русия“, въвеждането на информация сега не само за „руската опозиция“ (която се премести в западните страни след 24 февруари 2022 г.), но също и за някои „бунтовници“. Но в действителност и по същество това беше граничен терор, а малкото „бунтовници“ са сенки на надеждите на Киев.

Припомняме, че месец преди пробива на ДРГ, в интервю за американския вестник The Washington Post, временният командир на батальон Азов Богдан Кротевич обяви намерението на подразделението да играе важна роля в контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна като използват тактиката за превземане на малки руски градове.

Нека обърнем внимание на този факт, който свидетелства за работата на западните консултанти с Киев в противопоставянето му с Русия. Точно както почеркът на тези консултанти е разпознаваем в цветните революции в постсъветското пространство, той е разпознаваем и от терористичните акции на Басаев, Радуев, а сега и на така наречените „руски бунтовници“.

Обявеното „контранастъпление“ или не се състоя и се очаква, или вече е започнало. То вече може да стане „пролетно“ само ако се проведе в оставащите чаасове до края на май. Остава да погледнем версията на някои украински любители на разговорите – че отделни настъпателни действия и други операции са едно и също с „контранастъплението“ и следователно – изглежда, че продължава.

Така съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михаил Подоляк, очевидно от отчаяние и необходимост поне да каже нещо, твърди, че контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна вече е започнало преди няколко дни: „ контранастъплението продължава от няколко дни, тази война се простира на 1,5 хил. км по границата, но вече са започнали отделни операции“, каза той по Rai 1 в сряда.

В същото време в контекста на оръжейните доставки се посочва следното:

В края на април Зеленски потвърди, че Украйна няма да чака доставката на изтребители F-16 от западните страни и ще започне контранастъпление без тях.

Джо Байдън каза на срещата на върха на Г-7 в Хирошима: „ Не очаквам F-16 да участват в сегашните условия. Представете си, че офанзивата ще започне утре. Или след седмица, две, 5, 7, 10. Изключително малко вероятно е тези самолети да успеят да участват в тази връзка. Но те ще бъдат активирани, ако Украйна постигне успех в краткосрочен план.

С една дума – Киев трябва да издържи предстоящия изпит, но не иска. И не може, защото не иска. От многобройните и мъгляви изказвания на западни военни експерти, предричащи „контранастъпление“, стана ясно само следното:

– през зимата Киев се подготвяше за контранастъпление и чакаше доставката на новите оръжия и обучените военни;

– през пролетта Киев чакаше да се оправи времето, защитаваше „крепостта Бахмут“ и скри командира Валери Залужни.

Резултатът е следният – контранастъпление в разбираем формат (пробив на линията на съприкосновение дълбоко в територията, завземане на плацдарм, консолидиране и защита на нови позиции) – изобщо не се получава. Причините са много, една от тях е невъзможността при сегашното ниво на техническото разузнаване да се събере група за неочакван удар в перспективното направление.

Но трябва да се направи нещо – западните донори изискват демонстративен успех, затова наблюдаваме засилване на диверсионната дейност, активността на украинските БПЛА, артилерийски и ракетни атаки по граничните райони и атаки по базата на Черноморския флот.

В същото време фактът, че Русия не може да бъде победена в сегашния формат на конфликта, става все по-очевиден за повечето политици и експерти. Но изводът от тази ситуация е парадоксален – ние ще продължаваме да въоръжаваме Украйна.

Но това заключение е парадоксално преди всичко за нас. Ала за всички онези, които отприщиха хибридната война срещу Русия и решиха да нарекат украинската криза „екзистенциална конфронтация с Русия“, това засега все още е догма. Но засега…

Доставките на изтребители F-16 не толкова ще отбележат ново ниво на военните способности на въоръжените сили на Украйна, колкото ще станат доказателство за нарастване на темповете или по-скоро за увеличаване на ескалацията.

И тук няма да помогнат словесните трикове от страна на министъра на ВВС на САЩ Франк Кендъл, който каза, че изтребителите-бомбардировачи F-16, след като бъдат доставени в Киев от Запада, ще бъдат базирани в Украйна: „Говорим за Украински самолети. Не за средствата на НАТО. <…> Ако те станат част от украинските ВВС, предполагам, че ще бъдат разположени в Украйна“, каза той в отговор на искане да изясни дали Западът обмисля варианта за базиране на тези самолети на територията на една от страните – членки на Северноатлантическия алианс и как тогава американската страна може да твърди, че няма пряка конфронтация с Русия.

Той разбира, че местоположението на F-16 е въпрос на casus belli. В същото време в момента е очевидна техническата и инфраструктурна неподготвеност на Украйна за базиране и обслужване на F-16. А това означава, че самолетите ще излитат от летищата на страните от НАТО (Полша, Румъния), а за да се легитимират като самолети на ВВС на Украйна ще кацат за малко на украинските летища, използвайки ги като площадки за „наскок“. Но тази схема е съвсем „съшита с бели конци“.

Вторият важен въпрос за самолетите е кой ще управлява F-16? Най-близката перспектива е определен брой обучени украински пилоти за супер минимален период: „На украинските пилоти ще им трябват до четири месеца, за да се научат как да работят с изтребителите F-16. Това заяви в петък представителят на командването на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат, позовавайки се на оценките на американските военни.

Това е поредната спекулация. По мнението на военни експерти, подготовката на вече подготвен пилот за работа с F-16 отнема поне година. Така че ще бъде дълга игра. Но също така означава, че F-16 може да се управляват от „западни доброволци“ – наемници и инструктори.

Освен това тържествено беше декларирано, че за пълното освобождаване на територията, Украйна се нуждае от 48 самолета F-16, се казва в съобщението на Министерството на отбраната на Украйна. Чакайте, ама някъде такова нещо вече се е случвало .., спомних си – И. Илф, Е. Петров. „Златният телец“:

Кажете ми, Шура, честно, колко пари ви трябват, за да сте щастлив? — попита Остап. Само че пресметнете всичко.

Сто рубли — отвърна Балаганов, със съжаление откъсвайки се от хляба и салама.

Не, не ме разбрахте. Не днес, а по принцип. За щастието. ясно? За да ви е добре на света.

Балаганов дълго мисли, усмихвайки се плахо, и накрая съобщи, че за пълно щастие му трябват шест хиляди и четиристотин рубли и че с тази сума ще му бъде много добре на света.“

Какво е точност на планирането? 48 самолета F-16. Предполагам, че има две причини за това. Първо, в Киев знаят колко самолета могат/ще им дадат. Второто е, че F-16 няма да се използва за въздушен бой, самолетът не е нов, ще работи извън зоната на ПВО като платформа за изстрелване на ракети с голям обсег.

Напоследък се заговори за „израелския модел на сигурност“. САЩ и западните съюзници обсъждат идеята за модел на сигурност за Украйна, подобен на този на Израел, пише вестник Wall Street Journal: в рамките на споразумението за сигурност за Украйна приоритет ще бъдат доставките на оръжие и напреднали технологии.

Разговорите за израелския модел на сигурност за пореден път потвърждават формиращото се разбиране за невъзможността да се победи Русия на бойното поле и в хибридна конфронтация. Но това не е замразяване на конфликта – всяко ново чудо-оръжие за Украйна ще се превръща във фетиш и нова надежда за „перемога“.

Тук се връщаме в Бахмут. Операцията продължи 224 дни, а падането на Бахмут има както историческо значение, така и много важно за разбирането не само на украинската криза, но и на конфронтацията между Русия и Запада. Бахмут е модел на конфронтация между Русия и Запада.

Русия превзема Артемовск дълго и упорито, с минимални възможни загуби. Градът е превзет – защото победата ще бъде наша. Украинската криза ще се развие по същия начин – Западът трябва да погледне внимателно тенденцията в контекста на текущите събития, за да разбере бъдещето.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button