Микроблейдинг
Русия

След руския газ на европейските енергетици им свършиха парите

/NovinarBG.com/ Първите студове сковаха локви и кал не само в Русия: свежата прохлада сутрин се промъкна в Европа и веднага заби с оглушителни резултати. Германският енергиен концерн „Юнипер“ съобщи на шведските си партньори, че постепенно прекратява програмите за изграждане на нови ядрени реактори. Това съобщи говорителят на компанията Джордж Оперман.

„Юнипер“ е добре познат в Русия. На първо място, поради факта, че в продължение на много години той е един от ключовите купувачи на руски газ и затова споменаването на това име във връзка с мощности за производство на ядрена енергия изглежда малко странно за повечето. Но това е само на пръв и повърхностен поглед.

Както знаете, търговията с въглеводороди, особено руски и особено по дългосрочни договори, където са предписани приятни (което ясно се вижда в настоящия период на борсова нестабилност) условия, като очаквани колебания на цените и други форсмажорни обстоятелства, е много печеливш бизнес. Следователно финансовото състояние на „Юнипер“ беше много стабилно. Дотолкова, че по едно време немските енергетици изкупиха почти целия ядрен клъстер в Швеция. Това, между другото, не предизвика оплаквания нито от Брюксел, нито от Антимонополния комитет. Също така е невъзможно да се намерят публикации, че частна чуждестранна компания може да използва изключителната си позиция като лост за влияние върху независима Швеция. Излишно е да казвам, истинско чудо.

В момента „Юнипер“ притежава контролен пакет акции в атомната електроцентрала „Оскаршам“, миноритарни дялове в атомните електроцентрали „Рингхалс“ и „Форсмарк“, а също така притежава най-старата шведска атомна електроцентрала „Барсебаксверкет“. Последната беше изведена от експлоатация в края на 90-те години и „Юнипер“ пое отговорността за демонтирането на конструкциите. Трябва да се каже, че германският оператор не бързаше особено и към днешна дата отчете само демонтаж на енергийно оборудване в първа и втора турбинни зали на атомната централа, тоест самата турбинна зала и т.нар. херметизацията все още е непокътната и е доста подходяща за решаване на определени задачи.

Енергийните и финансови урагани от 2022 г. не подминаха Швеция, където също имаше недостиг на генерация и повишаване на цената ѝ. Ето защо не е изненадващо, че само преди месец главният изпълнителен директор на „Барсебаксверкет Крафт“ дъщерно дружество на „Юипер“, се изпусна в едно от интервютата си: инфраструктурата на атомната електроцентрала няма да бъде унищожена. Освен това на нейна основа ще бъде създаден енергиен клъстер, където без съмнение ще бъде представено и ядрено производство. Просто казано, собствениците щяха да създадат нова атомна електроцентрала тук – поне с малки модулни реактори, веднага щом тази технология достигне индустриално ниво.

Трябва да отдадем почит на немските енергетици и способността им да правят дългосрочни прогнози. Факт е, че всички атомни електроцентрали в Швеция са на доста уважавана възраст и успешното „ремонтиране“ на най-старата станция „Барсебаксверкет“ би отворило невероятни перспективи. От една страна, осигурявайки тоталното господство на „Юнипер“ на шведския електроенергиен пазар, от друга, това наистина би ни позволило да говорим за намаляване на зависимостта на ЕС от руските енергийни доставки.

В момента в производствената система на шведската енергийна индустрия под строгото германско ръководство са: трети енергоблок на атомната електроцентрала „Оскаршам“ (пуснат през 1985 г.), третият и четвъртият реактор на атомната електроцентрала „Рингхалс“ (пуснат през 1981 и 1983 г.), както и три реактора на атомната електроцентрала „Форсмарк“ (включени в мрежата между 1980 и 1985 г.). В структурата на енергийния баланс първата централа заема ниша от седем, втората – 20, третата – 15 процента от производството на електроенергия. По прости изчисления ще получим около 40 процента от цялото национално поколение, тоест Швеция с право може да се нарече ядрена страна.

Естествено, при такива размери Стокхолм е изключително заинтересован от обновяване на своя реакторен парк, важността на което е особено очевидна при най-малкото прекъсване на работата му. Така например на 9 ноември възникна известна повреда в третия реактор на АЕЦ „Оскаршам“ , която доведе до загуба на 1400 мегавата мощност, а това от своя страна практически изключи от ток цяла южна Швеция, за която станцията е ключов доставчик. На този фон чудно ли е, че правителството на страната гледаше изключително благосклонно на плановете на „Юнипер“, като открито се надяваше не само да засили захранването си, но и реално да стане най-зелената страна в Европа.

Тук трябва да направите отклонение и да обясним една тънка точка.

Самият „Юнипер“ не е в състояние да построи реактор. Най-вероятно германците, имащи богат опит като оператори, са очаквали да действат като основен клиент и инвеститор в строителството, за щастие, припомняме, че доскоро финансовото им състояние го позволяваше. Според слуховете, които се разпространяват в специализираната среда от известно време, те планират да прехвърлят договора за изграждане на реактори на френската „Електрисит Дьо Франс“, която се позиционира като компания, способна да изпълни подобна поръчка. Доколко това е близо до реалността е тема за отделна дискусия, ние просто ще коригираме този факт, особено след като не говорихме за други възможни изпълнители.

Всичко вървеше идеално гладко до началото на СВО и доброволно-принудителното налагане на санкции срещу Русия от страна на Европа, а ядрената енергетика беше подложена на ограничителен натиск почти по-рано от индустрията за производство на въглеводороди. Доставките на руски тръбопроводен газ постоянно намаляват, в някакъв момент „Юнипер“ съобщи за пълно спиране на покупките. Вярно е, че много скоро беше оповестена информация за рекордните загуби на компанията, които възлизат на 40 милиарда долара, след което дори се разпространиха слухове за възможен фалит. Докато корпоративните финансисти преценяват дали компанията е в състояние да се разплати с кредиторите, централата съкращава разходите, доколкото е възможно. Известно е, че „Юнипер“, заедно с колеги от друга енергийна компания „ЕОН“, ще затворят част от офисите си за зимата, за да пестят електроенергия. По-конкретно поне половината от офисите в централата в Дюселдорф ще бъдат затворени, а в останалите помещения ще се поддържа температура от 14 градуса. Осветлението също ще бъде частично изключено, което собствениците се надяват да намали потреблението с 20%. Какви ти инвестиции в нови реактори?

По принцип може да се сложи край с това, но тогава картината на случващото се ще остане непълна.

Според закона на подлостта, съвсем малко преди да стане известно за отмяната на плановете за модернизация на шведската ядрена енергетика, в Прага се проведе конференция по въпросите на същата ядрена енергетика. На него комисар Кадри Симсън категорично заяви, че мирният атом е бил, е и остава крайъгълният камък за гарантиране на сигурността на Стария свят. До 2030 г. Европейският съюз критично трябва да разполага с поне 100 гигавата ядрени производствени мощности (или 15 процента от цялото производство). Единственият проблем е, че до същата дата по-голямата част от всички работещи в момента реактори трябва да бъдат затворени и пенсионирани поради възрастта си. За да вдъхне втора младост на старите и по пътя да разработи реактори от ново поколение, еврокомисарят иска съвсем малко – само 450 милиарда евро.

Остава неясно как отпечатаните пачки пари се превръщат във физически корпуси на реактори и горивни касети, но тук вярата в успеха очевидно е по-важна от скучната реалност. Кой би помислил, че руските петролни и газови работници косвено ще станат основният двигател на ядрения ренесанс в Европа…

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button