ПОСЛЕДНИ

Смях! Лъжкинята Нинова отново опита „да си измие ръцете“ с Румен Радев – той бил изнасял оръжие за Украйна

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Посочените дати от Нинова се бият с логиката

„Последните седмици темата за износ на оръжие за Украйна беше употребена грубо. Беше хвърлено обвинение, че едно говорим пред обществото и друго правим. И докато ние твърдяхме, че и един патрон не сме изнесли, те твърдяха, че нощем с посредници към Украйна вървят тонове оръжие за милиарди левове.“

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по повод изнесената преди дни информация от главния секретар на президента Димитър Стоянов, който показа част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Днес Нинова твърди, че всъщност с тези данни самият президент и назначеното от него служебно правителство се уличават в търговия с оръжия за Украйна.

Нинова показа и самия документ, от който става ясно, че това е докладна записка от бившия директор на ВМЗ Сопот до съвета на директорите. В него става въпрос за сделка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев.

„Желанието на изпълнителния директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна“, обясни Корнелия Нинова.

Да приемем, че показаната извадка от Димитър Стоянов наистина се отнася за предишното служебно правителство. Тук обаче възниква едно противоречие. По времето на служебното правителство на Стефан Янев никой не си и помисляше, че предстои война в Украйна. Каква е тогава логиката да се обвиняват и Радев, и Янев, че пращат оръжие за Украйна в смисъла, който употребяваме след началото на военните действия. Не може ли да се допусне, че това е една от многото сделки с многото партньори в търговията с българско оръжие, за които самата Нинова не отрича!?

Правителството на Кирил Петков, в което Корнелия Нинова е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, е сформирано на 13 декември 2021 г. Военните действия в Украйна започват на 24 февруари 2022 г. И пак повтаряме казаното днес от Нинова:  „Желанието на изпълнителния директор на ВМЗ е да бъде прехвърлена датата и доставката от 2021 за 29 април 2022 година. И да се прехвърли от Афганистан за Украйна“.

Към 29 април 2022 г. имаме редовно правителство, част от което е и Нинова. Отделно, този период съвпада с искането на Украйна за оръжие от България. Точно на 20 април министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба беше в София и буквално постави ултиматум на българските власти, че който не праща оръжие в Украйна, значи подкрепя Русия.

Визираният период за пренасочване на оръжейната пратка от Афганистан към Украйна – 29 април 2022 г., според документа на Нинова, съвпада и с честото засичане на тежкотоварния украински Ан-124 на летищата в София и Бургас.

Т.е., стана въпрос за документ, който визира сделка месеци преди да са започнали военните действия в Украйна. Нинова обаче казва, че в искането за прехвърляне от Афганистан за Украйна е за дата 29 април 2022. Значи или по времето на служебното правителство са били ясновидци и са знаели какво ще се случи, или на г-жа Нинова ѝ се разминават датите.

От всички обяснения, които чухме днес обаче, оставаме с впечатлението, че Нинова за пореден път хвърля обвинения към президента Румен Радев, само и само да докаже, че не е изнесла и „един български патрон за Украйна“, докато десетки снимки доказваха противното.

Коментари

Коментара

loading…

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button