Русия

Смяната на Суровикин. Какви задачи ще трябва да решава новият главнокомандващ на ВКС

/NovinarBG.com/ Във въоръжените сили на Руската федерация настъпи промяна във висшия команден състав. Командващият Въздушно-космическите сили (ВКС) на Руската федерация генерал от армията Сергей Суровикин официално подаде оставка. Началникът на Генералния щаб на Военнокосмическите сили генерал Виктор Афзалов е назначен за временно изпълняващ длъжността главнокомандващ .

Бившият главнокомандващ на ВКС на Русия Сергей Суровикин вече е освободен от длъжност; временно изпълняващ функциите на командващ е началникът на Главния щаб на ВКС генерал-полковник Виктор Афзалов,. Началник на въздушно-космическите сили“, каза информиран източник за РИА Новости.

По-рано медиите многократно съобщаваха, че генерал Суровикин е напуснал поста си и не се появява публично. Преди това той беще заместник-командващ на Съвместната групировка на силите в зоната на специалната военна операция. През този период Суровикин е временно сменен като главнокомандващ на ВКС от първия си заместник и началник на главния щаб Виктор Афзалов.

Виктор Афзалов е кариерен офицер от силите за ПВО и в някои области може да е по-компетентен, каза източник на ИА Regnum , служил в ПВО под негово командване в Далечния изток.

Вероятно това е пример за такъв командир, който в много отношения „живее“ с работата си. Това е човек, който разбира много технически нюанси“, подчерта събеседникът. „ Можем да кажем, че той „преживя“ развитието на системите за противовъздушна отбрана през последните десетилетия, познава темата отвътре и тази тема е лично интересна за него.

„Има командири, които са „изпратени от родината“ и те по служба познават материята дотолкова, доколкото е необходимо за изпълнение на задълженията им. Но в случая това изобщо не е историята“, добави източникът пред ИА Regnum .

Когато генерал от армията Суровикин беше назначен на поста главнокомандващ на въздушно-космическите сили, „всички разбраха защо е избран той“, каза източникът. Създадена е нова структура, а след това на първо място се изисква добър лидер-организатор, обясни той.

Афзалов е именно профилният командир, който познава системата ни за ПВО отвътре, зае позицията и. о. главнокомандващ в разгара на СВО, организира работата на силите за противовъздушна отбрана“, каза източникът на ИА Regnum .

Според него Афзалов „сега е повишен поради това, че дронове започнаха да летят до Москва, а и не само до Москва .

Затова се дава приоритет на развитието на системите за противовъздушна отбрана. Възможно е такъв човек сега да е необходим начело на ВКС, тъй като противникът постоянно променя тактиката си за използване на дронове, необходима е бърза реакция и прогнозиране на нови трудности. Така че назначението е ясно и навременно “, каза източникът.

Американският вестник New York Times свързва смяната на ръководството на ВКС с вътрешнополитически причини и възможна промяна в подхода на руските войски към организацията на ПВО.

Въпреки това, както отбеляза военен експерт, бившият началник на зенитно-ракетните сили Сергей Хатилев в коментар за IA Regnum , на първо място, назначаването на Афзалов е свързано с освобождаването на поста главнокомандващ, който някой друг може да вземе в близко бъдеще.

Говорим за факта, че главнокомандващият Суровикин освободи поста си във връзка с преместването на друга работа. Каква работа ще бъде, няма да обсъждаме. В момента позицията е свободна. За смяна на командира все още не трябва да се говори. Това може да се каже само ако Афзалов бъде одобрен, ако бъде назначен с указ на върховния главнокомандващ. До този момент той ще остане изпълняващ длъжността главнокомандващ ”, каза Сергей Хатилев.

Експертът обърна внимание и на факта, че Афзалов идва от ПВО. И точно сега тези войски са изправени пред основната задача да защитават въздушните граници на страната.

Фактът, че безпилотните самолети сега достигат Москва, е резултат от намаляване на силите за противовъздушна отбрана. Защото по-рано възможността каквато и да е цел да прелети 560 километра до столицата от посока Харков беше минимална. До 1992-1995 г. осем зенитно-ракетни полка и три изтребителни авиационни полка стояха по пътя на тази цел.

Днес разгръщането на силите за ПВО, тяхното качество и количество е такова, че след Харков има сили за ПВО във Воронеж и няма нищо повече до самата Москва. И едва близо до Москва е следващият зенитно-ракетен полк. На разстояние от 500 км няма постоянно противодействие.

Това, че зоната на поразяване на системите за ПВО е 250 км, нищо не означава. Това работи на голяма и средна надморска височина, а дронът лети на 100 метра. Трудността е, че трябва да се намери. Далечината на откриване на такава цел от радиолокационна станция е от 37 до 60 км. Можете да си представите колко противовъздушни системи и средства за откриване трябва да има по пътя на един дрон, за да го засекат и свалят. Следователно сега се справяме с последиците от недофинансирането и намаляването ”, каза експертът.

За да се отблъсне заплахата от дроновете, е необходимо да се разработят и масово внедрят средства за откриване и унищожаване, радиоелектронна борба и въздушно разузнаване. Ако назначаването на Афзалов бъде официално одобрено, новият главнокомандващ на ВКС ще трябва да реши редица задачи за модернизиране на отбранителната система на страната. В бъдеще подобна система трябва да съчетава ПВО, ПРО и космическата отбрана, смята Сергей Хатилев.

Сега отбранителният център, съчетаващ противовъздушна и космическа отбрана, покрива Москва, централния икономически регион. Получихме системата С-500, получаваме системата за противовъздушна отбрана С-350 „Витяз“, нови ракетни системи.

И ние можем да създадем такава групировка като в Москва в крайбрежните, граничните райони. А в бъдеще ще се наложи покриване на цялата територия на страната. Но това изисква постоянна упорита работа за създаване на бойно управление на тази система. И всички тези задачи ще паднат върху неговите плещи. Всичко ще зависи от това как ще го изпълни, кой отбор ще избере, как ще се реши въпросът с финансирането. Така че, ако Афзалов бъде одобрен за длъжността главнокомандващ на въздушно-космическите сили, това ще бъде една от основните му задачи “, заключи експертът.

Съгласно съобщенията в медиите, Сергей Афзалов е възпитаник на Пушкинското висше военно училище по радиоелектроника на противовъздушната отбрана. През 2000 г. завършва Военния университет на ПВО, през 2010 г. – Военната академия на Генералния щаб. В ПВО Афзалов последователно заема длъжности от началника на разчет на отдела за бойно управление на групата зенитно-ракетни дивизиони на корпуса на ПВО до началник щаб – първи заместник-командир на ВВС и ВВС. Армия за отбрана.

През 2017-2018 г. Афзалов командва 11-та армия на ВВС и ПВО на Източния военен окръг. Миналата година президентът Путин го удостои със званието генерал-полковник.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button