ПОСЛЕДНИ

Сноудън: Шпионският скандал с израелския софтуер е събитието на годината

Новината стана ясна вчера. Шпионирани са били хиляди журналисти и политически фигури по цялото земно кълбо. Разследването е съвместно на някои от най-авторитетните международни издания като “The Guardian”, “Washington Post”, Le Monde. Подслушвани са устройства както на Apple, така и с информационната система Android. Става дума за шпионският софтуер “Пегас”, който може да включи камерата или микрофона на телефона и да открадне данни от него, без собственикът да е наясно, а освен това апликацията може да бъде инстелирана дистанционно.

Чрез “Пегас” се осигурява достъп до кореспонденция в различни приложения, мейли и съобщения. Получават се GPS данни и списък с контакти. Идентифицирани са над 50 000 номера на смартфони.

Диета без глад

От компанията, която стои зад апликацията, отричат твърденията на медиите. Хвърля се и сянка на съмнение върху източниците на журналистите. Определени са като ненадеждни. 

“Спрете всичко, което правите, и прочетете това. Това е историята на годината”, написа Едуард Сноудън в личния си профил в Twitter. 

Името на бившия вече служител на американската Агенция за национална сигурност нашумя точно преди години в разгара на друг подобен скандал. Като вътрешен човек той направи разкрития за множество програми за глобално следене на населението, които са били ръководени от Агенцията. САЩ са категорични – Сноудън е двоен агент и работи за руските служби. Той обаче отрича. В момента Сноудън се намира в Русия. 

Игра на Богове -Възходът на падението

ФрогНюз

Още новини

Back to top button