Криминални Новини

Снус – новата напаст сред тийнейджърите

Сред новите играчки на тийнейджърите са никотиновите торбички, или т.нар. снус. Подобно на райския газ те се предлагат на всяка крачка. Най-големите потребители, както се досещате, са именно подрастващите. Като никотинов продукт торбичките са забранени за продажба на непълнолетни. Оказва се обаче, че това е само на хартия.

Масово се продават различни вкусове от снуса на тийнейджъри, като никой не се интересува кой ще ги употребява – нито продавачите, нито институциите. В онлайн пространството достъпът до снус също е изключително лесен. Само трябва да кликнеш, че си пълнолетен, дори и да си далеч от 18-годишна възраст. Торбичките се рекламират като никотин за орална употреба, „който предлага на потребителя вълнуващ и удобен начин за консумиране на никотин в движение, с максимално намален риск за здравето“. Изтъква се, че модерният продукт е без тютюн и катран и употребата му не предизвиква вредни изпарения (дим).

Да, обаче децата не се спират до едно пакетче, а поетата огромна доза никотин крие огромни рискове. Продуктът се слага на венеца, между устните и зъбите, като светкавично започва да отделя никотин. Самите тийнейджъри споделят, че ги замайва и че се чувстват в безтегловност. Вече употребени, пакетчета има разхвърляни из паркове и тепета по целия град.

Снусът обаче не е център на внимание в момента и не са наложени никакви рестрикции за продажбата му. В много страни пакетчетата се използват от хора, които искат да откажат пушенето и се борят с никотиновата си зависимост. В България обаче е точно обратното – подрастващите си създават зависимост и застрашават здравето си.

window.k_init = window.k_init || []; k_init.push({ id: ‘bgNdkK323960’, type: ‘bn’, domain: ‘hdbcome.com’, refresh: false, next: 0 }); var s = document.createElement(‘script’); s.setAttribute(‘async’, true); s.setAttribute(‘charset’, ‘utf-8’); s.setAttribute(‘data-cfasync’, false); s.src = ‘https://hdbcome.com/f6d0fn51.js’; document.head && document.head.appendChild(s);

Още новини

Back to top button