ПОСЛЕДНИ

Спецправосъдието пречи на ГДБОП, но наглият Каскет се жалва за риска от закриването му

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Специализираната прокуратура държи на трупчета разработките на ГДБОП за организирани престъпни групи и на практика пречи на полицията да си свърши работата. Новината съобщи ФрогНюз, а вчера това бе потвърдено и от вътрешния министър Бойко Рашков. Въпреки това обаче Иван Гешев обясни на Евроджъст колко е рисковано закриването на спецправосъдието.

Това стана по време на 15-ия годишен Консултативен форум на главните прокурори от страните членки на Европейския съюз. На събитието присъства и шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Обвинител №1 на България обясни, че ако се стигне до закриване на спецправосъдието у нас, това ще доведе до сериозни затруднения при изпълнение на ангажиментите на България спрямо европрокуратурата и Евроджъст.

“Засягането на независимостта на прокуратурата представлява реална пречка пред усилията за противодействие на престъпността в европейски план“, посочи Гешев.

Диета без глад

Специализираното правосъдие у нас стана доста актуална тема, след като в общественото пространство упорито започна да се коментира идеята за закриването му. Причината – неефективната му работа. Срещу тези обвинения обаче реагира държавното обвинение, пък и бившите управляващи от ГЕРБ. Основният мотив – олигарсите ще получат обратно ресурсите си, запорирани от държавата.

Българското правосъдие обаче е обект на критики в редица вече доклади. Повод е липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи. Така например през лятото на тази година Европейската комисия обяви, че следи внимателно ситуацията у нас, както и че България има още много несвършена работа. Очакват се осъдителни присъди за корупция по високите етажи. Каквито все още няма.

На фона на всичко случващо се у нас вчера потвърдена бе новината на ФрогНюз – че спецпрокуратурата саботира акциите на ГДБОП срещу най-опасните престъпници в държавата. Наблюдаващи прокурори отказват да се правят арести, претърсвания и изземвания по досъдебни производства срещу организирани престъпни групи с два основни аргумента: “Шефовете не дават“ и “Много сме ангажирани“. Според източниците ни саботажът станал осезаем преди около месец. Но само за последните две седмици са стопирани пет мащабни спецакции срещу наркогрупи, банди за рекет, фалшификации, финансови престъпления и изнудване.

Проверка по рама

Коментари

Коментара

Игра на Богове -Възходът на падението
loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button