Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Спорът със Скопие загрубява. Пендаровски омаловажи инквизициите на българите в Югославия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Няма релевантен исторически източник, който да потвърди, че десет хиляди души са били в концлагери в Македония по това време. Нито един, нито в българската, нито в македонската, нито в световната историография. Нещо, което може да бъде определено като концентрационен лагер по времето на бивша Югославия, съществува само на Голи оток, днешна Хърватия. На територията на Македония никога не е имало концентрационни лагери, нито тогава, нито днес. Бройката от десет хиляди убити е лъжа, гола конструкция за политически цели.“

Това заяви днес македонският президент Стево Пендаровски в отговор на днешното изказване на Румен Радев, че „не Иван Михайлов, а други хора след установяване на югославската диктатура в Македония избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци. Ето това е истински фашизъм.“

„Ванчо Михайлов е бил сътрудник на Хитлер“

Има потвърдени исторически факти, които не се оспорват дори от българската историография, че Ванчо Михайлов е бил сътрудник на Хитлер, заяви още Пендаровски.

През 1944 година по указание на Хитлер идва в Скопие в опит да създаде независима македонска държава и когато не получава подкрепа от местното население, докладва обратно на шефа си в Берлин, че това не е възможно и само това е достатъчно, за да го направи фашист, нацист. Ако си привърженик на тази идеология, ти си нацист. Ако използваш, както в неговия случай, нацистката идеология за постигане на собствени политически цели, пак си нацист. В противен случай щяхме да говорим за военнопрестъпник, не казваме, че е бил, но той безспорно е бил последовател и ползвател на „услугите на фашисткия режим в Берлин по това време“, каза Пендаровски.

Президентът няма да решава „кой каква националност е бил по времето на царството на Самуил“

Ако се концентрираме предимно върху разрешаването на исторически противоречия, никога няма да постигнем съгласие. Ако се съсредоточим върху това, което е истински реален критерий за присъединяване към ЕС – върховенството на закона, борбата с корупцията, човешките права и свободи, много бързо можем да стигнем до взаимно приемливо решение. Ако обсъждаме дали през 11 век Самуил е бил българин, македонец, арменец и т.н., никога няма да постигнем съгласие. Историята на историците. Аз, колегата Радев, всички ние не сме избирани на избори, за да решавам кой каква националност е бил по времето на царството на Самуил. Ние сме избрани от гражданите да решаваме настоящите проблеми – стандарт на живот, инвестиции, по-добър живот, заяви още македонският президент.

Външното ни министерство: Има опити за приравняване на България и българския народ с фашизма

Същевременно днес външното ни министерство изрази „учудване от острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество „Културен център Иван Михайлов“ в град Битоля на 16 април.“

„За пореден път ставаме свидетели на говор на омразата срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и представители на академичната общност. Особена тревожност буди фактът, че се правят опити за необосновано приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на тенденциозно погрешни исторически интерпретации е именно една от причините, поради които имаме Договор за добросъседство и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е необходимостта тя да постигне реален напредък по чувствителните теми от общата ни история.

Припомняме, че „Културен център Иван Михайлов“ е регистриран съгласно изискванията на местното законодателство и функционира от 2019 г., без до настоящия момент наименованието му да е било обект на видима негативна реакция на властите и обществеността в съседната ни страна. Тези факти водят до убеждението, че кампанията, разразила се през последните няколко дни всъщност не е свързана с името, а е насочена срещу дейността на организацията, активно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права“ – заявяват от външното ни министерство.

„Подчертаваме, че българската държава ще продължи да полага всички необходими усилия, в съответствие с международното право, за подкрепа и защита на българите в Северна Македония. Очакваме от отговорните фактори в съседната ни държава конструктивен принос в продължаващия процес на възстановяване на доверието и за изграждането на благоприятна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който иска да развива приятелски отношения с България. През последните месеци българската държава положи значителни усилия за насърчаване на позитивен климат в двустранните отношения, вкл. чрез инициирането на формати за засилено развитие на секторното сътрудничество. В открит дух, България целенасочено ще продължи да работи за изграждане на истински добросъседски отношения, но разчита за това и на своите партньори в Северна Македония“ – заявяват още от МВнР.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button