Русия

Срещата на БРИКС: По-справедливият свят се ражда пред очите ни

/NovinarBG.com/ Едно от големите международни събития на това лято е срещата на лидерите на БРИКС, която ще се проведе в Република Южна Африка. Ключовото тук е, че на срещата са поканени и лидерите на близо 20 държави, които са изразили желание за членство в блока, както заяви дипломатически източник от РЮА. Според същия източник, засега не е ясно точното число на поканените лидери, но то е „голямо“.

Сред подалите молби за членство в организацията са Египет, Саудитска Арабия, Иран, Алжир, Аржентина, Беларус, Индонезия, Бангладеш, Етиопия и Обединените арабски емирства.

Южноафриканските власти не са поканили на ключовата среща лидерите на страни като Франция, Великобритания и Съединените щати, макар че Еманюел Макрон изрази по-рано надеждата си, че може да присъства.

Срещата ще се проведе от 22 до 24 август и стана повод за много спекулации и притеснения, особено от страна на западната преса, която отчаяно се опитва да обясни как над 20 държави от целия свят са подали молби за членство в блока. Друга гореща тема, която международните анализатори ще следят е въпросът за дедоларизацията и евентуалната валутна алтернатива на БРИКС, макар че някои страни-членки са все още предпазливи по този въпрос по ред съображения.

Това идва на фона на факта, че все повече държави по целия свят търсят как да намалят зависимостта си от американския долар, след като се видя, че Съединените щати го използват с политически и геополитически цели. Според редица експерти, доларът като инструмент за упражняване на американска международна хегемония, е довел до все по-голяма несигурност за възстановяването на световната икономика след Ковид пандемията, както и на фона на други действия на самите САЩ и западните страни, включително едностранни санкции и незаконно замразяване на активи на геополитически неудобни страни и лица.

Срещата е от стратегическо значение, защото към днешна дата страните от БРИКС надминаха дела в глобалната икономика на страните от Г-7 (САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Канада, Япония), а през 2028 година се очаква да представляват 33,6 % от световната икономика.

Евентуалното разширяване на БРИКС, ако се случи, ще доведе до засилване на тенденцията на многополюсност в света и контриране на хегемонистичните аспирации на Съединените щати самоволно да се разпореждат с международните дела и дори да се намесват във вътрешните работи на всяка отделна държава. Противно на възприятията на някои западни коментатори, журналисти, учени и политици, новият свят, който се ражда пред очите ни няма да застраши класическата Вестфалска система на международните отношения, а напротив, ще възстанови националния суверенитет като концепция именно по вестфалски модел.

Именно при формати като БРИКС отделните държави могат да придобият по-голяма финансово-икономическа независимост и възможност да преследват националните си интереси, вместо едностранчивата визия на Съединените щати за „международен ред базиран на правилата“ (но очевидно не правилата на ООН, а други, по-неясни и неизвестни).

Връщайки се на конкретната тематика, която ще се обсъжда на срещата на БРИКС, ако се начертае пътна карта или се съгласува механизъм за търговията между страните-членки, заобикалящ употребата на долара и използващ надеждна платежна система, това може да доведе до цялостна промяна на финансовия и международно-политически свят. Засега, разбира се, няма единодушие по този въпрос, но Глобалният юг вече открито го поставя. Хегемонията на долара лека-полека се изпарява, защото представлява заплаха за националните интереси и суверенитет на страните по цял свят.

Разбира се, всичко това е заплаха за хегемонистичните аспирации на Съединените щати, които все още не искат да приемат китайския подход в международните отношения за взаимноизгодни връзки без победители и победени, въпреки че Пекин многократно е протягал и продължава да протяга ръка към Вашингтон за сътрудничество и партньорство. Именно поради това, САЩ се стремят да ударят формиращия се нов свят, посявайки разделение между държавите, там където има някакви стари спорове и възможност за разпалването и екстраполирането им.

Един такъв опит за посяване на разделение, САЩ правят между Китай и Индия. Не са случайни материали в западната преса, като например статия в Bloomberg, кръстена „Този клуб [БРИКС, бел.ред.] не е достатъчно голям и за Китай, и за Индия“, в която се твърди, че двете азиатски страни са конкуренти и това най-вероятно ще попречи на БРИКС да се материализира в реално предизвикателство за Запада. Очевиден е гамбитът на САЩ да се опитат да привлекат Индия на своя страна, използвайки я като таран срещу Китайската народна република и по-общо, срещу БРИКС и новия световен ред.

Факт е, че има стари спорове между Индия и Китай, но двете хилядолетни култури са си взаимодействали от най-древни времена, а взаимната търговия е била на стойност 135,98 милиарда долара през 2022 година – обем, който никоя страна не може да си позволи да застраши заради интересите на трета държава, намираща се на хиляди километри разстояние. Важно е да се отбележи, че Китай винаги е подчертавал, че различията между Пекин и Ню Делхи, например граничният спор между двете страни, не трябва да влияят на сътрудничеството в други области.

Според китайски експерти, в дългосрочен план каквито и спорове да има между Индия и Китай, те не са толкова големи, че Пекин и Ню Делхи да загърбят стратегическите си интереси и сътрудничество заради тях.

Що се отнася до западните медийни наративи, че тази или онази членка на БРИКС се отнася с неохота към разширението на блока или задълбочаването на сътрудничеството, нека да дадем един нагледен пример колко са реални те. По-рано този месец Ройтерс съобщи, че „Бразилия се съпротивлява на набирането на сила в групата на големи развиващи се икономики БРИКС за добавянето на повече страни-членки“. Колко вярно се оказа това твърдение на уважаваната западна агенция? Ами на другия ден бразилският президент Лула да Силва изрази подкрепата си за разширяването на състава на БРИКС…..

Друг ключов момент е, че индийското външно министерство също отхвърли твърденията, че Индия е против разширяването на БРИКС, както твърдяха и все още твърдят западните медии. Остава да си зададем стария римски въпрос: Cui bono? Кой има интерес да сее разделение и дезинформация? Отговорът е очевиден.

Има и друг важен момент. Според западните наративи, БРИКС е едва ли не създаден само и единствено, за да се противопоставя на американската хегемония. Истината обаче, е съвсем друга. БРИКС не е създаден, за да враждува с един или друг блок и държава, а за да даде по-широк инструментариум и избор на държавите, особено тези от Глобалния Юг и Изтока, да подобрят преди всичко икономическото си положение. И в този смисъл Съединените щати нямат правото да пречат на други страни да подобряват социално-икономическото си положение, търговските си показатели или да засилват суверенитета си.

Но за сметка на това, медийните и не само медийни атаки срещу БРИКС разкриват, че ястребите във Вашингтон, които все още живеят с представите си от Студената война, са сериозно изплашени от перспективата за създаване на голям международен блок от суверенни държави, които да търгуват по начин, който не ги прави зависими от политическите прищявки на Вашингтон.

В дългосрочен план развитието и разширението на блока БРИКС е онзи маркер за изграждането на един нов, по-справедлив свят, който ще ни даде ясна индикация доколко светът се движи в многополюсна посока и съответно в посока на повече баланс и спазване на международното право. Защото нека не забравяме, че най-голямата заплаха за международното право, за суверенитета на държавите и националната им сигурност, би било връщането към еднополюсния момент или хегемонизма. И колкото и парадоксално да е, развитието на формати като БРИКС ще е полезно не само за членуващите държави, но и за Запада и самите САЩ, защото способства за демократизацията на света, гарантирането на мира и поддържането на нормални и равноправни търговски отношения. Това помага и за преследването на общочовешки каузи като борбата с климатичните промени, глобалното затопляне, световната бедност и други такива сфери, в които и страните от БРИКС и Западът трябва да си сътрудничат. 

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button